hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴269P加班
開啟左側

[路線消息] 九巴269P加班

KM8453 發表於 2022-7-6 09:18 來自手機 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2022-7-6 06:26
睇呢度留言睇到我有啲驚 搞到我心諗唔起269P點行.... 要一晚後起身search一search
大家有冇講到咁恐怖?  ...

簡單兩點:

1.  濕地 Wetland Seasons Park 係正公路出口,而 269P 走線係由南慢遊到西北角再轉返出去。當天晴天富天恆一帶都嫌 269P 慢,呢條線對濕地根本無幫助。我上面都講過,居民最喜歡 69C,就算要提供荃葵巴士線服務濕地,為何不增加 265M 濕地公園特車?

2.  就你第二段,建議你可以傍晚落去隧道口睇下 269P 客量,對比下隔離 265M 班班嚴重頂閘留後,再對比下嘉湖同濕地乘客見到 69C 如何蜂擁而上,你就會明白點解呢度全部天水圍友都唔支持加 269P。

另一分享,今日 265M 早繁再再再收車,0700 - 0800 由 5 分鐘一班,收一班車至 6 分鐘一班。0742 由天恆邨開出班次,天悅頂閘留後,天晴邨直接飛站,乘客企滿樓梯,企到車廂最入一部分。

明加實減,講緊條線本身已經長期唔夠載。
fatpear 發表於 2022-7-6 09:41 | 顯示全部樓層
厹如果真係有心做WSP, 應該拆多條線跟A37行,直行天慈路直達WSP,沿路跟A37行做哂天北幾個屋邨,總站放天恩/天富就得,荃灣站可以搬番條66M出去拎番條坑做總站就唔駛擺到麗瑤咁遠

咁嘅走線先真正係WSP需要嘅,對天恆天逸等亦唔會比265M慢可以分擔到265M唔夠載嘅問題

做全日非繁30分鐘一班,10部車以內就夠做,一定好過再浪費資源掉落269M/A/P個 pool
PF2802 發表於 2022-7-6 09:48 | 顯示全部樓層
睇呢度留言睇到我有啲驚 搞到我心諗唔起269P點行.... 要一晚後起身search一search

放心唔係你問題
睇得多天北同265M post就知有個別尊貴客戶係好執著
不過唔敢唔講咁多, 唔想比人咬

利申: 天南垃圾自私L

TR5774
KM8453 發表於 2022-7-6 09:50 來自手機 | 顯示全部樓層

fatpear 發表於 2022-7-6 09:41
厹如果真係有心做WSP, 應該拆多條線跟A37行,直行天慈路直達WSP,沿路跟A37行做哂天北幾個屋邨,總站放天 ...

根本佢連老母盤 WSB / WSP 都無心做。

69C 越黎越多人,慧景軒一班人落車過馬路,逸潭樓一個站倒三四十人落車,下午繁忙時間依然唔加班,繼續企硬 20 分鐘一班。隔離 967X,日日自行係表列班次外加班。

唔講仲以為天水圍北係荒漠一片。

對家 967 有兩班車永遠痴住一齊入天水圍,好似琴日咁,兩部黃鑽一齊入城,每部車都係坐滿企幾個。

用九巴邏輯經營?皇后街等半個鐘先上到車啦。lol
樂仔〞 發表於 2022-7-6 09:51 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2022-7-6 09:48
放心唔係你問題

我都唔明何解一定要先入 WSP ...
願者上釣嘅啫呢 D 野
反而唔理解點解 269P 仲可以加班
arfung 發表於 2022-7-6 09:56 | 顯示全部樓層

我估大家係認為天南近重鐵站,天慈/天耀那邊都算多線幾個站步行距離又不算遠,條條全日天北線除265M外就全部由南兜到北,係舊式走法。
天北夠客直出令車程加快吸引多些乘客,都合理;不過跟265M走還是做埋嘉湖北(類似69C/967)都有得傾,起碼避左天慈一帶幾組耐久燈位。

269P劃線,最好應該直上到最北再轉番落南邊應該會比較好,現時z型走法對最北面的確不太吸引。
亦都無理由條條269M系列連埋特車都慢慢由南碌上北。

見到好多版友講近期265M滿座留後慘況;
昨天下繁見到69C/265M北行欖隧後的確頂閘留後,都幾誇張,反而269M系列就麻麻地受歡迎,上到車之餘亦有班次係有位坐果種,可見居民的選擇,用腳投票咁解。
KM8453 發表於 2022-7-6 09:56 來自手機 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2022-7-6 09:48
放心唔係你問題

你之前幾個 post 都講得好多偉論,做咩唔敢講,係咪又怕比各位北部客戶狠狠打臉呢。lol

綜援論,得 265M 多客論,967 失敗論,我地洗耳恭聽,等你出招。

我地就有圖有真相,有官方回覆,有事實證明。不如你講下 269P 客量水平同走線安排,點樣值得加班啦。lol
PF2802 發表於 2022-7-6 09:56 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2022-7-6 09:51
我都唔明何解一定要先入 WSP ...
願者上釣嘅啫呢 D 野
反而唔理解點解 269P 仲可以加班 ...

WSP用嚟借題發揮嘅啫
重點係天北直出, 天北直出同埋天北直出

269P呢啲阻人加班嘅本身就死有餘辜
如果你肯改做天北直出嘅話咪比條生路佢行吓囉

利申1: WSP服務絕對有改善空間
利申2: 唔覺265M快得過269P幾多

TR5774
PF2802 發表於 2022-7-6 10:00 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-7-6 09:56
你之前幾個 post 都講得好多偉論,做咩唔敢講,係咪又怕比各位北部客戶狠狠打臉呢。lol

綜援論,得 265M ...

你啱, 唔敢同你拗

我錯, 九巴錯, 265M唔加班錯,
天水圍離市區遠錯, 天北離西鐵遠錯

btw冇講過269P值唔值得加班, 你慢慢講
TR5774
樂仔〞 發表於 2022-7-6 10:05 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2022-7-6 09:56
WSP用嚟借題發揮嘅啫
重點係天北直出, 天北直出同埋天北直出

頭先都專登望望 69C 同 269P 天水圍走線有咩分別
哦 , 原來 269P 兜多個天慈同天秀路逆走
再望望街景 , 對 WSP WSB 而言 69C 兜少 D 但要上天橋 , 269P 兜多少少但一落車已經係屋苑旁邊
再望埋天秀路同天瑞路 D 屋苑位置 , 69C 方便天逸邨多少少 , 而 269P 方便天富天澤天恆多 D
唯一問題係 269P 未落車先食輕鐵燈 , 69C 就落咗車先食輕鐵燈
再諗埋 69C 269P 本來服務客源 , 我真係想問 69C 係大欖隧道係咪真係咁多人上 , 定係只係成車東九客係車上 ?