hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 白石角會開一田
開啟左側

白石角會開一田

klasnic 發表於 2022-5-12 17:53 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

部署本月雙盤齊發的新地(0016),新地代理總經理胡致遠表示,大埔白石角Silicon Hill第1期預計短期獲批預售樓花同意書、擬最快下周上樓書,隨即啟動推售;胡致遠指,Silicon Hill 基座設有商場,佔地約2.3萬方呎,命名為Silicon Lane,將引入一田超市及多元化餐飲食肆,正積極洽談其他範疇的商戶,包括便利店、診所及補習社等。
JX9097 發表於 2022-5-12 18:16 | 顯示全部樓層
新地盤,唔意外
nokia 發表於 2022-5-12 22:04 | 顯示全部樓層
屯門Novo Land 應該都係有機會引入一田超市
jpoon 發表於 2022-5-23 12:15 | 顯示全部樓層

唔另外開文
天水圍Wetland Seasons Park Konbini by Yata已於5月20日開業
補相: https://www.instagram.com/p/Cd6EOqAPZnT/
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2022-5-27 01:40 | 顯示全部樓層

其實佢將間Konbini引入多啲大眾化嘅貨品,再延長營業時間做便利店好過啦,好過又開一田又引入便利店
開朝7晚11(或晚10)都夠
睇見天水圍果間,好多大眾化少少嘅飲品都無,仲要開朝9晚8,真係行多幾步去iEAT同7仔好過
http://jpoon9394.blogspot.com/
Dennis545 發表於 2022-5-27 19:18 | 顯示全部樓層

DONKI會唔會想係大埔白石角信和集團既逸瓏坊商場插旗硬撼silicon hill全新一田?
JX9097 發表於 2022-5-27 23:07 | 顯示全部樓層

Dennis545 發表於 2022-5-27 19:18
DONKI會唔會想係大埔白石角信和集團既逸瓏坊商場插旗硬撼silicon hill全新一田? ...

要插旗都插大埔市先
(雖然最大嘅大埔中心有一田)
jpoon 發表於 2022-5-28 01:01 | 顯示全部樓層
Dennis545 發表於 2022-5-27 19:18
DONKI會唔會想係大埔白石角信和集團既逸瓏坊商場插旗硬撼silicon hill全新一田? ...

點插旗?趕酒樓走定接近獨市嘅Market Place by Jasons走?
當藍灣間Donki都做唔掂,開埋鮮選壽司都吸唔到客,你覺得佢仲會去白石角?
真係要插旗嘅,去粉嶺好過囉,粉嶺人口點都多過白石角,又有北都概念,而家又無大型百貨公司,又無乜出名日本菜,開埋鮮選肯定夠客
Dennis545 發表於 2022-5-29 00:18 | 顯示全部樓層

粉嶺唔好玩啦,外區人正常都唔會考慮去粉嶺果邊,始終太唔方便,其實我覺得DONKI都好想係沙田或者大埔插旗,沙田及大埔既市中心,人流又多,再加埋又多屋邨,仲有大量村屋,依夠肥豬肉都已經賺到笑啦,所以一田點都死守住沙田及大埔區,肥水不流別人田,每次一田做特價周時,日日既人流都水洩不通,估計DONKI都應該考慮過想喺沙田或者大埔插旗,只係未搵到合適位置啫,而你提過的藍灣半島分店係地理位置已經係誤判形勢,我個人覺得就算開埋鮮選壽司都隨時蝕住離場。
jpoon 發表於 2022-5-30 00:48 | 顯示全部樓層

Dennis545 發表於 2022-5-29 00:18
粉嶺唔好玩啦,外區人正常都唔會考慮去粉嶺果邊,始終太唔方便,其實我覺得DONKI都好想係沙田或者大埔插旗 ...

白石角方便過粉嶺?唔通外區人又會去?就算係大埔,外區人都未必入去啦
另外藍灣係屯門店綑綁埋嘅豬頭骨,你估佢想簽咖?