hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴app未來新功能, 顯示巴士實時乘客量? ...
開啟左側

[其他] 城巴app未來新功能, 顯示巴士實時乘客量?

Mueller 發表於 2022-7-12 22:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

匯達有關專營權合併新聞稿第7頁有個手機app圖片, 有疑似顯示實時巴士乘客量ge圖案, 話唔定城巴遲啲可能會加呢個功能上去.
http://www.bravobus.com.hk/en/uploadedPressRelease/19336_12072022_Bravo_eng.pdf
HT408 發表於 2022-7-12 22:38 | 顯示全部樓層
九龍公司幾年前玩過啦
無晒下文
61233 發表於 2022-7-12 22:43 | 顯示全部樓層
 樓主| Mueller 發表於 2022-7-12 23:33 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2022-7-12 22:38
九龍公司幾年前玩過啦
無晒下文

我記得九公2016年左右一開始試係用3D鏡頭, 當時個肥仔記者喺車門度彈出彈入, 都呃唔到個計量系統.

我諗用3D鏡頭準確度應該冇問題ge, 係九公之後用紅外線就出哂事.
Citcalag 發表於 2022-7-12 23:36 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2022-7-13 00:56 | 顯示全部樓層
城巴 64XX 那個上層客量計一樣不準確,上層明明有人坐但顯示 63。

現在都停了吧。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
szeto993 發表於 2022-7-13 07:56 來自手機 | 顯示全部樓層

ccicoltd 發表於 2022-7-13 00:56
城巴 64XX 那個上層客量計一樣不準確,上層明明有人坐但顯示 63。

現在都停了吧。

大嶼山嗰批歐六有上層空位資訊mon拆得嘅拆晒,得返特大行李架紅車有,但個系統着車後要啲時間先開始計人數,市區新車一樣有試過唔識計人數
szeto993 發表於 2022-7-13 07:59 來自手機 | 顯示全部樓層
Mueller 發表於 2022-7-12 23:33
我記得九公2016年左右一開始試係用3D鏡頭, 當時個肥仔記者喺車門度彈出彈入, 都呃唔到個計量系統.

我諗 ...

鏡頭方案係目前比較好嘅方案,只係呢幾年啲乘客“突然”關心私隱問題所以好抗拒用鏡頭數人
GD1570 發表於 2022-7-13 08:16 | 顯示全部樓層
61233 發表於 2022-7-12 22:43
你咁講就諗起上層客量果啲,但最後正常運動就好少,依家就近乎消失咁濟
...

有正常運作過咩

你真好彩...可以遇到有正常的。

你有你可愛,我有我好笑。
AVBWU291 發表於 2022-7-13 08:33 | 顯示全部樓層

紅外線就睇係點樣用。好似狗巴嗰個咁,條紅外線只係用嚟數甘落樓梯嘅人數,類似商場門口數住人流量嗰嚿嘢,咁就真係唔準喇。但如果係用黨鐵之前試嗰個,量度人體發出嘅紅外線數量,咁就技術上真係可以做到好準嘅。外國唔少地方都用緊呢樣嘢,反而黨鐵之前就話「公眾關注私隱」所以擱置,我覺得呢個只係落台階嘅藉口,真正原因係佢搞唔掂套技術。

其實 3D 鏡頭都可以好準,不過真係唔知點解屎水之前試試下又會停咗,冇哂下文。
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論