hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 973 改道消息
開啟左側

[路線消息] 城巴 973 改道消息

kiwai 發表於 2022-6-28 11:40 | 顯示全部樓層

tomy2001 發表於 2022-6-28 11:21
我深水埗搭 286C返V WALK 咁近, 厹都位位收$6.8。
港島區 巴士全部都收得平、 真抵搭。
...

由深水埗去V Walk, 係都要揀厹的話, 可以36A, 平6毫
YellowWorksheet 發表於 2022-6-28 12:27 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-6-28 06:49
九龍站行過去就好遠?
又係新城做乜都錯嗎?

其實呢,你同下面位人兄睇返我其他po啲留言先出聲啦好嗎?
我今次話善水咪就係大家都咁講囉,想知善水係咪嫌973唔夠兜啫?即係好心出句聲叫善水回頭是岸留返班尖咀客都話錯,笑死。
仲有去九龍站同去西隧係兩回事,你自己行一次先講嘢,九龍站係唔算遠,但街客行得去都搭鐵啦,呢舖唔覺296D兜有咩問題喎講真。
koneotis 發表於 2022-6-28 12:37 | 顯示全部樓層
YellowWorksheet 發表於 2022-6-28 12:27
我今次話善水咪就係大家都咁講囉,想知善水係 ...

倒客走嘅前提係要本身有客比你倒,但973本身走線就算唔兜西九,對尖沙咀客已經0吸引力。973今時今日仲過到海已經好好,以前更加一度打算變173最終變唔成,注定尖沙咀唔係973主要客源。今次反而有機會做一批新客幫條線續命,坦白講可能係好事
Quanta 發表於 2022-6-28 12:44 來自手機 | 顯示全部樓層

WN4156 發表於 2022-6-27 18:43
最好係拉203E,價錢合理,出到油旺佐,未算太疏。

價錢合理所以咪唔拉得囉
九巴就係要掠水嘛
你見而家九龍區啲路線重組改動有邊啲唔係諗縮數或掠水嘅?
dydx 發表於 2022-6-28 12:54 | 顯示全部樓層
星期六日所有班次都要入
晨咁早過咗西隧都要兜完M+先到匯翔道
西九龍站加中途站仲實際啦
932gz6061 發表於 2022-6-28 12:56 | 顯示全部樓層
YellowWorksheet 發表於 2022-6-28 12:27
我今次話善水咪就係大家都咁講囉,想知善水係 ...

你幾時產生尖咀好多人上973嘅幻覺?

要走嘅一早走晒

唔走個班你叫佢坐多十分鐘都唔會走

仲未計佢入完M+分分鐘多左一班客係好肯定會少過客量跌幅

有咩原因唔入?
kay 發表於 2022-6-28 13:42 | 顯示全部樓層

973返港島黃昏到尾班車都唔少人尖沙咀上車
隨時唔差過110

呢班客唔少比全費
又有鬼佬同港漂

但呢班客一半係西區到薄扶林落晒
世界很簡單 人類很複雜
koneotis 發表於 2022-6-28 13:50 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-6-28 13:42
973返港島黃昏到尾班車都唔少人尖沙咀上車
隨時唔差過110

呢班通常都係平日夜晚,呢個時間亦係110最多人嘅時侯。今次淨係改假日對呢班客唔會有影響。
UA2892 發表於 2022-6-28 13:54 來自手機 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2022-6-28 09:25
懶到咁?西隧行過去幾分鐘步行路程咋喎...為咗養懶人行少幾分鐘,特登兜入去拉長車程,厹好嘢~
唔知296D ...

改296D冇改973咁兜
UA2892 發表於 2022-6-28 13:55 來自手機 | 顯示全部樓層

PSKYeung 發表於 2022-6-27 20:38
掠水極都係$6.9一位,可以收旅遊價嗎?

唔知有冇尖東去M+特車,每位$16.20?