hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 皇后山線研究專員請進
開啟左側

[經歷分享/報告] 皇后山線研究專員請進

樓主| asv98.kw131 發表於 2022-6-13 01:51 | 顯示全部樓層

transbus 發表於 2022-6-13 01:46
再講,如果真係咁驚聯和墟搶皇后山嘅線,
不如回顧一下278A回程?

請見 #28

重申:本人並非要求皇后山線唔可以經聯和墟,只係針對一啲要求飛起沙頭角公路,改行 278A 區內走線嘅建議唔係沙頭角公路嘅乘客大晒

又唔見你話 277A 嗰陣皇后山邨未入伙,聯和墟又冇人上,但係都滿座?
唔係唔入得聯和墟,只係講唔好太影響現有乘客。
278A 入埋沙頭角仲好~
忍一時之氣 滅自己威風
jpoon 發表於 2022-6-13 02:35 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2022-6-13 01:46
如果各位皇后唔用粉嶺北出入,
其實最開心應該只係名都嗰班業主,
起碼唔會咁多人路過商場樓上同樓下,
又收唔到人買路錢,仲要自己俾多啲管理費維修.. :p

下? 跟278A咁行又關名都事? 巴士客多啲定自由行客多啲呀? 駛唔駛賴埋間投注站?
http://jpoon9394.blogspot.com/
HG3632 發表於 2022-6-13 02:43 來自手機 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2022-6-13 01:34
重申:本人並非要求皇后山線唔可以經聯和墟,只係針對一啲要求飛起沙頭角公路,改行 278A 區內走線嘅建議, ...

咁講真,如果你只係想比較兩邊路線時間差距,你就咁列出紀錄行車時間就一目了然,大家都識睇,唔使打咁大段野又highlight呢樣果樣。

至於你話列出相關數據,我諗你背後都有訊息想帶出嚟?我諗在座提出建議嘅都唔係住聯和墟祥華一帶,果幾條城巴線點行都唔會直接得益到佢地。之所以會提出經聯和墟出公路比較好,係因為想平衡各方利益同運作上效率。

係,行龍山可能會快5-10分鐘,但如果代價係45-60分鐘一班而唔係15-20,你係皇后山居民會點揀?鬼唔知車程越短越好,但如果服務範圍太細而限制左以後發展 (包括加班加時),又係咪大家想見到嘅呢?明明聯和墟一帶有服務缺口可以透過皇后山新線彌補,而家咁就擺明攬炒格。

當然而家頻密78A加幾條兩繁單向市區線,喺短期內唔會話出事,只係資源似乎冇被充分利用,特別係城巴成日要將啲車私嚟私去。巴士公司唔係開善堂,皇后山全面入伙之後可以support到79X有幾密班次,我諗大家都想像得到。

至於你話延長至沙頭角,而家北部都會區十劃都未有一撇,就算總站有位,巴士公司都未必願意用額外資源全日行多咁大段路服務人口較疏落地方 (參考汀角路、十四鄉、古洞、林錦一帶都未有全日市區線)。龍躍頭或馬尾下係順路做埋冇所謂,但要下下入到去沙頭角就難啲了 (繁時幾班都得嘅)。

以上只係理論層面。反正大家都知現實係咁好難大改,除非城巴唔做交俾九巴。所以我就唯有繼續食下花生,睇下世界級行法嘅皇后山4線可以為城巴帶嚟幾多盈利。哈哈哈。
 樓主| asv98.kw131 發表於 2022-6-13 03:07 | 顯示全部樓層

HG3632 發表於 2022-6-13 02:43
咁講真,如果你只係想比較兩邊路線時間差距,你就咁列出紀錄行車時間就一目了然,大家都識睇,唔使打咁大 ...

馬尾下冇總站,一係聯和墟開逆走。如果要唔飛走現時服務範圍,就要沙頭角開。
(所以我先一次過講方案埋 1,但係咁又唔知可唔可以令聯和墟嘅客轉投,雖則同兜華明圈差唔多時間)

同意只靠沙頭角公路做唔到全日密車。數據係想同大家講,唔應該飛沙頭角公路。經聯和墟並非問題。

聽講(真係聽返嚟,未證實),79X 目前條數冇想像中咁差,少蝕。但係正如我一開始講,皇后山邨未成熟,所以仲有空間。當然,入聯和墟會有更好嘅利潤。
忍一時之氣 滅自己威風
Mercer 發表於 2022-6-13 11:32 | 顯示全部樓層
講%我睇下一頭霧水.

馬尾下要做倒總站, 依個就等有關部門睇下點搞, 而馬尾下果邊基本上係no choice, 皇后山就係向左走向又走, 都係no choice,
聯合墟就多左個兜同冇咁兜既choice.
十四鄉準居民 恭喜晒!
ricky 發表於 2022-6-13 11:53 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2022-6-13 01:51
請見 #28

重申:本人並非要求皇后山線唔可以經聯和墟,只係針對一啲要求飛起沙頭角公路,改行 278A 區內 ...

搭得277A都係沙頭角至聯和墟去東九龍返工班客,平日非繁時真係唔方有客,如果做七日全日,假日應該有東九郊遊客。
前荃葵青區居民
KC3555 發表於 2022-6-13 12:01 來自手機 | 顯示全部樓層

我認為皇后山招標路線設計,係為將來坪輋發展而規劃。聯和墟之後有粉嶺北新發展區服務,馬屎埔為粉嶺北市中心並且有公共運輸交匯處。所以,我唔認為聯和墟一定要伸延去服務皇后山或者同皇后山掛鈎。
天空之神 發表於 2022-6-13 12:16 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2022-6-13 12:01
我認為皇后山招標路線設計,係為將來坪輋發展而規劃。聯和墟之後有粉嶺北新發展區服務,馬屎埔為粉嶺北市中 ...

最慘係龍躍頭果班
聯和墟同皇后山中間
但咩車都唔關佢地事

不過如果皇后山同聯和墟一齊夾埋一條線
就可以唔使好似 277X 要兜華明

.
流星☆雨 發表於 2022-6-13 12:19 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2022-6-13 12:01
我認為皇后山招標路線設計,係為將來坪輋發展而規劃。聯和墟之後有粉嶺北新發展區服務,馬屎埔為粉嶺北市中 ...

棄沙公兜上去坪輋唔順路喎……同樣要坪輋兜完皇后山再行返馬尾下走都係唔順路
趕客路上 理_得你
0q9w8e 發表於 2022-6-13 12:19 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-6-13 12:16
最慘係龍躍頭果班
聯和墟同皇后山中間
但咩車都唔關佢地事

多咗(2)78A既