hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葵青RPP總結
開啟左側

[路線計劃/RPP] 葵青RPP總結

樓主| FBI2 發表於 2022-6-9 22:35 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2022-6-9 22:24
你唔好亂講野喎,青南冇錯係應有更好巴士服務,但憑乜野青南要資源就要青北俾先

成日講到青北要大方偉大 ...

我相信今次41改快只係第一步,如果九巴不是決心要41改快,不會年年上RIP.
其實年初我已經聽到TD講明今年就算41的方案有反對,都會係今年硬推,開頭我都以為佢地會加密45去補償,但佢地話愛民出唔到客去深水埗.
當然,我個人希望45可以加密至20分鐘一班,如果到時都係冇客先再CUT到30,但TD話連8都要頹到開30分一班,問番我45加密會吸到幾多客.

不過,我總係感覺到41改快之後仲有後著,因為始終仲係一條冇乜競爭力既路線. 當然,我相信早繁長發會出到一班旺角客既,因為41A開緊20分鐘一班,一樣吸到大把青衣邨客俾9.4出旺角.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
xdxd 發表於 2022-6-9 22:41 | 顯示全部樓層
你唔好亂講野喎,青南冇錯係應有更好巴士服務,但憑乜野青南要資源就要青北俾先

咁大想頭嘅嘢你哋青衣人最鐘意㗎啦
你咪又係咁,想攞人哋資源去滿足42C加快,有咩分別⋯⋯
紅磡人。
teddybus 發表於 2022-6-9 22:51 來自手機 | 顯示全部樓層

唔係話偉唔偉大
而係冇咁大個頭唔好霸咁大頂帽
冇咁大食就唔好乜都搶
爭返嚟又食唔落要倒

題外話,你未答喎
乜家下好多青衣人要出紅土何咩?
紅土何係咁吸引區外人嘅
坑口就唔會咁抗拒直出嘅係297啦
GZ4031 發表於 2022-6-9 23:25 | 顯示全部樓層

其實唔洗點刻意同297 比
因為坑口本身冇直出, 但青北唔係
同時坑口已經倒走哂客去地底, 但青北一直都有搭巴士既人

如今拎297 直出, 最盡都係試下坑口直出既水溫, 但大家都好明條線太疏又唔係去就腳既地方, 所以先冇作用

但241X 直出, 唔係青北第一條直出既線, 只係加快青中青北去旺角同紅土 (好少啦當然) 既客, 最低限度佢都係經旺角, 作用比297大, 亦唔係試青北直出水溫既一條線

除非當初41A 冇改快過, 而呢家先推241X, 咁就真係似297喇...

我唔同意241X 係最好既方案, 但我會估算涌美路起計會有客轉投241X (部分係本身天橋落山搭44既客)
不過同41A 打對站既關係, 繁時比你坐到6成客, 非繁都應該唔過4成...
咪即管睇下長安一站上唔上到40個
kingprowm 發表於 2022-6-9 23:38 | 顯示全部樓層
咁唔滿意見到青北特快,咪叫政府拆左條青荃橋喎,每個地方都有要求特快直出巴士線啦,總之青北要求乜都唔應該,坑口情況我就唔清楚啦,我冇乜走入去睇將軍澳巴士,但其他區就一定合理,例如馬鞍山,行嗰一段仔亞公角都牙痛咁聲,又唔見有人話馬鞍山人係大帝
xdxd 發表於 2022-6-9 23:59 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2022-6-9 23:25
其實唔洗點刻意同297 比
因為坑口本身冇直出, 但青北唔係
同時坑口已經倒走哂客去地底, 但青北一直都有搭巴 ...

或者咁講
反對改241X最主要嘅原因係佢成本效益太低,
青北又唔係冇快嘅旺角線(雖然我認為直出與否唔影響大部分乘客,大帝例外),
何文田土瓜灣又唔係啲咩吸引嘅區,同樣地青衣喺九龍城眼中都冇咩值得去,
但咁改完一嚟冇晒而家作為主客源嘅貴流水客,而根本冇數據去支持241X咁改;
二嚟冇論青衣定九龍城都有比241X更有需要執下、要車源嘅線,
攞8架車咁跑真係有啲浪費。

kingprowm 發表於 2022-6-10 00:00 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2022-6-9 22:51
唔係話偉唔偉大
而係冇咁大個頭唔好霸咁大頂帽
冇咁大食就唔好乜都搶

61X 和 75X 又好多紅土客咩?

咪又係靠黃大仙鑽石山執雞

又唔見你地針對 61X 75X

不如直接講話要擺明惡意針對青北算啦,總之青北係原罪,青北理應一係轉車一係保鐵

就算荔景去紅土都唔多客,你地又盲保 45
既然何文田只係去深長荔有需求,淨係開條線去到美孚咪得囉
班人嘈 45 唔加班,拉埋 6F 上何文田咪得囉
kingprowm 發表於 2022-6-10 00:03 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2022-6-9 23:59
或者咁講
反對改241X最主要嘅原因係佢成本效益太低,
青北又唔係冇快嘅旺角線(雖然我認為直出與否唔影響 ...

屯馬線通車後沙田區大把線跌咗客都未交夠數,嗰度都唔止 8 架車,快點迫九巴沙田交數好過啦
xdxd 發表於 2022-6-10 00:10 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2022-6-10 00:00
61X 和 75X 又好多紅土客咩?

咪又係靠黃大仙鑽石山執雞

…引用啲例子都錯得幾明顯下
61X行木廠街,根本做唔到所謂嘅土瓜灣;
75X就睇落啱少少,但你又唔講85X?
係咪唔敢講呢…

又拉45落水
同你條41一樣,都係做緊兩端去長深荔,
但人哋條46咩班次?你青北條44密幾多?
青北仲有41A入到旺角核心地帶,人哋條46呢?
上海街點睇都算叫核心外圍啩⋯

xdxd 發表於 2022-6-10 00:10 來自手機 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2022-6-10 00:03
屯馬線通車後沙田區大把線跌咗客都未交夠數,嗰度都唔止 8 架車,快點迫九巴沙田交數好過啦
...

套用返你最鐘意嗰句
人哋沙田資源點解要益九龍城/青衣?