hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴城巴所有乳豬紙被下架
開啟左側

[突發!] 新巴城巴所有乳豬紙被下架

KG1428 發表於 2022-7-3 22:45 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2022-7-3 22:04
減班太多
遲早站頭俾個QR Code你睇班次算

不識用智能電話的老人家
想搭屎水巴士去探SOON仔點算呀
走左一部車不知要等幾耐
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
tina 發表於 2022-7-3 22:47 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2022-7-3 22:43
九巴一向都唔放出街
https://www.kmb.hk//northdistrictbusnetwork/images/route/Route-70K.jpg

若干年前其實有,但冇更新
265B 22年不變
~~Knysna~~ 發表於 2022-7-3 23:28 | 顯示全部樓層
7月2日凌晨曾有數條路線乳豬紙更新,當日下午4、5點開始條link已經入唔到
ccicoltd 發表於 2022-7-4 00:06 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2022-7-3 22:47
若干年前其實有,但冇更新

就是北區重組時上載過一次該些路線而已。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
edhong 發表於 2022-7-4 00:23 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
eternalflame 發表於 2022-7-4 00:26 | 顯示全部樓層
我反而想知所有巴士公司幾時先有machine-readable嘅時間表同轉乘資料
時間表都仲可以靠GTFS數據,但轉乘資料真係好難搞
吳宗錡 發表於 2022-7-4 01:13 | 顯示全部樓層

edhong 發表於 2022-7-4 00:23
但係其實放張pdf或者jpg嘅豬紙目的何在?文字版基本已經有,有眼識睇會用app,視障者亦讀唔到豬紙。 ...

我以前手機重未有數據之前,係會將要搭嘅路線嘅乳豬紙打印落來,睇返邊個站落車

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tomy2001 + 1 要比-1(負分), 講都冇人信

查看全部評分

bustop 發表於 2022-7-4 02:13 | 顯示全部樓層
乳豬紙同SoS如果要二擇其一, 我會揀後者,但前提係要好似九巴咁,
改時間表要及時更新SoS.

乳豬紙有嘅嘢, 網頁都有晒,
站位收費呢啲嘢都好少錯,
反而詳細嘅SoS可以同網頁時間表做cross check.

過往新城都可以準時更新乳豬紙,

如果人手冇變, 更新SoS都係相同工作啫.
dennis28a 發表於 2022-7-4 02:47 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-7-3 22:44
所以九巴又係好有HEART

九巴果張垃圾紙唔擺都罷,有心就好心搞搞佢

只係新城好學唔學玩時光倒流
GD1570 發表於 2022-7-4 05:02 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-7-4 02:47
九巴果張垃圾紙唔擺都罷,有心就好心搞搞佢

只係新城好學唔學玩時光倒流 ...

網站有嘅資料其實已經同乳豬紙差唔多,
有冇乳豬紙擺上網真係咁重要嗎?

你有你可愛,我有我好笑。