hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴67A開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴67A開辦消息

GD1570 發表於 2022-7-6 17:02 | 顯示全部樓層

fly831 發表於 2022-7-6 16:56
如果條線擺邊就屬於邊區既話,
咁係咪960擺良田,所以960屬於良田人,而良田人嫌960兜大興慢,就可以叫960 ...

所以從來960我都覺得係需要現行嘅路線,慢其實都係慢嗰5-8分鐘,瞓咗覺都唔覺啦。

但某人斷章取義咁話960因為擺建生就係良田人優先,依一點我絕對唔認同,亦唔係本人嘅立場。
你有你可愛,我有我好笑。
neoplan720p 發表於 2022-7-6 19:11 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-7-6 16:53
你都幾斷章取義。

1. 67A本身就係為54區而生,960係為屯門中/西區而生,所以前者應該以54區優先。

我正正就係想講:
你既「為XXX而生」呢個論調,
係極難界定。

我再舉多個例:
68A你會點界定?
我諗你同我都會將之界定為屏山、洪水橋、藍地一帶為主,right?

朗屏因為嫌條線慢,無乜人搭,暫且唔理。(亦都先唔討論咩元廠派車呢個問題住)

但如果68A係為屏山、洪水橋、藍地一帶而生的話,
咁當日(2013年)點解要skip走葵涌,改為大窩口直飛青衣?

雖則洪水橋一帶無左263M,
但無論有無263M存在,
屏山、洪水橋、藍地來往葵興、葵芳既全日人數,
點都多過青衣。
我相信呢點無乜可以質疑,right?

如果係尊重當區居民(或者如你所說,XXX線為YYY區而生的話),
咁68A唔係應該繼續keep住「荃 -> 葵 -> 青」既走線,
咁洪、藍繼續有直車同時去到葵涌同青衣?

點解為左縮短來往青衣既車程,
而要犧牲來往葵涌既乘客既利益,
從此要被逼於屯轉轉車?

如果係單單照顧屏山、洪水橋、藍地,
咁來往葵涌點都重要過青衣,
正如屯門都有好多條M線落葵涌,
但無線去青衣一樣。

我一樣可以問,
點解要屏山、洪水橋、藍地居民硬食無葵涌服務?
明明其他屯門區域有唔少都有全日來往葵涌服務(57M、58M、67M、61M, etc.)。

咁好明顯,
68A呢個「skip葵涌,大窩口後直飛青衣」既改動,
唔係單單睇屏山、洪水橋、藍地一帶居民既利益,
而係考慮左全屯門人(加上當時屯轉剛落成)既利益。

雖則到今日68A都唔係68E、279X咁直達青衣,
但經一經荃灣,車程仍算可接受範圍之內,
狗公於是把心一橫,將68A當成一條俾全個屯門區居民用黎轉去青衣既路線。

當然,
你可以講,
雖然洪水橋、藍地無左來往葵涌既服務,
但比起屯門其他區,
就多左一程過來往青衣既服務喎。

岩呀,
呢個就係轉車站既功能囉。
如果條條線都係一式一樣,
咁轉車站仲有咩功效呢?

轉車站既好處,
係服務範園得以擴大,
但同時都有壞處,
就係某區會無左一程過服務來往另一區。

為左減少繁時轉車站人流,
我一向堅信繁時應該有更多直達線,
如「屯碼 <-> 尖咀」、「良田 <-> 沙田、科學園」等等,
甚至某些大區(如良田、碼頭)有直達車經荃灣路直達葵芳興,飛走荃灣大窩口,
又或者試行荃灣西、楊屋道、葵福路,做沿岸工廠客。

問題係,非繁如何處理?
人流無咁多,
要班次有返合理程度,
轉車就少不免。

全個屯門區,
非繁係咪就無哂直達荃西、葵涌既需求?
我又唔見得。

問題係,
拎咩線去做而已。

轉車站要成功,
某d區域非繁無左直達服務,
似乎在所難免。
以大家成日拎黎J既城隧為例,
其實一樣有好多漏洞架,
例如「大圍 <-> 荃灣」、「大埔 <-> 葵涌」等等等等,
但呢堆線班次非繁都夠密(以前啦,而家俾狗公自己搞死班次),
我又唔覺得好多人討厭非繁轉乘。(繁時就開多d直車啦,逼哂去轉車站好好玩咩?)
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
GD1570 發表於 2022-7-6 21:13 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-7-6 19:11
我正正就係想講:
你既「為XXX而生」呢個論調,
係極難界定。

你就算再打一萬字論文都不能否定一個事實:
67A原本就係67M分支,起碼到今時今日都仲係。
之後係點無人知,但起碼今日,依據計劃,佢都仲係要經荃灣及大窩口來往葵芳,
依一點我相信你再打多十萬字都改變唔到。

所以我對你成篇文打咗啲乜真係一啲睇興趣都無。

(完)

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
Citcalag + 2 + 10 給你一個like

查看全部評分

neoplan720p 發表於 2022-7-7 01:12 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-7-6 21:13
你就算再打一萬字論文都不能否定一個事實:
67A原本就係67M分支,起碼到今時今日都仲係。
之後係點無人知 ...

笑左,你咁同首相下下用RDP引經據典、帶出一個眾所周知既事實有咩分別?係人都知67A係67M支線啦,
而家就係討論67A應唔應該擺脫呢樣野。

不過唔緊要啦,你岩哂,67A最好一路都跟67M咁行,永遠都唔好改就最好。
#唔夠講就話無興趣睇長文
#屎粉係咁上下水平

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
KW2523 發表於 2022-7-7 01:25 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-7-7 01:12
笑左,你咁同首相下下用RDP引經據典、帶出一個眾所周知既事實有咩分別?係人都知67A係67M支線啦,
而家就 ...

條線target係54區 咁即係行青公做67M同一飯野係無意思
咁應該都支持67A提速至係 唔洗咁快話人屎粉嘅

講到M線要同一行法 好似規定唔俾改線咁的確係on8+1
不過我都會認為做葵涌特快成效唔會高
問題係班次差太遠 但係行荃灣路就唔同方向站
開15-20 快10分鐘但係要同對面線車海等多8分鐘
咁去到屯轉咪轉返同一班車
66M/68A做嘅係唔同區 其他M線根本就去唔到 情況唔同
ss3690 發表於 2022-7-7 05:22 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-7-6 10:45
唔好睇少荃灣客,數量唔少㗎!

咁荃灣可以轉車,令轉車站網絡大左都幾好呀
GD1570 發表於 2022-7-7 13:32 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-7-7 01:12
而家就 ...

你淨係識斷章取義,所以根本唔需要浪費時間同你去討論落去。

係呀,67A最好緊係直出啦,我一直都贊成直出架。問題係現實得唔得呢?
我唔係要吓吓都用RRP嘅資料(其實無咗RDP都一段時間的了),但現實就係RRP已經寫明無得改。
正如大把人都想城巴55同78X改行返觀塘道,咁實際呢?
連33都要改吓個名先可以出返觀塘道,你唔係唔理現實嘛...

#唔睇文就話人唔夠人講
#斷章取義你最叻
#九粉永遠都是對的
#新城做乜都係錯嘅

GD1570 發表於 2022-7-7 13:35 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-7-7 01:25
條線target係54區 咁即係行青公做67M同一飯野係無意思
咁應該都支持67A提速至係 唔洗咁快話人屎粉嘅

我就咁睇:
條線本身係出市區,喺屯門漫遊當然係唔理想,
但既然K54已經鐵定行屯公去市中心,67A做54區來往富泰/景峰/何福堂/置樂,其實都有叫做有獨市位嘅,
只係唔知佢嘅班次係咪真係可以配合到居民嘅要求,同埋有冇雙向分段姐。

但我同意67A嘅TARGET係54區,所以應該以54區為優先考慮。

KW2523 發表於 2022-7-7 13:40 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-7-7 13:35
我就咁睇:
條線本身係出市區,喺屯門漫遊當然係唔理想,
但既然K54已經鐵定行屯公去市中心,67A做54區來 ...

67A/M好似都有全面分拆部署 值得觀望嘅
始終新墟行出屯公三站已成習慣 亦唔係遠 相信冇乜問題
GD1570 發表於 2022-7-7 13:42 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2022-7-7 13:40
67A/M好似都有全面分拆部署 值得觀望嘅
始終新墟行出屯公三站已成習慣 亦唔係遠 相信冇乜問題
...

即管睇吓佢想點搞..
同埋都要睇埋54區嚟緊仲會唔會有直車出荔枝角及深水埗。