hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 擴闊獅隧 預計2030年完成
開啟左側

擴闊獅隧 預計2030年完成

kay 發表於 2022-6-10 11:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

https://news.mingpao.com/pns/%E6 ... C%E5%BB%BA%E6%88%90

3+3
起一條新既北行
南行擴闊
舊北行變備用

4年起新管道
2年時間擴闊

分兩期搞既話似乎有期會北行3線南行2線
世界很簡單 人類很複雜
kei_hk 發表於 2022-6-10 12:39 | 顯示全部樓層
新管道會在邊個位置起?

之前話在2條管道中間起新管道﹐2線行車。
完工後就會封舊管道做大修﹐做完1條再做另1條。

全面大修之後﹐新管道會早晚改行車方向﹐應付車流。

幾時轉左新plan?

ps. 沙中線未動工已經講緊﹐而家終於差不多去到撥款階段。

051039 發表於 2022-6-10 17:46 | 顯示全部樓層
其實要順手擴闊埋獅隧公路同窩打老道先有用,不過窩打老記映月台嗰段要擴闊應該冇乜可能
SWI Bus www.facebook.com/SWIBus
s3n370 發表於 2022-6-10 18:07 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2022-6-10 04:39
新管道會在邊個位置起?

之前話在2條管道中間起新管道﹐2線行車。

咁做雖然要比以前個計劃爆大D條隧道,但有以下明顯好處:

新行車線啟用時間:
舊plan:要兩條現有管道都完工,先至新增到行車線。
新plan:第一條管道一啟用,儘管係單向,交通已經有改善。(個人認為俾南行用先)到第二條都完工,從交通角度,成個改善工程就完成,
剩低嘅工程幾大都好,對公眾影響極微。

工期及造價:
工程只需起新隧道+擴闊一條舊隧道,快D完工。
雖然處理嘅泥石多佐,一來一回都亦慳到錢未必差好多,但肯定可以減低風險。

s3n370 發表於 2022-6-10 18:17 來自手機 | 顯示全部樓層

有一點唔明嘅係,點解唔擴闊北行管道,
留番下層有大水管嘅南行管道做備用呢?

條水管對工程係一大掣肘,工程期間一定要調黎調去。
一係就簡單D,係响興建新管道起埋新條水管。
咁擴闊南行就連條舊水管都KO埋。
點都好,會增加造價。

相反留南行管道做備用,唔駛搞咁多野,第日維修都少樣掣肘。

暫時諗到唯一壞處係,第一條管道通車後,只可以做北行管道,
較大需要嘅南行車輛,反而遲D先至有三線可用。
barking 發表於 2022-6-11 02:36 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-10 18:17

可能係咁
1. 在兩管中間,新起3綫隧道
2. 南行調往新隧
3. 舊南行展開工程,擴闊成3綫隧道
4. 南行調回擴闊完成的舊隧
5. 新隧改動指示牌方向
6. 北行調往新隧(最終方案)
7. 北行舊隧改做備用

s3n370 發表於 2022-6-11 05:29 來自手機 | 顯示全部樓層

barking 發表於 2022-6-10 18:36
可能係咁
1. 在兩管中間,新起3綫隧道
2. 南行調往新隧

如果南行隧道做後備,只要將你次序入面嘅南北調轉就可以。
kei_hk 發表於 2022-6-11 10:16 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-10 18:17

而家獅隧龍翔道入口起緊新屋苑﹐後面就係配水庫﹐可以講係北行管道出口則的位置。

可能考慮日後要增加輸水管/起新換舊管﹐會比較方便做接駁配水庫﹐唔需要再獅隧出入口的掘行車道。

ps. 所謂的備用﹐我相信唔係供日後行車﹐而係留待做其他用途﹐即係交晒比水務署使用。
遲早拆走全部或部份路面﹐方便維修下層的輸水管。

barking 發表於 2022-6-11 10:49 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-6-11 05:29
如果南行隧道做後備,只要將你次序入面嘅南北調轉就可以。

明白。
但南行較繁忙,而且獅公南行在紅梅谷 - 收費場現已是3綫,
因此,我次序可令南行率先獲得全3綫通行量。
如果次序入面嘅南北調轉,南行則須待整個工程完成後,才獲得3綫通行量。

barking 發表於 2022-6-11 10:56 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2022-6-11 10:16
而家獅隧龍翔道入口起緊新屋苑﹐後面就係配水庫﹐可以講係北行管道出口則的位置。

可能考慮日後要增加輸 ...

若北行管道最終成為備用,因其地理位置一邊接近顯徑邨,可改成單車徑+行人通道 (惟必須禁止溜狗,否則通風系統幾強都無用)