hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2022-23年度北區巴士路線計劃結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2022-23年度北區巴士路線計劃結果

GM 發表於 2022-6-9 12:29 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-6-9 11:26
搵城巴踩埋入來仲大鑊,你睇678而家幾頹就知乜事。

梅花間竹 兩繁線
唔比九巴月票打死先奇
常備TCU 出行唔洗怕
Union 發表於 2022-6-9 12:30 來自手機 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2022-6-9 11:24
啲人成日將聯和墟人口無限放大,根本冇人留意到其實聯和墟嘅人口同沙頭角公路(淨係計 679 途徑嘅路段)嘅 ...

根據2016中期人口統計,區議會聯和墟選區(未包綠悠軒、逸峯、五座警宿、粉嶺花園),人口已經21000;計埋未包嗰4個屋苑,人口應該約30000

而由沙頭角馬尾下段至和興村嘅皇后山選區,都係得17000人,就當你679途經路段真係有15000,都同聯和墟差成倍

而且聯和墟仲有安樂村嘅工作人士同粉嶺北發展區嘅新增人口,客量一定多過沙頭角公路好多
asv98.kw131 發表於 2022-6-9 13:47 | 顯示全部樓層
Union 發表於 2022-6-9 12:30
根據2016中期人口統計,區議會聯和墟選區(未包綠悠軒、逸峯、五座警宿、粉嶺花園),人口已經21000;計 ...

多謝你嘅補充資料。但係無論如何,皇后山嘅路線都應該係做埋沙頭角公路嘅一段,類似 277A 咁,但係入埋皇后山同聯和墟入面。前提係沙頭角總站要擴寬。
忍一時之氣 滅自己威風
流星☆雨 發表於 2022-6-9 15:20 | 顯示全部樓層

Union 發表於 2022-6-9 12:30
根據2016中期人口統計,區議會聯和墟選區(未包綠悠軒、逸峯、五座警宿、粉嶺花園),人口已經21000;計 ...

贊成現階段聯和墟應該同皇后山一條線
但數據上想指出,皇后山邨目前情況如下:
租住單位數目#:
6 300 截至2022年3月31日的情況
單位面積 (平方米):
14.05-35.64
住戶數目#:
4 800 截至2022年3月31日的情況
認可人口#:
13 200 截至2022年3月31日的情況

而皇后山邨同山麗苑都係21年人口普查之後先收樓入伙,即係睇21年數據都唔會確定到皇后山依家住左幾多人
趕客路上 理_得你
asv98.kw131 發表於 2022-6-9 15:52 來自手機 | 顯示全部樓層
Union 發表於 2022-6-9 12:00
其實可以保留現行早晚繁忙時間經沙頭角公路班次,之後加嘅全日班次就經聯和墟同祥華,就唔會影響到現有乘 ...

咁不如非繁直接由沙頭角開出,咁又可以服務到多啲乘客,又可以為日後嘅新發展區插定旗,重點係唔會影響到皇后山同聯和墟乘客嘅車程。

大前提係要擴闊沙頭角總站。
Union 發表於 2022-6-9 16:07 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-6-9 15:20
贊成現階段聯和墟應該同皇后山一條線
但數據上想指出,皇后山邨目前情況如下:

皇后山邨加山麗苑如果全部入伙,政府預計可容納30000人,加埋聯和墟30000人,就有60000人

加祥華粉中20000人同粉嶺北新發展區,差唔多100000人,一定有足夠客量

北區長遠一定要將巴士線分開南北線,縮短出公路時間,先可以吸引到啲人搭巴士,改善東鐵過度擠迫問題
Union 發表於 2022-6-9 16:09 來自手機 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2022-6-9 15:52
咁不如非繁直接由沙頭角開出,咁又可以服務到多啲乘客,又可以為日後嘅新發展區插定旗,重點係唔會影響到 ...

呢個提議唔錯,沙頭角、皇后山、聯和墟三區居民都受惠
htpxcw 發表於 2022-6-9 18:30 來自手機 | 顯示全部樓層
聯和墟+皇后山呢個理想combo喺招標後已經唔存在,唯一懸念係尖沙咀一段係270C延長抑或79X開分支(好奇兩巴有冇入紙)。過海方面鑑於東鐵過海,基本上唔會有車加,喺目前條件下只有373抽到車去673P,但動作要快,否則拖多幾年48區入伙後373隨時客量上升冇空餘車廢物利用。另外逸峰旁係粉嶺繞道出口,唔知新發展區嘅新線可否埋一埋站咁聯和墟就變廣福2.0,但太遠起碼都10年8載。
jocosben 發表於 2022-6-9 18:37 來自手機 | 顯示全部樓層
htpxcw 發表於 2022-6-9 18:30
聯和墟+皇后山呢個理想combo喺招標後已經唔存在,唯一懸念係尖沙咀一段係270C延長抑或79X開分支(好奇兩巴 ...

48區係目標2030,粉北第一批公屋2026,粉北其實快d
GM 發表於 2022-6-10 09:49 | 顯示全部樓層

htpxcw 發表於 2022-6-9 18:30
聯和墟+皇后山呢個理想combo喺招標後已經唔存在,唯一懸念係尖沙咀一段係270C延長抑或79X開分支(好奇兩巴 ...

聯和墟+皇后山會比現時聯和墟+上水+皇后山轉乘理想?
車程上就肯定係

但客量上
皇后山轉乘變直達就多過上水客?
上水真係少客成咁?

支持可營運的客量比車程更重要

常備TCU 出行唔洗怕