hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 【專訪】鐵路迷羅哲琛患自閉症曾遭欺凌 交通迷朋友助重 ...
開啟左側

【專訪】鐵路迷羅哲琛患自閉症曾遭欺凌 交通迷朋友助重拾勇氣

I20091157 發表於 2022-5-23 21:00 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

港鐵東鐵線過海段本月通車,因二創洗腦歌「屯馬開通真的很興奮」而成名的鐵路迷羅哲琛,在港鐵宣傳片粉墨登場,再次引來網民熱議。「羅本尊」接受《Yahoo新聞》專訪時透露,他9歲確診自閉症,一度遭受校園欺凌,後來在交通迷圈子結識了同是自閉症的朋友,終於不再避忌,「佢哋都願意去講,所以亦令到我有勇氣同大家去講。」對於被網民嘲「鐵膠」,他不以為然,「鍾意鐵路有乜所謂?又唔影響到人。」

今年17歲的羅哲琛是應屆DSE考生,一直很喜歡二次創作,去年在學校考畢中文聆聽試後,考試背景音樂《綠袖子》的旋律在腦海揮之不去。屯馬線開通前一晚,他靈機一觸,為《綠袖子》配上新詞,翌日早上在通車現場接受記者訪問時大膽唱出「屯馬開通真的很興奮」,「我諗住為大家帶嚟歡樂,無諗過喺網上爆紅得咁緊要。」

鐵路是羅哲琛創作的靈感泉源。本月6日是東鐵線俗稱「12家姐」的12卡列車(MLR列車)最後一日行駛,當天他須備戰DSE,無奈留家溫習,遂二創《Let It Go》,重新填詞變成《懷念東鐵綫MLR》,向12卡列車致敬。他又改寫了孟子的《魚我所欲也》抒發無奈心情,「MLR我所欲也,溫書我所欲也,二者不可得兼,咁就捨MLR,而溫書也。」

初中遭欺凌 躲廁所吃飯

成為鐵路迷之前,羅哲琛曾經歷一段不愉快的校園生活。他9歲確診自閉症,初中年代遭欺凌,有次同學不斷阻礙他吃飯,又向他扔報紙,「同學真係玩得好過火,我只係想食飯啫,點解係咁阻住我?我當時情緒失控。」他反手將報紙扔向前方,躲進廁所吃飯盒,大哭了25分鐘。

他說,到了高中才漸漸變得堅強,起初仍避提患自閉症,僅自稱有少許社交障礙。直至他4年前結識了一班交通迷,有人坦誠說出患自閉症,讓他重拾勇氣,「算啦,其他人都講、都唔驚。我都講啦。我都有坦白同同學講,教會都係,佢哋無再笑我。」

外界未必理解鐵路迷的世界,有人更嘲他們是「鐵膠」。羅哲琛反駁,喜歡鐵路本身並無不妥,「鍾意鐵路有乜所謂?又唔影響到人。有啲人為咗影鐵路阻住列車關門,咁嗰啲就真係『鐵膠』。

羅哲琛指,交通迷當中的確有患自閉症的人,但不希望社會將交通迷都標籤為自閉症,或者認定自閉症人士不擅社交,加上一堆負面標籤,「呢個世界上唔只係香港,全世界各地好多人有自閉症,唔通自閉症就係代表壞事咩?好多自閉嘅人喺某啲方面特別叻喎。」他就認為自己的記憶力不俗,幾乎熟背香港所有鐵路的廣播。

他更一度因沉迷鐵路無心向學,中四那年數學科延伸部份(M2)的測驗,30分滿分只考獲7分,直到2020年才努力追趕,「見自己追得咁辛苦就後悔,點解當初咁沉迷鐵路呢?」他以過來人身份勸喻升高中的學生,「希望你哋迷一樣嘢時候,唔好迷得太緊要,迷到荒廢學業。」

雖然是鐵路迷,但羅沒有計劃投身港鐵工作。他想成為記者或數學老師,現時趁考畢DSE的空檔拍片帶歡樂給港人,就算被人嘲笑也不放在心裏,「每個人都有自己興趣,最緊要佢嘅興趣唔好傷害任何人。」

https://hk.news.yahoo.com/%E3%80%90%E5%B0%88%E8%A8%AA%E3%80%91%E9%90%B5%E8%B7%AF%E8%BF%B7%E7%BE%85%E5%93%B2%E7%90%9B%E6%82%A3%E8%87%AA%E9%96%89%E7%97%87%E6%9B%BE%E9%81%AD%E6%AC%BA%E5%87%8C-%E4%BA%A4%E9%80%9A%E8%BF%B7%E6%9C%8B%E5%8F%8B%E5%8A%A9%E9%87%8D%E6%8B%BE%E5%8B%87%E6%B0%A3-092809201.html

其實配合埋Riders最近出嘅嗰篇長文
代表香港鐵路迷未必真係自閉,亦無需標籤化。
希望今次東鐵過海可以喚起大眾對交通發展嘅關注。
kay 發表於 2022-5-23 21:06 | 顯示全部樓層
唔係明報個篇文將佢地劃上等號
邊有咁多話題走出黎

不過有時諗
做人要做好自己
同一定程度的放縱自己下
可以點樣做得好D

但東鐵過海過得第一次就無第二次
之後未來幾年又無新鐵路通車
今日唔瘋狂等幾時
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| I20091157 發表於 2022-5-23 21:25 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-5-23 21:06
邊有咁多話題走出黎

咁我又覺得
香港大多數嘅鐵路迷都係生性同守規嘅

不過讀緊初中或者以下嘅
始終疫下長時間留喺屋企
社交本身就少咗
有D失控場景同行為都無可厚非

至於東鐵過海
其實關注度高都正常
因為一來主角係百年鐵路、二來亦都有唔少陪伴香港人好耐嘅嘢亦走入歷史
加埋未來5-7年都冇新綫
自然多人出去搶風頭
qunow 發表於 2022-5-24 23:03 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-5-23 21:06
邊有咁多話題走出黎

山頂纜車新車
京华客车 發表於 2022-5-25 18:55 來自手機 | 顯示全部樓層
同人唔同命。當年有鐵迷創作愛在天慈、輕鐵大笑之歌嘅MV但係無人欣賞
VK4642 發表於 2022-5-25 19:10 | 顯示全部樓層
京华客车 發表於 2022-5-25 18:55
同人唔同命。當年有鐵迷創作愛在天慈、輕鐵大笑之歌嘅MV但係無人欣賞

但佢翻唱既鹹歌好多人share,連唔係鐵迷既fd都叫我聽
BTW佢係咪移民咗去瑞典?
uh6761 發表於 2022-5-27 09:52 | 顯示全部樓層

VK4642 發表於 2022-5-25 19:10
但佢翻唱既鹹歌好多人share,連唔係鐵迷既fd都叫我聽
BTW佢係咪移民咗去瑞典?
...

佢去旅行,去咗波蘭
下個week返嚟HK
⋯你係咪數漏咗215X