hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議258A,258P,259D及267X調整班次
開啟左側

建議258A,258P,259D及267X調整班次

hvshe 發表於 2022-7-3 01:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

懶寫簡介

建議詳情

258P:洪水橋減開0715,藍田站減開1800
258A:洪水橋加開0717(此班加停屯轉),藍田站加開1800(加停屯轉)
259D:0700至0800班次改為0700 0709 0717 0726 0734 0743 0751 0800,即減少一班 (原0700 0708 0715 0723 0730 0738 0745 0753 0800)
267X:兆康苑改開0720 0735 0750 (原0725 0745)
意見有任何問題 請盡情攻擊 不用手下留情
天空之神 發表於 2022-7-3 02:50 | 顯示全部樓層
其實早繁應該cut 哂 258P
改為開哂 258A 267X

258A 成個市中心飛左佢唔好陪塞車
要搭快車就 267X 就算
.
andy92 發表於 2022-7-4 01:10 | 顯示全部樓層

62X 拉上兆康北

258P 下繁全斬
258A 加開 4pm-8pm 回程
 樓主| hvshe 發表於 2022-7-4 03:03 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2022-7-4 01:10
62X 拉上兆康北

258P 下繁全斬

現時思路係如果夠客嘅話先慢慢加班

62X延長去兆康北其實係好事
不過運吉處俾唔俾先係問題
因為全日線永遠保守過繁時

而258P下繁時間全斬
會令屯官中何福堂一帶冇咗4點起東九線回程
都係唔會過

258A最大問題係夠唔夠客
如果夠客,加班都無妨
唔夠嘅話,就唔應該全繁忙時間拆線

資源能夠被善用係最重要嘅問題
如果資源唔可以被好好善用,咁就唔應該實施該項改動啦
意見有任何問題 請盡情攻擊 不用手下留情
HG6729 發表於 2022-7-4 08:46 來自手機 | 顯示全部樓層
62X富泰就夠再拉到去到43-45km
andy92 發表於 2022-7-4 10:01 | 顯示全部樓層
hvshe 發表於 2022-7-4 03:03
現時思路係如果夠客嘅話先慢慢加班

62X延長去兆康北其實係好事

258A 回程可以照停官中華都

之後落番屯公去洪水橋

何福堂客可以新墟街市落車

tony223 發表於 2022-7-4 22:16 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2022-7-4 10:01
258A 回程可以照停官中華都

之後落番屯公去洪水橋

其實由杯渡路屈返上屯公同直行青公不論觀感上同時間上其實差不多
不如以不變應萬變好過

其實258P我覺得最大問題係要早繁兜聚康同兆康南,
其實只要想辦法唔兜呢2度,258A其實可以取消佢,
因為皇珠路會倒塞返屯公既緣故,行屯公其實唔會快得青公幾多

就算唔改,唔該都搞下7點前後既班次,
0650頭班既258P就好爆,但0702既258P卻因為0710開258A導致頭段唔多客,
而258A頭班對0830觀塘返工既乘客亦好璺水
我心目中既258A/P應該係咁開:
258P: 0645, 0705, 0725, 0740後回復原狀
258A: 0655, 0715, 0735
267X: 0705, 0725, 0745
andy92 發表於 2022-7-4 22:26 | 顯示全部樓層
tony223 發表於 2022-7-4 22:16
其實由杯渡路屈返上屯公同直行青公不論觀感上同時間上其實差不多
不如以不變應萬變好過

0645 既 258P 都會遲過 0655 258A 落公路

不如 0645 班車俾埋 267X 好過