hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 荃灣區RPP總結
開啟左側

[路線計劃/RPP] 荃灣區RPP總結

ricky 發表於 2022-6-22 12:40 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-6-22 09:32
咁老九唔用平既 31B 補位姐

32+ 36B 延長去石圍角比佢收 3 架車 (加 4 車落 36B)

以往32B同36B合併有所謂提供40P全日的誘因,但而家40P都做咗全日,美其名合併其實為cut車。
前荃葵青區居民
GW4866 發表於 2022-6-23 02:27 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-6-22 09:32
咁老九唔用平既 31B 補位姐

32+ 36B 延長去石圍角比佢收 3 架車 (加 4 車落 36B)

31B你想點搞先??又係有麻煩位

32/36B單純合併無36X全日咁搞黎做咩??
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2022-6-23 02:41 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-6-21 23:14
果度仲欠一條機場線未有下文。

首先,取消抵港隔離7日先講
呀,仲有個溶斷機制
GW4866 發表於 2022-6-23 04:01 | 顯示全部樓層

Mercer 發表於 2022-6-22 10:36
比我就36A 梨木樹出發行到去深旺道總站後轉返去連翔道去奧運站, 去梨木樹仲可以好似936咁抽水去埋海盈邨
...

36A改去奧運首先要加價,同當年31B一樣

深長荔主線方面
點解仲要留戀條無客又僻,又要停站停燈又唔係真係快既荔枝角道?
唔好話和宜合道(石蔭),你試問下梨木樹果邊要長沙灣道定荔枝角道?
想快就正正經經搞36X

即將改路既36B係深長荔黎講已經係最適合走線,合併後最少影響
合併後只需一邊延長石圍角另一邊縮短去奧運,叫返36B又好比32食又好
當然合併前設係換36X全日(兼回程至少經返旺角)

縮奧運係基於慳車而唔係諗真空,所以我唔覺得要拉36A過去補
反而膠鐵站又幾多人真係會由梨木樹/上葵碌到過去,加個42A BBI解決
就算要夾硬補哂兩個位都唔係無辦法,利用連翔道直接往返兩個位,照擺返西九龍站,不過就變相慳唔到車
ricky 發表於 2022-6-23 10:45 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2022-6-23 04:01
36A改去奧運首先要加價,同當年31B一樣

深長荔主線方面

36A唔使點改,去程經青山道,雖然比長沙灣道燈位多,但係有返工需要。區議員要求過36A延長去又一城,更加係無稽之談。
前荃葵青區居民
HG6729 發表於 2022-6-23 11:05 來自手機 | 顯示全部樓層
其實做好30X 33A 40 73X 278X先講啦….
HG6729 發表於 2022-6-23 11:09 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-6-20 13:53
66M兜入荃灣站做乜鬼呢..

嗰700人轉晒出去同57M同月台仲可以叫兩飛,

其實合併57M入大興咪算 唔加車咪順便非繁全部開25-30分鐘一班咪算
HR1377 發表於 2022-6-23 11:27 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2022-6-23 11:09
其實合併57M入大興咪算 唔加車咪順便非繁全部開25-30分鐘一班咪算

如無記錯當年DC因收費問題而反對57M和66M合併
GW4866 發表於 2022-6-24 03:59 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-6-23 10:45
36A唔使點改,去程經青山道,雖然比長沙灣道燈位多,但係有返工需要。區議員要求過36A延長去又一城,更加 ...

36A除咗即將改循環線後我認為無野需要再改
GW4866 發表於 2022-6-24 04:10 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2022-6-23 11:05
其實做好30X 33A 40 73X 278X先講啦….

你地成日話73X 278X幾差幾差
其實有幾多真係落場睇過?
73X係初初爆武肺果時就真係收到離譜,之後知道奶野都肯出返多少車
係有時唔夠人/車出唔足拉疏少少就差D
甩班多為塞車回唔切車/大河道堆燈累事
278X比以前都有改善過
同埋呢兩條始終係水埔線,問題在於果邊而非荃葵,呢邊幫唔到幾多

33A 40就路線先天問題,後者等睇佢會唔會同33B整合

淨底30X真係要繼續改善下