hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 如果安達臣道石礦場要去荃灣的巴士線,應該開新線定用29 ...
開啟左側

[問題] 如果安達臣道石礦場要去荃灣的巴士線,應該開新線定用290/x兜上去

樓主| Lkopm 發表於 2022-5-30 22:31 來自手機 | 顯示全部樓層

1234567 發表於 2022-5-30 22:18
我希望行將隧觀塘道添,可以做多條觀塘道特快。山上繁時根本冇人會去,飛走佢唔係問題。山上去將工98A轉2 ...

FF
290x都應該要行將隧,290入安達,安泰
 樓主| Lkopm 發表於 2022-5-30 22:44 來自手機 | 顯示全部樓層
這段?
 樓主| Lkopm 發表於 2022-5-30 22:49 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-5-30 22:31
無入舊清水灣道喎。咁都有用車限制?

這段是吧?我不知道
JX9097 發表於 2022-5-30 22:49 | 顯示全部樓層

Lkopm 發表於 2022-5-30 21:03
想問多幾個問題,290系係龍翔道有限度停站,比站站停快幾多?仲有290B有乜作用,290X延長一兩班去將工咪得 ...

290快到within 5-8分鐘到啦繁時鑽石山站真係隨時排3/ 4分鐘隊
沙田坳道之後又飛站

其實290飛埋豐力樓,畢架山花園
淨係留290A都可以

JX9097 發表於 2022-5-30 22:50 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-5-30 22:19
簡單,反正西貢無車去荃灣,開一條由西貢開出,跟92轉入安達臣道,用寶達落秀茂坪道(沿途唔停站),再轉入振 ...

西貢市出到安達臣一大段路唔會有咩客
嫌油錢太平?

西貢市見到架巴士去到安達臣之段要屈落去樂華到返彩虹
肯定即刻伸手截1系小巴出去
 樓主| Lkopm 發表於 2022-5-30 22:54 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2022-5-30 23:12 來自手機 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2022-5-30 17:39
如果係善水中標,以現時海婷對該公司態度,可想而知一定會俾該公司開一條同290系競爭 ...

唔駛爭,屎水可以做石礦場、曉光街、樂華、九龍灣、六幹出,掂到佢哋最鍾意嘅九龍灣商業區,一定未出發先興奮。
巴士的膠 發表於 2022-5-30 23:18 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-5-30 22:50
西貢市出到安達臣一大段路唔會有咩客
嫌油錢太平?

正常應該搭299X轉43X最快出到荃灣,始終龍翔产卜彩虹繁忙時間都好塞車吓。

西貢搭安達臣,可以考慮吓招條小巴去油塘站,經安達臣同啟田道,做類似12嘅小眾客源。
魔雪巴士頻道 發表於 2022-5-31 04:58 來自手機 | 顯示全部樓層
Lkopm 發表於 2022-5-30 22:49
這段是吧?我不知道

這段可以行12米
留意92R/96R常用車款
流星☆雨 發表於 2022-5-31 05:58 | 顯示全部樓層

回正題,反正大平山支標都預左送俾城巴,呢條唔爭在俾埋城巴做,
經安秀苑、寶達、曉光街、樂華、彩盈/淘大,龍翔道有限度停站,
荃灣段大致跟930X(迎合水公司口味),不過總站改擺西約或愉景新城

反而俾九巴做,更易同290/A/X重疊
始終呢3條各自負責寶琳至寶達、秀順、安達安泰,而後兩者更有往返將軍澳(貴價)流水,唔可能縮短到康盛以西
俾九巴開第4條盞令件事更加複雜,自己搶自己客分到個餅爛晒就無謂
趕客路上 理_得你