hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有立法會議員透露城巴計劃申請加強皇后山巴士服務 ...
開啟左側

[其他] 有立法會議員透露城巴計劃申請加強皇后山巴士服務

edhong 發表於 2022-6-17 12:44 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
10598C 發表於 2022-6-17 12:44 來自手機 | 顯示全部樓層
79X 好心就開多一個鐘到夜晚 10 點,同埋明知假日夜晚會有客都格硬開早啲係咩玩法...

至於 78X 玩半全日係嫌 797(乃至對家 33)放唔夠血?
78X 呢啲線半全日比 60 分鐘一班都嫌多
甚至乎啟德朝早去觀塘商貿區都有客過開非繁

成組皇后山真係大把嘢要執
679 唔應該入中環,應該入大道東同縮短到金鐘;
979 應該去埋灣仔同會展站;
78X 九龍段改順走

衰啲講句城巴係皇后山以現時手上面嘅牌,只應該比 79X 全日
皇后山乃至粉嶺更需要去大西北同旺角以南巴士線,而遺憾地佢地理論上都應該會由九巴營運
ATE7025 發表於 2022-6-17 12:48 來自手機 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2022-6-17 12:26
下,旺角上79X 55分鐘番到皇后山啦wo

你sure 鐵轉78A有優勢(中段仲要行?)

旺角行上旺東 5-8分鐘
ERL 車程連等車 30分鐘
粉嶺站行去名都 5分鐘
78A 車程連等車 12-15分鐘
Total <=55分鐘

兩個方法好似打和

仲未計繁忙時間新城市對出例塞喎
932gz6061 發表於 2022-6-17 12:50 | 顯示全部樓層

edhong 發表於 2022-6-17 12:44
旺角站上返西洋菜街就有天橋上到去旺角東喇(有行人自動電梯),15分鐘行上去唔好吹大啲。

直車真係唔係 ...

你自己行下旺角道天橋咪知

15分鐘講緊係由top正常步速行到落月台

我就成日行嘅。

直車當然唔係大晒啦,咁都要睇時間差距,如果我巴士轉鐵同坐巴士一樣咁我點解要搵自己黎搞?

如果巴士相對唔穩定,甚至慢d咪危險d囉

我唔會講270B係旺角番粉嶺係sell直車架嘛,佢慢地鐵成半個鐘

咁依家79X係咪慢半個鐘先?
10598C 發表於 2022-6-17 12:51 來自手機 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2022-6-17 12:41
係循環的話就不如直接放棄深旺道,直接光昌街之後返去算,呢個應該唔會比人ban,但擺深旺道相信都係方便 ...

擺深旺道近公路都係有好處可以私返去,尤其短期內 79X 都係半全日格

如果係循環就會係 奧運站 - 菜街 - 奧運站 咁樣,索性連整個深水埗區都放棄
當然呢個都係講下,大家都知比咗出去嘅服務加上係新區,冇得收返

但如果長沙灣道東行近光昌街站嘅內線,係可以停巴士嘅話,又的確值得諗 79X 喺嗰度清客/起載,前後去邊就按車務需求決定

深旺道真係明顯攞嚟擺車,市區流水都唔吼條 79X
我諗緊係中匯街落車行去海達邨都快過搭 79X 到尾
932gz6061 發表於 2022-6-17 12:51 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2022-6-17 12:48
旺角行上旺東 5-8分鐘
ERL 車程連等車 30分鐘
粉嶺站行去名都 5分鐘

想問TOP行到旺東月台點樣5-8搞掂,正常都要12分鐘

當新城市例塞

79X慢地鐵10分鐘,一程車B8舒舒服服,d魚點解唔上?
0q9w8e 發表於 2022-6-17 12:55 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2022-6-17 12:44
79X 好心就開多一個鐘到夜晚 10 點,同埋明知假日夜晚會有客都格硬開早啲係咩玩法...

至於 78X 玩半全日係 ...

開出沙田大圍都好過78X/679
edhong 發表於 2022-6-17 12:58 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
10598C 發表於 2022-6-17 12:58 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-6-17 12:33
79X真係唔駛點再改線,但可考慮拆多條79A出來去尖沙咀。至於78X,改左九龍區走線先諗點加強好過啦。 ...

其實都幾好奇 79X 長沙灣使用率有幾低
不過去尖沙咀好心就搵九巴條 270C 延長入去啦

78X 唔加班就係對屎水盤數最好嘅動作
HG3632 發表於 2022-6-17 12:58 | 顯示全部樓層

講真而家個局點都係爛架喇,
但如果城巴唔係想完全放棄皇后山市場的話,
兩繁外應該淨係將資源放落79X度,專心做旺角,
因為旺角真係全日有客,又可以俾人轉車去九龍其他地方,
而且直達旺角係九巴喺北區做唔到嘅野(唔計270P)
縱然上面我都有講過78A轉東鐵有優勢,
但一程過有位坐亦唔係完全冇得做

701咁行最慳時間,不過怕大循環的話,
泊太子300總站都可以,
但班次唔可以多過30分鐘一班,
用最少資源做最多嘅客,
唔好嘥時間嘥車行埋曬啲冇咩人去嘅地方