hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴268B改道消息
開啟左側

[路線消息] 九巴268B改道消息

12Lane 發表於 2022-5-18 09:08 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2022-5-18 01:41
老老豆豆,
我真係唔覺得 269X 條走線順過 265B,只係因為天北唔會搭晒成條 269X 但會搭晒成條 265B 先有 ...

269x主要作用都係旺角特快,僅此而已。甚至佢同265B天水圍一樣行法,都唔見得對佢定位同作用有好大影響。不過如果搞得起,同69X 265b呢組線都一齊搞架啦
KM8453 發表於 2022-5-18 09:34 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-5-18 09:08
269x主要作用都係旺角特快,僅此而已。甚至佢同265B天水圍一樣行法,都唔見得對佢定位同作用有好大影響。 ...

269X 同 265B 直頭無衝突。265B 根本無乜人會搭到落去旺角,因為太慢。回程有班人會去新填地街等佢入天水圍,但多數都係近朗豪坊 / 旺角道一帶先會咁做。近創興嘅一係搭 268X 轉車,一係就旺角 / 油麻地地鐵站見。

長遠黎講,69X / 265B / 268B / 268X / 269B 每條線嘔少少車出黎,應該都夠 269X 做半全日,或者起碼可以好似 967X,或者 930X / 948 幾年前咁,做足全晚入天水圍。
tina 發表於 2022-5-18 14:02 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-5-18 01:41
老老豆豆,
我真係唔覺得 269X 條走線順過 265B,只係因為天北唔會搭晒成條 269X 但會搭晒成條 265B 先有 ...

當天恆起計

265B:天恆>天富>翠湖>天晴>嘉湖北>天慈>長沙灣>深水埗>旺角
269X:天恆>濕地>嘉湖北>旺角
你覺得邊個快啲?

連265B咁兜都可以有10幾個客係旺角上落(部份流失咗去鐵/大量268X<>265m)
咁就證明269X會有人幫襯,甚至269X係有得全日(平日非繁30@1 假日20@1都好)
265B 22年不變
3ASV174 發表於 2022-5-18 14:09 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2022-5-18 14:02
當天恆起計

265B:天恆>天富>翠湖>天晴>嘉湖北>天慈>長沙灣>深水埗>旺角

相信無人會懷疑 269x 落旺角唔快
而且九龍客源同 265B 明顯不重疊

我講嘅係單評天水圍走線
265B 成日俾天北鬧
但事實上 269x 都唔見得好,只係天北唔使坐到尾
而屈出天華路接濕地公園路直頭黑人問號,唔方便濕地又唔方便天晴天悅慧景
由入天水圍第一支燈計起,265B 應該比 269X 更快返到總站
如要討論,請先自貼差餉單一次
tina 發表於 2022-5-18 14:22 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2022-5-18 14:09
相信無人會懷疑 269x 落旺角唔快
而且九龍客源同 265B 明顯不重疊

問題係嘉湖北帝區啫
你試下唔屈入去,靚仔好多
265B 22年不變
ahken 發表於 2022-5-18 14:26 來自手機 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-5-18 14:02
當天恆起計

如果依閣下嘅分析,莫講假日20分一班,30分一班都應該冇乜問題
PF2802 發表於 2022-5-18 15:35 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2022-5-18 14:26
如果依閣下嘅分析,莫講假日20分一班,30分一班都應該冇乜問題

有啲嘢睇完笑完就算啦
旺角上落幾多都唔代表全部係天北上落架(唔係話冇)

不過天水圍可唔可以3條線一齊全日
其實唔多樂觀

PS 咁好笑嘅明明個post係講緊268B, 可以講到咁遠

TR5774
NA4179x賢 發表於 2022-5-18 19:38 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-5-18 09:34
269X 同 265B 直頭無衝突。265B 根本無乜人會搭到落去旺角,因為太慢。回程有班人會去新填地街等佢入天水 ...

啫係呢
少人搭嘅線要抽車,呢樣野大家都明
但係繁忙時間做緊10分鐘15分鐘果啲線都要抽車
去幫你果條情況未明嘅線半全日 ??

HG6729 發表於 2022-5-18 19:49 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2022-5-17 23:31
倒不如把268B同268X合併,呢個建議由2015年重組到現在都提提提。把268x延長至麼地道,即可取消268B。 ...

如果268X 拉尖沙咀不如放紅火
268X 改行三號幹線好過行屯公先吖冇咁易塞車之後好似41A咁返尖東/紅火
之後全程收費加到15.9 同埋班次調整至6-20分鐘一班
Mandy+263M=HG6729
tina 發表於 2022-5-18 19:57 | 顯示全部樓層

NA4179x賢 發表於 2022-5-18 19:38
啫係呢
少人搭嘅線要抽車,呢樣野大家都明
但係繁忙時間做緊10分鐘15分鐘果啲線都要抽車

265B 69X又唔係唔抽得,鍾意嘅咪抽埋269B 268X囉

未知數呢我就唔知啦
我淨係知268X大欖落一大班客通常係轉265M,反而69M/269M又聽得好少

我就覺得一區3條旺角線係有得做,睇你識唔識劃線
始終而家3條全日線去西九龍,都係得條265B營銷能力良好,其餘個兩條蝕到嘔

265B 22年不變