hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 促進定壓抑競爭?
開啟左側

[問題] 促進定壓抑競爭?

932gz6061 發表於 2022-7-15 11:44 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-7-15 11:43
係,78x/79x取消非繁服務肯定可以拎到架車去幫繁時嘅E21A👍🏻

直情成個皇后山54區交番出黎倒落東涌北添啦
ATE7025 發表於 2022-7-15 11:47 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-7-15 11:43
係,78x/79x取消非繁服務肯定可以拎到架車去幫繁時嘅E21A👍🏻

自己不斷話人哋打稻草人,但其實打稻草人打得最多嗰個就係自己

932gz6061 發表於 2022-7-15 11:48 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2022-7-15 11:38
如果東涌綫真係咁萬能咁點解之前會有人影到E21A 頂晒閘上唔到車?

城巴有冇加強過E21A 嘅服務?

頂晒閘上唔到就要嘈嘅
73X 968 得閒就上繁開6-8分不等

不如叫番78A比番d車出黎? 不如又叫270AB比番D車出黎?

說到底兩間都係見到有對家係到咪加車爽手囉,大家心中都有個排序

PS 你講到E21A做咩要兜咁多,自己睇下人地個分段先

一係你叫嶼佬開新線做埋佢囉。
ATE7025 發表於 2022-7-15 11:49 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-7-15 11:28
78x實際上應該係似15A,33,797多於900
當然,900係計錯數,但至少上繁要企人

乜嘢啊,78X 上繁企緊人,頂埋閘添,係我哋睇唔到咋嘛
932gz6061 發表於 2022-7-15 11:52 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2022-7-15 11:49

78X上繁最多都係得70人,呢方面大家都應該知道

事實就係對巴士公司黎講,頂閘唔一定要優先加班,仲有好多factor

如果講唔公平唔合理的話大家都係

厹D 284又好好? 屎4X以前8點幾開10分架架都頂閘架,又要加?列舉路線冇人唔識架wo

12Lane 發表於 2022-7-15 11:53 來自手機 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2022-7-15 11:44
你不斷講東北發展,咁而家呢一刻東北發展咗未?

等到有進一步發展嘅時候先再加強服務唔得嘅咩?

而家咪發展左條皇后山邨同山麗苑出黎。
出面就日日比人講緊過度依賴503同78A啦。
招標線走線又定左啦,又唔可以改番入聯和墟走啦,咁唔係搞其他線加時直出咁可以點先?
我從來都冇講過78x 79x好夠客,但78A又被過份依賴,直線出又唔夠客,咁唔通城巴買架16座番黎做78X?所以咪用疏車78x去做囉,九個字一個鐘一班囉,咁嘅密度都可以話佔用他區資源,覺得唔太公道姐。
12Lane 發表於 2022-7-15 11:54 來自手機 | 顯示全部樓層

ATE7025 發表於 2022-7-15 11:47
自己不斷話人哋打稻草人,但其實打稻草人打得最多嗰個就係自己

咁閣下可以解釋下非繁慳到嘅服務點幫到你所講認為繁時不足嘅服務。
12Lane 發表於 2022-7-15 11:57 來自手機 | 顯示全部樓層

幾時有人講過,打稻草人又可以原句奉還啦。
人地非繁加時,就嘈點解唔加去繁時多人嘅他區路線,直頭Irrelevant,都唔止稻草人咁簡單。
932gz6061 發表於 2022-7-15 11:57 | 顯示全部樓層

特意搵番版友回應你嘅帖文節錄

"大部分路線在繁忙時間都會頂閘,請問是否需要全港路線加至2分鐘一班?
港鐵不少路線在繁忙時間也會沙甸魚,請問是否需要加至5秒一班?
如果版友是東涌的乘客,提出加班的要求是絕對合理,因爲這關乎到你的出行需要,但巴士公司如何安排車務及營商策略,似乎並不是單單「有客」「冇客」可以概括"
S3bl430 發表於 2022-7-15 12:13 | 顯示全部樓層

ATE7025 發表於 2022-7-15 11:39
900 遲早都要減班,尤其係下繁

作為900常客,理解路線有減班需要(如果有留意東鐵過海的pose,我係有紀錄開900客量的),尤其是如果繼續放灣北任由灣北打亂曬班次的話,

至於900有没有需求,其實下繁至少都keep到40-70個客,
而且班客明顯係比900班次不穩問題趕走,定線和車程問題不大
(繁忙時間30多分鐘由中環到瀝源,唔係好差. 我試過車駁車用左25分鐘以內時間由中環到大圍站)

最近900 1910班次試過無顯示ETA,班車就由原本平均70個客跌到得返40個客

個人希望, 就算900下繁減至15-20or 20分鐘一班,麻煩將個時段拉長至1710-1840
1710和1740名義上係30分鐘區間,但往往到中環係隔左40-50分鐘,

另外,麻煩九巴同時將900改去灣仔/銅鑼灣,甚至紅隧口開車

錯字連篇