hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 促進定壓抑競爭?
開啟左側

[問題] 促進定壓抑競爭?

樂仔〞 發表於 2022-7-15 14:40 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2022-7-15 13:57
印象中

當年 373A 全日 30 分鐘一班,非繁載客率 15%,結果改名做 978 兼加班到 20 分鐘一班再拆線。

673 978 270B 通通都有傳統旺位
78X ... errrr 單靠 Megabox 真係有咁多人 ?
唔係反對 78X 全日 , 但呢條線應該係慢慢加班類近 934 模式多過 948 模式囉
ATE7025 發表於 2022-7-15 14:41 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-7-15 11:57
幾時有人講過,打稻草人又可以原句奉還啦。
人地非繁加時,就嘈點解唔加去繁時多人嘅他區路線,直頭Irrel ...

你直頭無厘頭添啦

人哋講咗咁多關於東涌嘅建議,你就淨係不斷抽住一點窮追猛打

我仲有寫到E22S應該加時添喎,若果E22S 加時嘅話唔係加非繁忙時間咁加乜嘢?

ATE7025 發表於 2022-7-15 14:44 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2022-7-15 11:57
特意搵番版友回應你嘅帖文節錄

"大部分路線在繁忙時間都會頂閘,請問是否需要全港路線加至2分鐘一班?

你講到尾咪又係刻意歪同誇大人哋講嘅說話,跟住屈落我度

而家講緊係要求適度加班,唔係要求2分鐘一班喎
ATE7025 發表於 2022-7-15 14:47 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2022-7-15 13:57
印象中

當年 373A 全日 30 分鐘一班,非繁載客率 15%,結果改名做 978 兼加班到 20 分鐘一班再拆線。

上面有人回咗你,唔重覆了
asv98.kw131 發表於 2022-7-15 14:48 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2022-7-15 14:40
78X ... errrr 單靠 Megabox 真係有咁多人 ?
唔係反對 78X 全日 , 但呢條 ...

觀塘碼頭都可以行去 APM 嘅~
基本上就係寧願一程過但係行得遠,定係轉車兼兜華明但係行得近嘅選擇。
咁當然,如果可以嘅話,我希望屎水可以 Deal 到行觀塘道啦。
bestwishes706 發表於 2022-7-15 14:49 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-7-15 13:55
78X最大問題唔係服務時間,
係九龍區走線避開哂人流最多既地區。

但我個人覺得皇后山情況同33 797呢類線有樣唔同嘅係,皇后山位置始終隔涉,唔同其它入商貿區嘅全日線咁,有唔少替代選擇去觀塘道

咁皇后山想去九龍灣同觀塘嘅話,有一個選擇就係九巴轉兩至三次鐵,但咁樣嘅話倒不如喺宏照道 偉業街呢啲地方落車行返出觀塘道會唔會仲好?

正如有啲線唔畀行長沙灣道要行荔枝角道,雖然九龍灣嗰邊行返出去遠得多,但皇后山客要直車同相對方便嘅話點都係要坐

ATE7025 發表於 2022-7-15 14:50 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2022-7-15 14:40
唔係反對 78X 全日 , 但呢條 ...

78X 現階段俾到盡都係開到 278A 嗰隻服務時間,一下子加咁多真係冇乜必要
間公司虧損擴大之後又出嚟呻窮,又問政府攞錢了
ATE7025 發表於 2022-7-15 14:53 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2022-7-15 14:48
觀塘碼頭都可以行去 APM 嘅~
基本上就係寧願一程過但係行得遠,定係轉車兼兜華明但係行得近嘅選擇。
咁 ...

本身最好嘅解決方法就係 277A 加時,類似900式服務時間
78X 加時連觀塘道都去唔到真係冇乜意思

asv98.kw131 發表於 2022-7-15 14:59 來自手機 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2022-7-15 14:49
但我個人覺得皇后山情況同33 797呢類線有樣唔同嘅係,皇后山位置始終隔涉,唔同其它入商貿區嘅全日線咁, ...

其實仲有 78A 轉 277X 嘅~ 轉一次車。
價錢亦平過 78X,但係就要兜粉嶺,轉車亦都未及一程過方便,當然如果去商業區,都梗係 277X 近。

(所以 78X 係最應該行沙頭角公路,因為價錢點都唔夠 277X 鬥,上繁 277X 亦已經有拆線安排,唔使兜華明圈,喺聯和墟同粉嶺 78X 可謂冇優勢,仲有頻密巴士小巴去粉嶺轉港鐵,起碼沙公係幾乎焗搭 78X / 277A)

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 10 277X個粉南圈……望到都唔開胃

查看全部評分

asv98.kw131 發表於 2022-7-15 15:02 來自手機 | 顯示全部樓層

ATE7025 發表於 2022-7-15 14:53
本身最好嘅解決方法就係 277A 加時,類似900式服務時間
78X 加時連觀塘道都去唔到真係冇乜意思

對於皇后山客可能還好(我當俾你 277A 入皇后山),但係對如沙頭角公路客就差。
如果本身冇 78X,咁 277A 真係幾好嘅,但係俾 78X 79X 養慣咗之後,真係唔會想搭 277A 漫遊沙公。