hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議九巴10改道 及 試辦新線10S
開啟左側

建議九巴10改道 及 試辦新線10S

EX-TL 發表於 2022-5-12 20:19 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

原因

- 縮短九巴10過長的車程, 減輕車長負擔

- 迎接重建後的美東邨居民選用九巴10往返各地

- 為年前被反對的路線發展計劃(九巴10不經喇沙利道/蘭開夏道)增加支持理據

措施

- 試辦九巴10S往返海泓道與東頭邨, 途經旺角、九龍仔、九龍城

- 九巴10主力服務往返東頭村道與沿線的乘客, 減少受迂迴走線影響車程和班次

- 10全線使用雙層巴士行走, 10S全線使用單層巴士行走

- 被建議延長至黃大仙的九巴2D與3C分別補償東頭村道和鳳德往返九龍仔的乘客

- 增設免費轉乘計劃予受影響之九巴10乘客

- 增設特別分段收費予九巴208, 作為蘭開夏道往油麻地的代替品

詳情

10 彩雲 - 大角咀(循環線)

大角咀方向:

- 原線至九龍寨城公園後, 改經聯合道及太子道西接回窩打老道

- 增設車站: 賈炳達道, 太子道西, 喇沙利道, 伯爵街

- 取消車站: 東寶庭道, 書院道, 蘭開夏道, 九龍塘會

彩雲方向:

- 原線至界限街後, 改經太子道西 嘉林邊道 東寶庭道 聯合道 東頭村道及沙田㘭道接回彩虹道

- 增設車站: 喇沙小學, 聖德肋撒醫院, 衙前圍道, 東寶庭道, 九龍寨城公園, 美東邨, 摩士公園露天劇場, 龍滿樓, 龍慧樓

- 取消車站: 伯爵街, 喇沙書院, 蘭開夏道, 書院道, 獅子石道, 南角道, 打鼓嶺道, 康東樓, 王仲銘中學, 啟德花園

轉乘計劃:

- 乘搭2D往黃大仙 轉乘 10往彩雲: 次程免費 (轉乘點: 嘉林邊道/龍滿樓)

- 乘搭10往大角咀 轉乘 2D往澤安: 次程免費 (轉乘點: 龍榮樓/福佬村道)

10S 佐敦(西九龍站) - 東頭邨

全程收費$5.2

佐敦(西九龍站)開:
每日6:30-20:30, 每25-30分鐘一班

主要途經:
旺角西, 大角咀, 旺角站, 九龍仔, 九龍城

巴士站位:
佐敦(西九龍站)
富榮花園, 海泓道
柏景灣, 海泓道
富貴街, 大角咀道
櫸樹街, 櫸樹街
福全街, 福全街
旺角站, 亞皆老街
亞皆老街中電, 亞皆老街
聖佐治大廈, 窩打老道
伯爵街, 伯爵街
喇沙書院, 喇沙利道
蘭開夏道, 喇沙利道
書院道, 衙前圍道
獅子石道, 衙前圍道
南角道, 衙前圍道
打鼓嶺道, 打鼓嶺道
東頭邨總站

走線圖:
https://maps.app.goo.gl/xuaY1hiMVtkrXRPL7

東頭邨開:
每日6:10-20:10, 每25-30分鐘一班

主要途經:
九龍仔, 旺角東, 旺角站, 大角咀, 旺角西

巴士站位:
東頭邨總站
盈東樓, 東頭村道
九龍寨城公園, 東頭村道
東寶庭道, 嘉林邊道
書院道, 衙前圍道
牛津道, 蘭開夏道
九龍塘會, 窩打老道
拔萃男書院, 太子道西
協和小學, 太子道西
伊利沙伯中學, 洗衣街
旺角站, 亞皆老街
旺角街市, 亞皆老街
銘基書院, 櫻桃街
海富苑, 海泓道
富榮花園, 海泓道
西九龍站, 匯民道 (走線圖無法顯示巴士走線)
佐敦(西九龍站)

走線圖:
https://maps.app.goo.gl/UW65Ve4ykAxV97Rq9

208 廣播道 - 尖沙咀東

特別分段收費:
喇沙書院往尖沙咀東$5.2 (只適用於喇沙書院上車乘客)
S3BL100 發表於 2022-5-12 23:23 | 顯示全部樓層
如果無睇錯既話,你個建議無註明 10 仔班次有否調整

唔知你有無計過條 10S 要用幾多部車?如果唔加車既話,10 正線要減到幾多分一班?你認為有可能嗎?

同埋 10 仔西行拉出太子道西,真係唔見得會比而家快,東行另計

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| EX-TL 發表於 2022-5-13 00:48 | 顯示全部樓層

九巴近年會加車畀主線再派落分支線, 主線班次完全唔需要擔心, 前提係肯做就有車做.

縮減行車時間係睇整體.

10轉行大路, 當客量有所提升自然會行大車/加車, 我知你計班次好在行, 但在未預計改道對客量有點樣嘅變化下講死佢開幾密, 係不切實際.
1181174166 發表於 2022-5-13 21:53 | 顯示全部樓層

先唔講減幾多行車時間

係咪計漏1仔?
 樓主| EX-TL 發表於 2022-5-13 21:56 | 顯示全部樓層
1?
1181174166 發表於 2022-5-13 22:13 | 顯示全部樓層

唔知有無睇錯
旺角/油麻地本身有1,10S做亞皆老街/大角咀,10獨市得返萬基/廣華
總有少少覺得踢出太子道同20A如出一轍
 樓主| EX-TL 發表於 2022-5-13 22:59 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2022-5-13 22:13
唔知有無睇錯
旺角/油麻地本身有1,10S做亞皆老街/大角咀,10獨市得返萬基/廣華
總有少少覺得踢出太子道 ...

南行:

1停永星里, 10停消防局 戲院, 前後唔同路.

1停太子站 奶路臣街, 10S停伊中 旺角站 旺角街市, 前面同路, 之後唔同路.

北行:

1停文明里, 10停消防局 戲院, 前後唔同路.

1停奶路臣街 港九潮學, 10S停旺角站, 前後唔同路.

10S由10拆出來, 補償九龍仔內街讓10行大路.

有冇呢個建議, 1同10一向並行.

何況10S班次唔會做得密, 我畀25-30一班已經好仁慈.

與其話諗漏咗1, 聖佐治起返黃大仙10同113更加重疊.
S3BL100 發表於 2022-5-13 23:33 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2022-5-13 00:48
九巴近年會加車畀主線再派落分支線, 主線班次完全唔需要擔心, 前提係肯做就有車做.

縮減行車時間係睇整體. ...

肯做就有車做。但問題係,呢個價位同客量,點解你會認為佢地肯做?

近期少少既例子 202,又係借新屋苑過橋,佢地都只係加左一部車落去,而且擺明 hidden agenda 係騰空尖咀配額,同埋之後客量唔掂成條取消,今年亦真係擺左上 RPP 等執笠

今次 10+10S,10 就咁睇一轉最多慳得十分鐘唔夠,但 本身已經開非繁廿分班,仲有幾多水位可以減?又係咪能夠做到 202 過橋抽板既效果,定係未抽板就已經先蝕多幾錢重?

fb.com/scientisthk2usa/
1181174166 發表於 2022-5-13 23:48 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2022-5-13 22:59
南行:

1停永星里, 10停消防局 戲院, 前後唔同路.

聖佐治起......旺角都可能多人過佢

雖說站位唔同,班次已彌補步行時間,況且真係有客就唔會咁嘅班次
所以出大路都唔會多咗客,但係東頭至油旺就多幾架車去做

而且1收$6.2
 樓主| EX-TL 發表於 2022-5-13 23:50 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2022-5-13 23:33
肯做就有車做。但問題係,呢個價位同客量,點解你會認為佢地肯做?

近期少少既例子 202,又係借新屋苑過 ...

建議嘅嘢做唔做唔係我哋話事.