hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討過海巴307北行改經怡和街的可行性
開啟左側

[其他] 探討過海巴307北行改經怡和街的可行性

rusf101001 發表於 2022-6-15 17:38 來自手機 | 顯示全部樓層

HG3632 發表於 2022-6-15 15:39
我相信Sogo本身嘅客基於習慣都係會肯行去皇室堡上車,但銅鑼灣唔係淨係得Sogo

希慎應該都ok, 但利舞臺同Ti ...

唔一定全日路線都一樣,夜晚7點後先入怡和街未遲
rusf101001 發表於 2022-6-15 17:41 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-6-15 15:48
又或者咁講
繁時行電車路隨時比興發街上橋仲快
可唔可以試下set替代路線畀司機揀?

哥頓道入電氣街,渣華道一樣入得東隧
JX9097 發表於 2022-6-15 17:58 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2022-6-15 17:41

入哥頓道一樣要塞興發街
同埋唔肯定渣華道順唔順燈
hadboy5 發表於 2022-6-15 18:03 | 顯示全部樓層

趁307車隊仲未被大削減,將307一開二,一半車隊做907,金鐘開經西隧青沙,另一半就做307金鐘開,直去維園後跟102入紅隧一幹入大埔
ATENU135 發表於 2022-6-15 19:50 | 顯示全部樓層
我諗307行返內街主要都係想吸返灣仔啲客,因為依家搭307都行到出去告士打道不如行埋過東鐵站,行返軒尼詩道同埋銅鑼灣近灣仔嗰邊嘅客就腳啲可以吸到班唔想行嘅人
DC3938 發表於 2022-6-15 20:37 來自手機 | 顯示全部樓層
可以試辦特別班次,跟789行灣仔道同停堅拿道西!
KW2523 發表於 2022-6-15 20:39 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2022-6-15 17:41

渣華道下繁咁多車都係唔好啦
KW2523 發表於 2022-6-15 20:43 | 顯示全部樓層

全日改嘅話視乎兩巴有冇興趣將quota讓俾307系
可能只能折衷行電車路到馬師道橋出返維園道
castanopsis 發表於 2022-6-15 20:51 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2022-6-15 16:21
除非現時下繁,仍幫襯緊 307 嘅中上環客可悉數分流至 907 系,
否則依電車路嘅繁忙狀況,同埋某專頁 681 下 ...

根本907C就應該做下繁4-8,而唔係開四班就算數
就算新增時段開20-30,都好過307塞東隧大隧

而307就應該行返軒尼詩道
平日4-8以外既時段,行軒尼詩道興發街其實唔算慢
以前307接近獨市,灣仔內街班客,就算要行,都會去入境處上車
今時今日你叫佢地行,佢地寧願灣仔站搭鐵走

另外,同理,307大埔段好應該拉入富蝶

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
KW2523 + 3 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

KG1428 發表於 2022-6-15 21:09 | 顯示全部樓層

最理想做法

谷大673啦,在車頭掛個廣告

九巴月票 票價不變
大埔 [ 路線號 ] 港島
經大老山隧道轉乘

即係要谷大埔客搭74x去大老山隧道轉673去港島
使用九巴月票

#673來回程服務銅鑼灣
#673要加班
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車