hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴960B,960X改動
開啟左側

[路線消息] 九巴960B,960X改動

Twinings 發表於 2022-6-26 08:39 來自手機 | 顯示全部樓層

cktong 發表於 2022-6-25 22:33
師兄,想問下P960幾點尾班車由銅鑼灣開出?我琴晚就係搭緊架960去到中環仲見到P960(check app先知係尾班 ...

我星期五晚八點幾喺中環上P960,當時九巴app寫住尾班車
kay 發表於 2022-6-26 08:56 | 顯示全部樓層
VIP係衰觀感問題
一班車都比人插可以反映個別人士對其恨之入骨程度

不過屯轉開左咁多年
碼頭區服務亦唔見得有大躍進
無直車到連繁時直車都唔開

當年只係便宜左九巴執左66 263M
59A陰乾
依家就主力用屯轉打城巴過海線
世界很簡單 人類很複雜
天空之神 發表於 2022-6-26 09:20 來自手機 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2022-6-26 01:24
62X/259D 問題, VIP 區都比班碼頭大帝問候左十幾年

宜家睇見 259D 咁樣真係心都涼曬, 大巴大巴車落去果 ...

仲有 59A/60/66 呢

積怨黎

brianso198 發表於 2022-6-26 13:15 來自手機 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2022-6-26 01:04
唔好咁肉酸啦, 咩叫做錢俾最少, 唔通可以搭車比少啲 ? 碼頭班大種乞衣成日嘈無直車, 咪就係你口中所講尊貴 ...

259D就咪提啦

好地地屯碼有個分段去市中心仲要一車十幾客用,
明明中段真係要靠市中心安友先至叫做有客,
呢度有班人係都話兜安友慢無吸引力

偏偏條線一唔兜安友市中心,暴露基本盤弱到不得了

仲要同62X玩攬炒,雙輸

只能說,VIP是原罪,畀乜車都要鬧
brianso198 發表於 2022-6-26 13:18 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2022-6-26 01:10
當碼頭區東九邨巴都係得三兩班車時 , 比起大興同安友一堆計
都完全預想到 259D 飛起安友客量有幾差
如果 ...

偏偏呢度有班人嘅formula永遠係快有客
呢條formula唔應該apply所有case囉

89D/83X呢個case,飛走廣源值得做係因為馬鞍山舊客真係大過廣源好多

而且咁啱有水泉澳新區

259D呢?碼頭區客底一路都弱,總站班客永世唔用嘅
根本就唔應該貿貿然改,不過而家改咗收唔返
攬炒咁解囉
he_01 發表於 2022-6-26 14:22 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2022-6-26 07:36
我其實反而會好奇 到重組完之後 有幾多vip客上左960B都係會喺轉車站落車轉番60M/60X/61X/263 因為佢地根本 ...

好地地叫961X咪算 都唔知點解要重用number
HS1588 發表於 2022-6-26 15:47 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2022-6-26 13:18
偏偏呢度有班人嘅formula永遠係快有客
呢條formula唔應該apply所有case囉

呢班傻仔就最岩做巴士公司, 同老九係唔係將谷啲線上青沙差唔多思維
咁多年黎次次一講到 62X/259D, 班乞衣就老屈 VIP 區搶走佢條 259D , 倒返轉黎講都有, 不過呢班人每一次都係要衝出黎_話 VIP 區又打劫, 宜家就可以拎條 259D 出黎 binc
雖然佢地每一次都係叻哥上身扮睇唔到扮唔知 有一兩個話九巴係碼頭做得唔好要比城巴做, 但又睇唔到條 962X 繼續慢碌置樂
HS1588 發表於 2022-6-26 16:02 | 顯示全部樓層
macky 發表於 2022-6-25 00:52
咁都好過一定要經安友
安友區好多輕鐵位,啲燈位等好耐
最耐係兆麟轉灣燈位 ...

上下繁行屯公三站, 同屯赤堆車慢塞華都置樂果個位又一定快? 早繁唔敢講因為 VIP 區啲燈位會比平時耐未必一轉燈過到
下繁你咪睇下係咪真係快左
同埋良田人有得揀 960X , 碼頭班乞衣就 sorry 了永遠都係要做菠蘿雞靠痴先夠客, 望下條 259D 就知
KC3555 發表於 2022-6-26 16:34 | 顯示全部樓層
我想講,VIP區嚴格係巴士迷定義。屯門人真係無你哋班人咁麻煩同反感。
未有轉車站時,屯門居民主要兩個選擇:1. 友愛邨落車去轉輕鐵去屯門北,2. 市廣場落車去行街或市中心轉小巴去碼頭。
最勢成水火只有兩個區,碼頭同良景。碼頭最眼紅良田區乜車都有,良田區又眼紅碼頭乜車都密。
如果263客量當初只做市中心企得住,唔使VIP區吧。
要有市中心聚腳點,唔想轉車站人滿飽和,唔想偏心良田碼頭,俾我都畫綫經VIP。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
he_01 發表於 2022-6-26 16:46 來自手機 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2022-6-26 16:34
我想講,VIP區嚴格係巴士迷定義。屯門人真係無你哋班人咁麻煩同反感。
未有轉車站時,屯門居民主要兩個選擇 ...

仲有第三個方法 就係豐景園轉輕鐵/小巴返碼頭
傳聞當年碼頭有份令263經VIP 因為豐景園轉快過市中心