hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 擴闊獅隧 預計2030年完成
開啟左側

擴闊獅隧 預計2030年完成

DR2458 發表於 2022-7-3 20:44 | 顯示全部樓層

Ohm 發表於 2022-7-1 20:24
好多現實例子擺在眼前,例如我上面提到,青荃橋同青衣大橋其實都可以行人,由東涌亦可以行赤鱲角南路去機 ...

正解

簽個名做聯署唔洗成本, 但要果班人每日走上(或者將單車推上)海拔一百米,再行1.4公里隧道,行完一大輪仲要再轉車返工,有幾多人會咁做?
假設100個人咁做,不如叫佢地自己攤分成本啦,整個入閘機係隧道門口,唔好 (再) 浪費納稅人的錢

話當行山果個仲搞笑,我去行山我就真係去行山啦,而唔會走去行隧道睇石牆囉
s3n370 發表於 2022-7-4 17:00 來自手機 | 顯示全部樓層
DR2458 發表於 2022-7-3 12:44
正解

簽個名做聯署唔洗成本, 但要果班人每日走上(或者將單車推上)海拔一百米,再行1.4公里隧道,行完一 ...

條隧道本身結構完好,最終會繼續用黎做水管隧道,
額外開俾公眾嘅成本係咪真係咁大?

你諗下荃灣至屯門嘅單車徑,未到大欖都一大堆天橋。
深井同汀九一段更加唔可能少。

而青衣北橋咁“少”人行,路政署都肯加升降機塔。

返返去獅子山隧道,最貴嘅頂多係興建接駁黃大仙同大圍兩邊嘅行人同單車徑,
長遠計至多係照明同通風嘅電費同保養,
個規模遠比荃灣至屯門嘅單車徑細。

當局甚至可以响九龍一邊整單車公園同店舖,以至隧道入面嘅自動售賣機經營權,收回部分營運成本。
DR2458 發表於 2022-7-4 19:48 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-7-4 17:00

首先,興建連接路段的成本,要起三十層樓高的升降機塔,係咪你比呢?
其次,維修保養成本,獅子山隧道每年支出7160萬元,即使行人單車維修保養成本較低,但放個汽水機就可以收回成本? Are you kidding me?
開放公眾就要考慮消防、保安、維修等問題,人比車行得慢,消防要重新考量。又或者隧道中間發生單車意外可以點處理?
唔好覺得開放公眾就好似開多盞燈咁簡單,諗深一層一切麻煩得多。

再者,而家唔只係成本問題,係「成本效益」問題,搞完一場大龍鳳有幾多人真係會用?
至少我覺得做水管隧道有更大需求同對公眾有更大意義。

s3n370 發表於 2022-7-4 20:15 來自手機 | 顯示全部樓層

DR2458 發表於 2022-7-4 11:48
首先,興建連接路段的成本,要起三十層樓高的升降機塔,係咪你比呢?
其次,維修保養成本,獅子山隧道每 ...

重點係條備用隧道道,點都會用黎做水管隧道。
而水管隧道唔係完全唔駛錢去維修保養。
要開放公眾,就係拎額外駛嘅錢,同維持做水管隧道嘅數去對減。拎七千幾萬條大數去撻人,絕對係誤導。

更何況獅隧本身點都有隧道管理公司,
again,救援安排甚至人手基本上大致可以共用。
剩係問救援安排,但係唔提點都要擺落去嘅資源,
又係誤導。

至於要起兩邊連接路當然係要錢。
但當屯門至荃灣嘅單車徑都計得掂數,
如果真係經獅隧備用管道,將單車徑延伸到九龍,
條數係多DD,但一定唔係差天共地果種程度。
DR2458 發表於 2022-7-4 21:09 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-7-4 20:15
重點係條備用隧道道,點都會用黎做水管隧道。
而水管隧道唔係完全唔駛錢去維修保養。
要開放公眾,就係拎 ...

你一方面話要用「拎額外駛嘅錢,同維持做水管隧道嘅數去對減」,一方面又話我唔計「都要擺落去嘅資源」請問係唔係自相矛盾呢?
我上面正正就係提到救援, 保安, 消防, 營運當中需要額外的成本
七千幾萬條大數唔係撻人,我都有講到做行人隧道呢條數會比七千萬低
但你都唔好覺得覺得整汽水機就可以對消成本
而家獅隧高人流每架車收八蚊,以行人隧道咁低人流,你覺得除返成本每個行人要俾幾多錢?
好啦,公平收番佢地八蚊,又有幾多人每日肯比八蚊行條隧道出到去再轉車返工?

屯門至荃灣嘅單車徑值得起因為單車係香港本身都有通勤同康樂兩個功能
屯門至荃灣風景靚好踩,成本又唔高
但獅隧整單車徑,你想做通勤定康樂?
康樂想人食廢氣睇石屎?
定係通勤想人每日出一身汗踩到九龍塘再轉車?

成本條數我唔係內人,可能你知比我更多
但我著眼點係值唔值得咁做
就算假設成本係零也好,一條咁長的隧道要開放公眾對政府來講都一定有好多考量

qunow 發表於 2022-7-4 23:09 | 顯示全部樓層
Ohm 發表於 2022-7-3 19:41
留返畀政府顧問計,或者應該係提出方案嘅單車團體計,預期會使用獅隧嘅行人係咪足夠多
...

所以話幾多叫足夠多?每個星期一千人定一萬人?
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
qunow 發表於 2022-7-4 23:21 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2022-7-4 17:00

政府方案應該係將水管放喺新管道底
至於話收入,無論行人定行車嘅天橋或者隧道,會用收返成本做建設考慮?咁計冇意思

qunow 發表於 2022-7-4 23:31 | 顯示全部樓層
DR2458 發表於 2022-7-4 21:09
你一方面話要用「拎額外駛嘅錢,同維持做水管隧道嘅數去對減」,一方面又話我唔計「都要擺落去嘅資源」請 ...

用咩方法吸引人用,應該由負責旅遊同康樂之類嘅新政策局負責,參考國際上類似事例

DR2458 發表於 2022-7-4 23:35 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-7-4 23:31
用咩方法吸引人用,應該由負責旅遊同康樂之類嘅新政策局負責,參考國際上類似事例

...

咁有國際眼光,不如分享一下有咩國際上類似事例可以參考?
巴士的膠 發表於 2022-7-5 00:15 來自手機 | 顯示全部樓層

DR2458 發表於 2022-7-3 20:44
正解

簽個名做聯署唔洗成本, 但要果班人每日走上(或者將單車推上)海拔一百米,再行1.4公里隧道,行完一 ...

或者由另一個角度考慮,如果將荃灣西-大圍駁返埋,會唔會有意思?走線可以沿住海邊,經貨櫃碼頭接龍呈翔道,到時一大段飽覽九龍風景一樣優美,另一邊照返經獅子山公園、樂富公園、摩士公園、九龍寨城公園、石鼓隴道遊樂場接返啟德區內嘅單車通道亦得。如果政府真係開放電動/電助車行單車徑,中距離通勤甚至比較多上落嘅路段都未必再係咁大問題。反而一直以來單車徑唔連貫,動軏要依法推車先至麻煩。