hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴269P加班
開啟左側

[路線消息] 九巴269P加班

fleetline 發表於 2022-7-6 19:51 | 顯示全部樓層

KM8453 發表於 2022-7-6 12:05
回應你幾個點。

1.  以天福路附近起計,69C / 967 係 10 分鐘已經去到香港濕地公園,269P 應該只會係麗 ...

根據九巴數據, 269M由耀豐樓到麗湖居只需4.7分鐘,
講到變左10分鐘似乎吹大左.
實際上, 大欖到天華路, 269M只係比265M慢5分鐘.

不過269P最大問題唔係天慈到天晴, 而係天秀路,
天秀路轉天瑞路果組燈食正輕鐵4線匯聚,
有時等5分鐘都轉唔到彎.

如果真係要解決濕地問題,
將269P/M改行濕地公園, 唔行天秀路似乎更實際.

儲錢
KM8453 發表於 2022-7-6 20:11 來自手機 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2022-7-6 19:51
根據九巴數據, 269M由耀豐樓到麗湖居只需4.7分鐘,
講到變左10分鐘似乎吹大左.
實際上, 大欖到天華路, 2 ...

「10 分鐘」呢個說法,我自己係由轉落去公路(所以寫係「天福路」)果一刻開始計起,一直去到麗湖居分站上落客後。

呢點我講得有啲唔清楚,然而大多數乘客經驗的確如是。

當 265B / 269M / 269P 埋到耀豐樓果一刻,下繁最塞燈果兩段路仔已經過左。由耀豐樓站位起計去麗湖居個站,當然可以得出 4.7 分鐘呢個說法。

不過當大欖隧道入到天水圍普遍都係 10 分鐘完成嘅時候,269P 係區內要兜多 10 分鐘,等於由天水圍再出返大欖隧道,公路足足可以行多 10 公里。乘客觀感,三隻字:差、差、差。

269P 先入濕地不失為最保守嘅解決方法,然而有更多可以充分善用資源嘅方案(69C 加班、265M 開新特車去濕地、269P 改葵芳濕地特快、269P 直入天華路幫輕 265M、269X 鋪路半全日),我反對死保 269P。
fleetline 發表於 2022-7-6 21:01 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-7-6 20:11
「10 分鐘」呢個說法,我自己係由轉落去公路(所以寫係「天福路」)果一刻開始計起,一直去到麗湖居分站上 ...

睇返265M和269M由大欖上車站到美湖居/麗湖居數據,
兩者分別為12.7分鐘和17.0分鐘,
實際上相差大約只有5分鐘.

其實我比較贊成用69C/269X去提升濕地一帶服務,
不過去荃葵一帶我就比較贊成用269M,
不過大前提要269M唔好經天秀路.

265M已經overload, 再加堆客落去只會將問題加劇.

儲錢
JC8385 發表於 2022-7-6 21:30 來自手機 | 顯示全部樓層

KM8453 發表於 2022-7-6 13:56
認同。跟師兄你咁改,269P 存在尚算有意義,天秀路天晴濕地乘客會棄 265M 取 269P,屆時天恆一帶亦會願意 ...

根本做嘅方向錯晒重點
不過東區居民關注北區交通
前華明大帝搞天水圍,係咁架啦
tony223 發表於 2022-7-6 23:20 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2022-7-6 10:51
昨天見69C紅車,應該是尾二果班北行,係頂閘(企得算逼人)離開欖轉。
睇唔到落左幾多客,但叫做上番爆部車 ...

平時駿業里等268C返元朗時,
見到有班人會死等69C而唔上269C,
我相信某程度上可能因為一程過同265M的服務質素差有關。

講番269P,
如果九巴肯將265M再拆條全日線,
荃鐵開經千色店->荃景圍天橋->欖隧->天華路美湖居->天葵路->天秀路->天瑞路(天澤商場)->WSP->欖隧->荃景圍天橋->荃鐵
(礙於WSP無總站及希望天秀路同WSP可享有單邊特快才變成循環線,至於荃鐵做總站就因為回車快)
269A/P既使命應可告一段落

KM8453 發表於 2022-7-6 23:26 來自手機 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2022-7-6 21:01
睇返265M和269M由大欖上車站到美湖居/麗湖居數據,
兩者分別為12.7分鐘和17.0分鐘,
實際上相差大約只有5 ...

師兄面數都啱,不過 265M 應該多數 10-11 分鐘左右就到頭站,大約 12 分鐘左右點都達陣麗湖居燈位。普遍而言,265M 近年來回程都係「10 + 10」,10 分鐘區內車程,10 分鐘由尾站去到隧道口。

為求實證,我同時都翻睇 269P 行車片,檢視一下自己嘅推算。由隧道口起計時間的確大約 17-20 分鐘左右去到麗湖居燈位,單單呢個差距,我覺得算偏向挨近 10 分鐘,同埋 269P 嘅時間劣勢仲未計天秀路燈位。

269P 行車片:
(17 分鐘)https://youtu.be/xMXBLt7urbo
(17 分鐘)https://youtu.be/gmGgqNHZ95s
(18 分鐘)https://youtu.be/KoRRLSkx9Es
(18-19 分鐘)https://youtu.be/hi6tI-LLSug
(20 分鐘)https://youtu.be/1jFxwREsyM4
(同時歡迎大家 fast forward 去隧道口睇下各路線客量)

當然好似師兄所講,天秀路十字路口問題可能更嚴重,的確所言甚是。我覺得只好咁講,希望我地係度 up 係有人關注啦,用 69C / 269X 解決濕地乃至天水圍問題更實際。
KM8453 發表於 2022-7-7 00:09 | 顯示全部樓層

tony223 發表於 2022-7-6 23:20
我相信某程度上可能因為一程過同265M的服 ...

又等我分享一下,今日下繁係九龍灣上左班 268C(UJ2179)入元朗,前面有部 269C(VS3501),坐得一半乘客都無,我好肯定班車最後坐唔滿上公路。

去到四美街,見下圖,當部 268C 準備開走嘅時候,幾個係外隊排 69C / 269C 嘅乘客即刻追上車(照計應該全部都係等 69C,前面有位坐嘅 269C 啱啱先開走),因為班 268C 仲有位坐。

過左一陣,就知道班客係揀得啱,部 268C 後尾兜返出采頤花園附近,就見到 69C 尾班車(同樣係 12.8 米),班車已經全車坐滿,仲好似有兩三個人罰緊企。如果選擇繼續等 69C,四美街果幾個轉台乘客就要企足成個鐘入大西北。

至於班 268C,最後係大欖隧道落左 20 人,當中 10 個乘客去左排 265M。果班 268C 只係下繁咁多班車嘅其中一班,如果 69C 開多幾班車,265M 壓力根本唔會咁大。

tina 發表於 2022-7-7 07:02 來自手機 | 顯示全部樓層
KM8453 發表於 2022-7-7 00:09
又等我分享一下,今日下繁係九龍灣上左班 268C(UJ2179)入元朗,前面有部 269C(VS3501),坐得一半乘客 ...

想係到強調返一樣嘢

有時啲客量調查又好,實地調查又好。點解268/9C都會有一定嘅%

某程度係天北 元朗南 洪水橋貢獻咗一定嘅客數上去先谷到上去,冇咗班轉車客齋做大馬路/天南其實客數唔會話特別高
lsc04d11 發表於 2022-7-7 07:45 來自手機 | 顯示全部樓層
tony223 發表於 2022-7-6 23:20
我相信某程度上可能因為一程過同265M的服 ...

呢啲先正常
有直車梗係直車優先 嗰日又唔係塞車塞到冇車返嘅日子  駿業里又唔係會話冇位坐/揀(九龍灣,新蒲崗,鑽石山先會有呢啲因素啦嘛)  係有堆人硬要講到轉車站萬能

而且69C同269C喺天水圍重疊範圍真係少到。。。。。(麗湖美湖識揀都係69C優先啦 除左明顯已過尾班車)  莫講265M服務好唔好 有得一程69C點解唔等呀?

再多啲重疊再疏啲嘅258p都有大量市中心客置樂客死等啦…
就好似琴日 我望住一架62X,一架259D,兩架258d都冇轉軑啦 最後都係正常時間黎架258P 正常時間返到去  有咩咁出奇?

其實葵涌都應該一樣 有265M黎梗係優先上 但明知269P都返到去 等多5分鐘會黎 咪乖乖等269P 唔需要搭架即時劑客既69M去搏欖隧可轉番同一架265M或下一架265M   一程過無憂咁多 點解要自找壓力扛上身?

同埋一條線 唔係剩係得總站同埋直出的尾站....
b123as 發表於 2022-7-7 09:55 來自手機 | 顯示全部樓層

269P 天水圍走線肯跟69C 咁行已經幫輕到好多