hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2022-23年度北區巴士路線計劃結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2022-23年度北區巴士路線計劃結果

jocosben 發表於 2022-6-9 11:05 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2022-6-9 11:02
你肯定區議會議員從來冇討論呢個問題?

咁麻煩提出證據
樂仔〞 發表於 2022-6-9 11:08 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2022-6-9 11:00
華明總站右轉同兜埋牽晴間快得幾多啊?
你拆石壆唔使加交通燈?
交通燈唔使等?

拆石壆一定要加交通燈 ? 咁香港應該好多地方要加返交通燈啦
而家都係求其拋個例子啫 , 咁快就開哂鋼 ?
同埋好老實 , 華明邨行出百和路就話合理距離啫 , 雍盛昌盛暉明咁樣行出去仲要跨過條天橋 ...
咁同叫皇后山 D 人自己行出沙頭角公路搭車有乜分別
而且 , 所有人行哂出去百和路搭車 , 你個巴士站要擴到幾闊先夠比人等車同埋比咁多巴士排隊埋站上客 ...
Fong_2132 發表於 2022-6-9 11:19 | 顯示全部樓層
Union 發表於 2022-6-9 10:47
現時走線無論對皇后山定聯和墟居民都唔好(皇后山無全日,聯和墟要經華明,攪到啲人傾向搭火車),九巴維 ...

679行聯和墟會影響沙頭角公路現有的乘客,最好係673維持現狀,978拉去銅鑼灣,反正灣北都唔會有人搭978
asv98.kw131 發表於 2022-6-9 11:24 | 顯示全部樓層

Fong_2132 發表於 2022-6-9 11:19
679行聯和墟會影響沙頭角公路現有的乘客,最好係673維持現狀,978拉去銅鑼灣,反正灣北都唔會有人搭978
...

啲人成日將聯和墟人口無限放大,根本冇人留意到其實聯和墟嘅人口同沙頭角公路(淨係計 679 途徑嘅路段)嘅人人口相約(兩者分別大約 15000 人)。但係我估佢意思應該係沙頭角開出,然後經皇后山同聯和墟。
忍一時之氣 滅自己威風
asv98.kw131 發表於 2022-6-9 11:26 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2022-6-9 11:08
同 ...

啲人以為華明總站淨係畀華明邨嘅咋嘛~雍盛、昌盛、暉明?乜嘢嚟㗎?

忍一時之氣 滅自己威風
FBI2 發表於 2022-6-9 11:26 來自手機 | 顯示全部樓層
Union 發表於 2022-6-9 10:47
現時走線無論對皇后山定聯和墟居民都唔好(皇后山無全日,聯和墟要經華明,攪到啲人傾向搭火車),九巴維 ...

搵城巴踩埋入來仲大鑊,你睇678而家幾頹就知乜事。
kitarolo 發表於 2022-6-9 11:27 來自手機 | 顯示全部樓層

GM 發表於 2022-6-9 10:15
巴士公司都自己入華明
原因大家心照
巴士公司都有難處

認同巴士公司難處,係規劃問題
屯門54區可以有大量且集中嘅
房署樓,如果上水及粉嶺各自夠客
(不論以路軌劃分還是南北做切割)
對外路線不用再拗30分鐘仍未出北區
asv98.kw131 發表於 2022-6-9 11:35 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-6-9 11:26
搵城巴踩埋入來仲大鑊,你睇678而家幾頹就知乜事。

678 原本問題都唔大嘅,但係自從東隧同埋東區走廊成日塞車,搞到條線次次都要兩個鐘頭先返到粉嶺,咁先至趕客。
673 繁忙時間都只係靠銅鑼灣嘅客撐住,其他人趕晒去 978,而家仲有東鐵。
要怪就係兩間公司死都唔肯將條線全日,執吓非繁忙時間嘅客都冇。
忍一時之氣 滅自己威風
ryandroid 發表於 2022-6-9 11:43 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2022-6-9 11:08
同 ...

皇后山有總站又係頭站自然唔使行出沙頭角公路
除非想搭277A
雍盛華明嫌遠可以搭273A/D出返百和路搭車
搭273S仲可以揀蓬瀛仙館轉車多位揀
就算依家早繁
牽晴間嗰邊大把人都係走去粉嶺站搭車
兜路係嘥哂大部人嘅時間

頭段兜客冇人會怪
尾段兜路自然會影響頭段客量

如果270A/B/278X 跟本只係為華明圈服務
上水站純粹用嚟擺車
而又唔改直條路嘅話
就唔好佔用上水總站
Union 發表於 2022-6-9 12:00 來自手機 | 顯示全部樓層

Fong_2132 發表於 2022-6-9 11:19
...

其實可以保留現行早晚繁忙時間經沙頭角公路班次,之後加嘅全日班次就經聯和墟同祥華,就唔會影響到現有乘客,而皇后山居民又可以有全日車