hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解白石角只會係要大埔線兜入去而唔會沙田線拉入去? ...
開啟左側

[問題] 點解白石角只會係要大埔線兜入去而唔會沙田線拉入去?

ccicoltd 發表於 2022-6-6 23:27 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-6-6 22:58
就算88K可以繼續往北走,咁唔通要88K由優景里落返去白石角?
另外,樂景街+駿景路入埔公係比較慢
...

已有小巴 28S。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
ky927 發表於 2022-6-6 23:59 | 顯示全部樓層

從巴士公司角度咁當然係拉大埔線做白石角而放棄用沙田線,因為係價錢問題

但係咪條條都要拉大埔咁的確係有保留

74X線王多車,觀塘線用74X支線做,可以理解;
但272x 個case 其實可以考慮拉270B,一來上水算做有車落白石角,二來72X一拆就兩邊不是人,咁何不推270B入白石角(正如特工兄推79X一樣,差在邊間做)

最主要係其實巴士公司係有做雙向分段餘地,只係九仔無競爭唔俾啫。

88K就唔好講啦,沙田區內線車費低,仲要推入白石角,返車再慢啲,得不償失;

瀝源禾輋一城呢幾個點都無岩市區線岩拉入去。

唯一係就拉82X,睇下有無人搭落一城買餸,兼補埋272S全日;咁對原82X客車程上無咩影響之餘(濱景之後就白石角),可以谷下82X;係上繁會令到沙田斷纜,要拆82P
 樓主| Fuk19805 發表於 2022-6-7 00:34 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-6-6 14:39
咁白石角能否接受如900經沙田的走線?

咁大埔同樣接受唔到經白石角嘅走線喎
 樓主| Fuk19805 發表於 2022-6-7 00:38 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2022-6-6 14:50
到時就會出現沙田客俾大埔價嘅問題

其實入到沙田之後區議員都會嘈要分段㗎啦
但係將一連串大帝區域連埋都未嘗係一個壞選擇
Snoopy@FB8617 發表於 2022-6-7 00:53 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-6-6 23:59
從巴士公司角度咁當然係拉大埔線做白石角而放棄用沙田線,因為係價錢問題

但係咪條條都要拉大埔咁的確係有 ...

大埔唔想入
北區都唔會想入

另一方面老九唔夠醒又要縮數
如果唔係配俾大埔邊皮位直落白石角大家都高興
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
ky927 發表於 2022-6-7 01:04 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2022-6-7 00:53
大埔唔想入
北區都唔會想入

Agree。無人會想條線慢左。咁只怪老九唔識sell,272x 拆就兩邊都慢;270B 入就分分鐘要加車可以泵大班客,再唔係79X做,咁可能可以行到30/一班......以長深荔+旺角呢組,真係272X唔應該首選。

同埋北區南行落白石角,未必無支持,應該都有住開新界東嘅來往呢兩區
Snoopy@FB8617 發表於 2022-6-7 01:17 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2022-6-7 01:04
Agree。無人會想條線慢左。咁只怪老九唔識sell,272x 拆就兩邊都慢;270B 入就分分鐘要加車可以泵大班客 ...

270B自己都夠客加車
再講入白石角玩多十分鐘既
上水清河班客肯定唔走先稱得上多左客

白石角出新東就有原因
新東入白石角除左返工外就無咩原因
真係要做既小巴做都夠數

至於俾79X壯大客源加班我覺得還好
但老九肯定唔會肯可以死左條心佢
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
toby_tl10 發表於 2022-6-7 01:26 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-6-7 01:04
Agree。無人會想條線慢左。咁只怪老九唔識sell,272x 拆就兩邊都慢;270B 入就分分鐘要加車可以泵大班客 ...

有人提議79X入係因為79X客底太差,兜入去幫補下;270B客量都唔係嗰個級數,點會由270B入。北區想要線係都打74D主意啦(純粹以事論事,北區vs大埔想打交唔該去第度)

其實今次272X全日,唔抽72X車,都算係大團圓結局。既然272X冇抽72X車,就冇必要留喺72X服務範圍累鬥累,一係縮去白石角開,一係抽離埔中(可能去富亨富善)
To infinity... and beyond
石頭 發表於 2022-6-7 01:36 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2022-6-6 23:19
如果純從營運角度黎講,其實系應該白石角+沙田黎做,但考慮到行政,Group大埔做冇錯,因為要改線時阻力細d. ...

可以考慮部份路線改由白石角+第一城造線,

例如43P全日,咁價錢係平過73D,但要兜第一城、白石角要兜多D站等,

將來73D全日就白石角直出,兼飛走D要兜路既站點,

或者在白石角只停幾個大站,等大埔客唔使兜太耐~
石頭 發表於 2022-6-7 01:38 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2022-6-7 01:26
有人提議79X入係因為79X客底太差,兜入去幫補下;270B客量都唔係嗰個級數,點會由270B入。北區想要線係都 ...

咁272X可能去富蝶,或者做D無72X車站既地方,

但班次唔知幾多,咁樣真係好?