hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) 新加坡影巴士相一問
開啟左側

[Singapore] 新加坡影巴士相一問

lok1032 發表於 2007-6-27 00:20 | 顯示全部樓層

原帖由 iczer3 於 2007-6-26 20:28 發表
be careful when taking photos outside interchange..
recently, some drivers caught some kids taking photos outside Interchange and called in the police.

- Svc 166 64 14 does not have Perm B9s on th ...

個卡佬駕車, 我影車, 關佢咩事? 咁多事, 想俾人整古乎?

係路邊影相犯法架咩? 卡佬有咩權力 "caught some kids"?

順手問埋, 係當地用廣東話粗口問候班多事精, 舉中指, 用毛語錄訓示佢地, 算唔算犯法?
SBS_Super_Bus 發表於 2007-6-27 01:00 | 顯示全部樓層
原帖由 lok1032 於 2007-6-27 00:20 發表

個卡佬駕車, 我影車, 關佢咩事? 咁多事, 想俾人整古乎?

係路邊影相犯法架咩? 卡佬有咩權力 "caught some kids"?

順手問埋, 係當地用廣東話粗口問候班多事精, 舉中指, 用毛語錄訓示佢地, 算唔算犯法? ...

lok1032兄 新加坡有當地的法例,請不要以在香港影巴士的方式
在當地胡亂拍攝這樣做會有好多當地的好市民幫你報警 。
SuperBus
Seiko 發表於 2007-6-27 09:00 | 顯示全部樓層
原帖由 lok1032 於 2007-6-27 00:20 發表
唔解唔捕得車先? 影多幾張會犯法乎? 要打屁股嗎?

順手問埋, 係當地用廣東話粗口問候班多事精, 舉中指, 用毛語錄訓示佢地, 算唔算犯法? ...

"入鄉隨俗"吧!
你去得別人的地方, 就要守當地既法律,
香港做得既事情, 絕對唔代表在新加坡可以做.
用粗口, 舉中指等等就更加唔應該做,
你不單會面對檢控, 也影響香港巴迷的聲譽和形象.
(不過香港巴迷早以經無乜聲譽和形象....)

自從倫敦發生巴士爆炸案後, 當地政府同巴士公司的戒心就加重左,
所以巴士司機都會密切留意影相,抄車牌的人,
巴士司機唔會親自捉你, 但會報警通知警方處理.
sbst182 發表於 2007-6-27 11:27 | 顯示全部樓層

小弟首去去新加坡影車都係用啲最白痴最低能但係最安全最有效的方法就是預早通知當地旅遊局同兩間公司公關大哥安排淮許證或回函,遇啱有人逗你至少都有護身符。
尤其是911之後有張護身符真係好work,不過最近兩年我無去唔知當地安全檢查變成點。但我啲新加坡巴迷普遍都唔會在轉車站影,通常都係大街大巷影的。我建議有興趣的巴迷去影車的話最好用數碼機萬一俾人逗都可以即時證明自己唔係「塔x班」喇
lok1032 發表於 2007-6-27 14:16 | 顯示全部樓層
原帖由 sbst182 於 2007-6-27 11:27 發表
小弟首去去新加坡影車都係用啲最白痴最低能但係最安全最有效的方法就是預早通知當地旅遊局同兩間公司公關大哥安排淮許證或回函,遇啱有人逗你至少都有護身符。
尤其是911之後有張護身符真係好work,不過最近兩年我無去唔 ...

張護身符點申請架?
DC5 發表於 2007-6-28 01:44 | 顯示全部樓層
正所謂「各處鄉村各處例」,唔同地方有唔同文化和法律。如果係星洲影車,一定要低調。不要瘋狂「暴走」、站頭附近/街上用「長炮」影車、係站頭走來走去,不要為影車而不理會當地環境。咁樣令當地人覺得「有問題」! 人地會報警求助。

若果比人司機/站長/警察話,就必須保持合作,大方d 說自己來旅遊。不要在他們面前做出非理智行為。如果勸離開就離開,唔好格硬來。唔好係外地做衰香港巴迷形象。
av455hk 發表於 2007-6-28 03:22 | 顯示全部樓層

我上次去新加坡
去左文禮轉車站對面馬路企0係度影
有人對我眼望望
我留左三個字
冇事發生
部分作品如下
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=173344&highlight=%E6%96%B0%E5%8A%A0%E5%9D%A1%E7%BF%92%E4%BD%9C
iczer3 發表於 2007-6-28 06:52 | 顯示全部樓層
I only take my camera out when my Target is arrvied
Enviro 500!
cx838 發表於 2007-6-28 08:14 | 顯示全部樓層
其實要看情況的,在轉運站拍照,其實是一件煩事。因為會有好多
巴士司機來問你。但我上星期六,我去了Harbourfront Interchange
拍攝 93 線的富豪短熱狗,也沒有問題。而坐熱狗來說,93 的熱狗
真的不錯,但夜晚坐會較好,因為會較涼。而 93 行的路,只有近 HP
那邊較多樓,其他的大都是草地路。但要 35 分鐘左右才有一班熱狗,
冷馬是Mercedes Benz O405。

lok1032 發表於 2007-6-28 09:45 | 顯示全部樓層

原帖由 cx838 於 2007-6-28 08:14 發表
其實要看情況的,在轉運站拍照,其實是一件煩事。因為會有好多
巴士司機來問你。但我上星期六,我去了Harbourfront Interchange
拍攝 93 線的富豪短熱狗,也沒有問題。而坐熱狗來說,93 的熱狗
真的不錯,但夜晚坐會較好,因為會較 ...

如果坐係車尾拍video, d卡佬理唔理架?