hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 天水圍3m問題
開啟左側

天水圍3m問題

Sita1004-1017 發表於 2022-7-1 13:30 來自手機 | 顯示全部樓層

JV1376 發表於 2022-7-1 13:02
269M直接跟276B行就搞掂啦,天秀路個位就搵269A/P補返就得,非繁天秀路客會行去坐返265M
...

69M/269M拉上去係同265M重疊?咁不如唔好重組啦

其實最簡單係269M改行慧景軒同天慈路
neoplan720p 發表於 2022-7-1 13:32 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-7-1 13:19
三湖反而影響不大

反而天榮路+天南先會趕大量天北客

係,
以前有時候夜晚天晴果邊收工,
坐車出大欖轉968,
最理想當然係265M天晴 / 湯國華直出,
但大家都知265M非繁班次有幾「好」(仲要逆向)。

有時候走左班265M,
唯有於李兆基坐269M。
其實269M行嘉北同天慈,
時間真係唔算耐,
至少無天耀、天盛果邊d輕鐵燈陣咁痴線。

所以我認同265B最差既一件事,
係天榮路呢個問題。
老老豆豆,如果想簡單既,
拉直返265B,
跟265M去到天晴轉右入嘉北,
再落天慈,
感覺上已經好少少。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
NA4179x賢 發表於 2022-7-1 13:39 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-7-1 11:03
唔係抽走人地條265B
265B本身冇預過做天慈,係天慈抽走天北條265B

事實就係山頭主義先搞到天水圍幾條線咁多年無進步過
補盲點位結果唔係條線左兜右兜就大家互拉資源

NA4179x賢 發表於 2022-7-1 13:40 | 顯示全部樓層

User12345678910 發表於 2022-7-1 12:38
説話唔可以亂講+請勿灌水

請問呢單意外你預計30X會掉幾多客 ??

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2145767-1-1.html

評分

參與人數 1aPower +4 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 4 + 10 lol

查看全部評分

Snoopy@FB8617 發表於 2022-7-1 13:42 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-7-1 02:34
想問麗瑤 + 祖堯兩條老人邨,
何德何能各攬住條欖隧線?

換個角度睇兩條線點都要做到葵芳下
東北葵唔會揀
葵涌村要屈返轉頭唔會有人搭
葵盛東中都係有限位而山下總站等同做唔到
所以荔景山係唔錯既選擇

同一時間唔見得老九有幾大intension甩走兩條村
反正有短途客食
南行更加唔會有興趣入新都會晒時間
269M而家用11.3米亦問題不大

上下繁拆線用大車如果唔係智將式編排其實無事
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
ate214 發表於 2022-7-1 13:44 | 顯示全部樓層
User12345678910 發表於 2022-7-1 11:56
如果唔係因為當年跌客,就未必有呢個改動。
亦唔會因為飛走嘉胡北同天慈而進一步跌客。
過去嘅每一件事都 ...

按閣下理論日日都有人死

即係條條路線日日都跌緊客

又唔係咩大規模死亡潮
學人拋書包之前做完你D暑期功課先
tina 發表於 2022-7-1 13:46 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-7-1 13:32
係,
以前有時候夜晚天晴果邊收工,
坐車出大欖轉968,

其實佢每兜多一條路先上公路,就要用多3/4分鐘加上265B係九龍走線都唔靚,屈咗落荔枝角道,長沙灣政府合署轉基隆街個站支燈係好惡等

btw其實天晴經嘉湖北同天慈上公路
因為計少咗天恆去天晴個段,所以感官係會好啲
但天恆嘅客坐到去天晴,再兜嘉湖北同天慈就第二回事

所以265B無論如何都係要天北直出返,再跟返一般嘅X線行返整條長沙灣道,減少少班次比269X做嘉湖北&69X延長做天榮路+天慈
甚至因為265M有265B嘅疏導,啲大欖特班可以撥返落 269X 甚至269MP

至於嘉湖北有條全日直出嘅269X,再加上269P加班及去深水埗線嘅特車,點都有賺
天慈就可以坐加密班次嘅269MP,繁忙時間開條專門特別佢哋嘅深旺線。應該都打到和

265B 22年不變
10598C 發表於 2022-7-1 13:47 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-7-1 02:34
想問麗瑤 + 祖堯兩條老人邨,
何德何能各攬住條欖隧線?

咁講,我相信大部分人都唔反對麗祖二邨無大大需要有呢兩條欖隧線
但不嬲比咗出去既野,收返係更有難度
Given 兩邨其實都無太大額外交通需求,好難換到啲咩比佢哋

265M 269M 去荔景其實都係搵個地方泊車,甚至乎其實唯一問題只係祖堯上唔到 12 米車(265M 擺麗瑤除咗南行唔入新都會之外,其實問題不大)

最合理解決方法其實係用客量唔標青嘅 57M 同 269M 交換荔景總站,但聽聞牽涉好多柯打問題

又或者咁講,以 269M 客量派 E6M 無太大問題,而如果 269A 269P 同 269M 夾返好個開車時間,或者直接加返落 269M,再處理南行葵芳問題,根本 problem solved
tina 發表於 2022-7-1 13:48 | 顯示全部樓層
NA4179x賢 發表於 2022-7-1 13:39
事實就係山頭主義先搞到天水圍幾條線咁多年無進步過
補盲點位結果唔係條線左兜右兜就大家互拉資源

天南(尤其李月民)議員整出嚟嘅禍
265B 22年不變
tina 發表於 2022-7-1 13:50 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2022-7-1 13:47
咁講,我相信大部分人都唔反對麗祖二邨無大大需要有呢兩條欖隧線
但不嬲比咗出去既野,收返係更有難度
Gi ...

其實祖堯真心冇咩問題
係麗瑤肥咗12800(聽聞)對265M問題大啲
265B 22年不變