hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴 796P 線班次調整
開啟左側

[路線消息] 新巴 796P 線班次調整

JX9097 發表於 2022-7-19 19:12 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2022-7-19 10:57
https://www.districtcouncils.gov.hk/sk/doc/2020_2023/tc/committee_meetings_doc/TTC/21678/SK_TTC_2022 ...

答覆都一定係罐頭式noted with thanks
HV7967 發表於 2022-7-19 22:56 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2022-6-27 11:29
減完咪更加冇人坐,新巴個腦係咪裝屎

本身都無客
非繁永遠唔多過10個
平客就唔想做,有客就亂咁做
214P_world 發表於 2022-7-20 23:36 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2022-7-19 10:57
https://www.districtcouncils.gov.hk/sk/doc/2020_2023/tc/committee_meetings_doc/TTC/21678/SK_TTC_2022 ...

問來都冇用, 796P 796X 要經將軍澳南先出市區, 佢d居民搭呢2條線來往區內 又點會坐得爆架車呢... 自然符合官方個減班標準, 同意或不同意都係要減
獨學而無友,則孤陋而寡聞
214P_world 發表於 2022-7-20 23:37 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2022-6-29 10:44
咁我相信 290 小隊同 98C 98D 係賺嘅 , 唔多啫 ...
其餘 ... well?

98A 呢? 朝早喺秀茂坪見都多人, 但唔知會否旺丁唔旺財
獨學而無友,則孤陋而寡聞
TuNg''=) 發表於 2022-7-21 00:26 | 顯示全部樓層
不過其實尖沙咀->將軍澳搭鐵係要兜大圈,
做既人口又多過296D
但796P做極都咁差, 咁唔受將南客歡迎
brianso198 發表於 2022-7-21 00:43 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2022-7-21 00:26
做既人口又多過296D

洗鬼兜大圈,過兩次海係最快

陳太 發表於 2022-7-21 06:12 來自手機 | 顯示全部樓層

做既人口又多過296D

其實你有冇搭過
ben2004 發表於 2022-7-21 09:50 | 顯示全部樓層
做既人口又多過296D

796P 唔係唔受將南客歡迎, 可以睇下回程康城方向, 富康花園個站任何時間都可以落到 30%-50% 客, 呢個站位靚吸到客, 呢個亦都係回程明顯好過去程既原因
至於去程尖沙咀方向走去行唐賢街, Capri, Alto Residences 呢d出唔到客既地方, 將廣, 寶盈, 將中一帶全部 skip 哂, 唔通叫呢堆人行去至善街上車咩, 而 796P 起尚德都唔係冇競爭力, 但係客德客要同 296D 對分, 事實上呢兩條線客量本來都係海軍鬥水兵, 淨係計將軍澳客, 296D 去程上座率好多時仲少過同一時間既 796P, 不過 296D 加經西九之後似乎呢條線已經搵到出路, 加上有將轉開左之後後似乎每班車都有一定比例既廣東道客會搭 296D 轉 98D 去寶林坑口一帶, 呢條線變左同 296C 一樣, 總站擺將軍澳實際作用係用黎拉長加價, 將軍澳客比例少對條線既營收無大影響

另外留意到第五波疫情之後, 唔止 796P, 連 98D 同 296D 兩個方向客量都係差左, 下繁因為 3 條線仲有大量九龍灣客所以仲可以頂閘, 但係過左下繁呢幾條線客量大概都跌左 2-3 成, 98D 由企人變到坐滿, 796P 由坐滿變跌到甚至有窗口位剩

JX9097 發表於 2022-7-21 11:10 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-7-20 23:37
98A 呢? 朝早喺秀茂坪見都多人, 但唔知會否旺丁唔旺財

98A好睇有幾多頭段客(山下《》山上)
因為98A一單都講緊一個鐘以上
但客源主要集中喺秀茂坪《》觀塘道
JX9097 發表於 2022-7-21 11:12 | 顯示全部樓層

ben2004 發表於 2022-7-21 09:50
796P 唔係唔受將南客歡迎, 可以睇下回程康城方向, 富康花園個站任何時間都可以落到 30%-50% 客, 呢個站位 ...

抗疫3年之後好多人都WFH變相唔會刻意出街食飯

相信所有交通工具都面臨緊呢個問題