hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 美心MX消息
開啟左側

美心MX消息

MJ8352@671 發表於 2022-7-13 11:38 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

杏花新城分店已於7月12日晚上九點結業
siuming0213 發表於 2022-7-13 17:27 來自手機 | 顯示全部樓層
呢間分店印象中有杏花邨喺度已經有佢,咁多年嚟舖位仲一直未搬過
busnrail_fans 發表於 2022-7-14 09:50 | 顯示全部樓層
嚟緊唔知會開返食肆
定係會同返同翼其他商戶睇齊,開波鞋/運動用品outlet
busnrail_fans 發表於 2022-8-24 14:16 | 顯示全部樓層

原來原址嚟緊會開大家樂(source: 現場圍板)
地下本身都已經有間一粥麵啦,駛唔駛同一商場兩間港式快餐店都係大家樂系呀?
 樓主| MJ8352@671 發表於 2022-8-25 23:21 來自手機 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2022-8-24 14:16
原來原址嚟緊會開大家樂(source: 現場圍板)
地下本身都已經有間一粥麵啦,駛唔駛同一商場兩間港式快餐 ...

海怡西商場曾經試過
jpoon 發表於 2022-8-26 03:00 | 顯示全部樓層
MJ8352@671 發表於 2022-8-25 23:21
海怡西商場曾經試過

其實唔少商場都有大家樂系幾間食肆,例如PopCorn2同明珠城就有大家樂系嘅集合,青衣城2期同未執前偉恒昌大家樂都黐住一粥麵(黃埔奇妙坊好似係附近,樂富唔同層都有一粥麵、大家樂)

另外大快活響啟田亦一舖兩味,旁邊間一葉都係佢嘅
太興、心粥館都有類似嘢,例如又一城太興同石籬心粥館就一舖三味

http://jpoon9394.blogspot.com/
lsc04d11 發表於 2022-8-28 05:18 來自手機 | 顯示全部樓層

山景商場直情係大家樂&一粥麵 share門口 錦薈坊就大家樂與沙嗲王 其實大家樂同一粥麵係得個福建炒飯似嘅啫。。。。。
busnrail_fans 發表於 2022-8-28 21:38 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-8-26 03:00
其實唔少商場都有大家樂系幾間食肆,例如PopCorn2同明珠城就有大家樂系嘅集合,青衣城2期同未執前偉恒昌大 ...

好多同場有齊大家樂兩子(大家樂/一粥麵)嘅商場,毗連嘅同系其他商場/附近其他商場或街舖,點都會有大快活(參見沙田第一城中心/銀城中心、將軍澳新都城第一/二期、荃灣愉景新城/八咪半、長沙灣元洲邨/喜薈、長沙灣廣場)

但係杏花新城呢個case,附近方圓N里就得佢自己一個商場,就有點兒那個.......

Anyway,呢個case嚟講,最緊要係黨鐵有可觀嘅舖租收入就ok喇

busnrail_fans 發表於 2022-8-28 21:56 | 顯示全部樓層
順帶一提

杏花新城地下,Cafe Paradise原址開Chicken factory同埋意樂,而斜對面永樂冰室原址就開牛奶冰室

又係百分百系三響炮
jpoon 發表於 2022-8-29 01:00 | 顯示全部樓層

busnrail_fans 發表於 2022-8-28 21:38
好多同場有齊大家樂兩子(大家樂/一粥麵)嘅商場,毗連嘅同系其他商場/附近其他商場或街舖,點都會有大快 ...

我唔知你方圓n公里個n係幾多,藍灣廣場就距離杏花新城1.7公里,新翠就近啲,1.3公里,有大快活嘅環翠商場同興華商場就大約1.55公里,有金記、薩莉亞嘅形薈仲近,大約1公里多少少,再唔係用deliveroo foodpanda送餐都得
不過要食中式食物,除咗商場入面八方雲集嘅八方台式麵屋、譚仔三哥、太興等等,鮮薈市場.杏花邨(街市)都有粉麵飯嘅,唔一定要幫襯連鎖店喎
http://jpoon9394.blogspot.com/