hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴67A開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴67A開辦消息

neoplan720p 發表於 2022-7-21 09:13 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2022-7-21 09:04
今朝 0730 67A
景峰排第 5,前面有 960S > 67M > 67X > 67M

即係67A呢種行法比直插慢25分鐘先到轉車站……

除非堆人真係用67A落寶田轉58系/260X,
否則就算有月票,
齋坐67A都完全零著數。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
GD1570 發表於 2022-7-21 09:18 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-7-21 09:13
即係67A呢種行法比直插慢25分鐘先到轉車站……

除非堆人真係用67A落寶田轉58系/260X,

其實如果落寶田轉乘,時間上又可唔可以快到15分鐘呢?

同埋返菁和田用寶田轉乘其實都有啲麻煩,盈豐或寶怡站行都有啲遠
和田就真係盈豐行埋入去好過。

你有你可愛,我有我好笑。
neoplan720p 發表於 2022-7-21 09:29 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-7-21 08:44
之前有人講過話960P全日唔合乎經濟效益等等嘛...
(因為班次疏喎...)

我對號入座先,如果你既「有人」係講我既話,
我的確講過,
站在「巴士公司」立場,
用961拉長,會比960P更具效益(係巴士公司效益,未必係屯門區居民既效益)。

首先,
我就假定怡和街QUOTA(仲存在既話?)係夠俾非繁平均15分鐘一班既961入去先。

其次,
我假定狗公拉線入去既定位,
係劍指962B「黃金、三聖」及962X「市中心、置樂、碼頭」既銅記客。

再來我先唔考慮月票同兩間公司車費既差距(狗公非月票既車費,同屎水相差無幾)。

除左市中心有960P/961之外,
狗公要搶962系其他地區既客(如黃金、碼頭),
就必須利用轉車站。
咁又去返轉車站如何吸客呢個問題,
睇下63X或者青沙,
點解轉乘功效完全唔夠268X或者城隧?
班次好明顯係致命因素。

如果唔改變960P同961現有班次,
非繁30分一班既960P,
叫人點敢等?(特別係往港島方向)
961都唔係好密,
但至少15分鐘一班既話,
點都叫做密一倍。

唯一能夠扭轉呢個局面既,
就係960P強行加到上15分鐘一班。
但本身960P藍地、洪水橋非繁有幾多客?
到頭來又係要靠執屯公三站同轉車站既客。
但咁樣做既話,
同條P仔重疊哂屯公三站既960,
班次又會點跌法?
係咪良田大興人所能夠接受?

961拉長,
都預左狗公會搶客,
私下抽960車去開多少少961。
但搶車既數目應該有限。

如果960P要由30分加到15分一班,
需要既資源絕對唔係一、兩部咁簡單。
咁一向鍾意抽其他線車既狗公,又會唔會重演278A加班但同時278X瘋狂減班一事?
GD1570 發表於 2022-7-21 09:35 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-7-21 09:29
我的確講過,
站在「巴士公司」立場,

我無指明邊個,因為我都唔記得咗,更加唔會去揪返邊個講過..
我只係咁講返出嚟姐。

我認同要搶客就要密車,不過其實九巴今次可能只係得不償失,
唔計月票客本身位位畀多個幾,依家少收個幾之餘仲要畀多額外成本,
而且仲要唔知可以搶到幾多件返嚟

同埋閣下提及嘅資源問題,我又唔見960P假日開咗之後,960嘅資源有咩問題。
至少我依然見到巴士總站係大量巴士喺度,而平日960都唔少車,只係一個小時拎走兩至四架車,
其實又真係唔駛過入擔憂嘅。

S3bl430 發表於 2022-7-21 09:35 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-7-21 09:29
我的確講過,
站在「巴士公司」立場,

278A開辦後278X係有減班,但減幅唔大,

278X的問題在於九巴的經營態度有問題, 佢開足班次相信係應付到需求,
但九巴強行收車,才會令到人上唔到車

錯字連篇
neoplan720p 發表於 2022-7-21 09:37 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-7-21 09:18
其實如果落寶田轉乘,時間上又可唔可以快到15分鐘呢?

同埋返菁和田用寶田轉乘其實都有啲麻煩,盈豐或寶 ...

所以我覺得,
除非:
(1)54區居民純粹睇價錢而買左月票,
(2)或屎水堆線既目的地完全唔符合佢地出行要求(如SSP、觀塘道),
否則我睇唔出有咩需要去利用67A(不論呆坐到屯轉定坐落寶田轉車)。

至於和田行出去……
秋冬還好,
但諗下呢幾日34、35度,不了不了……

只要屎水正正常常,
遲下入哂伙後將50同950擴展到合理既半全日水平(如948、278A),
再加返個轉乘優惠俾人去長沙灣、SSP,
我又覺得前景唔算太悲觀。
(955本身係兩繁料;55同78X一樣面對住九龍區定線問題;56既對手係小巴,非巴士,不贅)
GD1570 發表於 2022-7-21 09:39 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-7-21 09:37
所以我覺得,
除非:
(1)54區居民純粹睇價錢而買左月票,

和田行出去我行過..我又真係唔明點解可以無上蓋。

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 10 搵APPLE姨姨幫手 ~

查看全部評分

neoplan720p 發表於 2022-7-21 09:50 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-7-21 09:35
我無指明邊個,因為我都唔記得咗,更加唔會去揪返邊個講過..
我只係咁講返出嚟姐。

我估狗公心態係劍指「銅記 <-> 黃金 / 碼頭」既客。
的確,如你所講,如果而家非月票客由銅記坐968再轉960/1返屯門,
係會比直接坐960P/961收多少少錢。

但我諗既係,
而家銅記 <-> 黃金 / 碼頭,
無乜人會肯揀狗公(even 962B要兜深井;962X要兜置樂),
因為全程要3程車太麻煩(968 -> 960/1 -> 61M / 59系)。

但只要狗公做到960P/961拉入去銅記,
轉車次數即刻減「1」,
成件事觀感即刻唔同哂。

日日要人轉兩次車,
我諗無乜人會肯(特別有962BX一程車呢個選項既時候)。
就算用月票可以平好多,但日日要咁樣轉兩次,人都癲。

但如果只需要轉一次車(960P/961 -> 61M / 59系),
再加埋月票呢個factor,
話唔定可以吸走部分接受到轉一次車既客買月票。
GD1570 發表於 2022-7-21 10:43 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-7-21 09:50
我估狗公心態係劍指「銅記  黃金 / 碼頭」既客。
的確,如你所講,如果而家非月票客由銅記坐968再轉960/1 ...

其實轉3次車都唔係今日先有
好多客去到灣仔見到960無位坐都會上961轉車站見,
係唔完美嘅,不過可以接受,因為轉車站可以叫幾飛。
所以其實都癲咗好多年的了
嚟緊有961,有一個機會可以撥亂反正,轉少一程當然係更好啦。
但都只係有限時段姐。
其餘時段一樣幾續轉兩次,但都係一個好嘅問始。

至於吸唔吸人用多啲九巴,我覺得唔想轉車嘅都係唔會轉,
唔介意轉車嘅就一早已經搭緊,可以吸到嘅客應該唔會多過5%。
neoplan720p 發表於 2022-7-21 12:18 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-7-21 10:43
其實轉3次車都唔係今日先有
好多客去到灣仔見到960無位坐都會上961轉車站見,
係唔完美嘅,不過可以接受 ...

你要知道,
就算吸到既新客只係1%,
但只要係對家既客,
兩間公司都會不計較成本,落力去搶。(同一時間抽另一條線既車,倒走自己既客

(又唔見呢兩間公司搶黨鐵客咁積極