hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴70K調整班次
開啟左側

[路線消息] 九巴70K調整班次

石頭 發表於 2022-7-15 01:52 | 顯示全部樓層

busnrail_fans 發表於 2022-7-15 01:07
邊個慘得過翠麗?
673又冇、261又冇、73B又冇
(前者仲要講緊單向港島方向經翠麗嘅改動,由2018年通過咗, ...

翠麗咁細地方,點放到咁多車?

261泳池個站行去翠麗,都只係隔左個運動場就到~

而家270同70K都做來回翠麗同上水,

之前你地唔識傾掂數,咪兩條線累鬥累~
busnrail_fans 發表於 2022-7-15 09:40 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2022-7-15 01:08
遲啲有 56 同 B7 架啦
雖然冇用~

如果56號有機會全日,睇死屎水都會將上水段走線維持原狀(會唔會有粉嶺段就唔敢講)

寧願同261(甚或44/A)硬撼,都唔會開發呢啲兵家不爭之地

B7嚟講,全面通關先算啦
hoaaa 發表於 2022-7-15 10:22 來自手機 | 顯示全部樓層
九巴想在北區玩八達通短途回贈優惠? 如果系,70k 可以扔理。 70K係一條太長嘅流水線重複太多 ,聯和墟同石湖墟易塞車,很難一個鐘回到車,點可能放咁多車落去。唔通預通關?上水會塞車?寫定15-20 分鐘費事返唔到車?
letter_li 發表於 2022-7-15 10:57 | 顯示全部樓層

ENS529 發表於 2022-7-14 12:15
你還有270A, 270B, 273A, 273D, 278X呀~

不過70K同273A玩重組當日就應該

"不過70K同273A玩重組當日就應該
改做一條順時針, 一條逆時針咁行啦,
總好過家陣一齊喺度玩北區區內兜圈..."

不如 70K 拆做 70A/70B , 改為皇后山總站, 一條順時針走, 一條逆時針走.
Kj2052 發表於 2022-7-15 11:47 來自手機 | 顯示全部樓層
hoaaa 發表於 2022-7-15 10:22
九巴想在北區玩八達通短途回贈優惠? 如果系,70k 可以扔理。 70K係一條太長嘅流水線重複太多 ,聯和墟同石 ...

成日過鐘之後收車
經常踢中載有份
busnrail_fans 發表於 2022-7-15 20:24 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2022-7-15 01:52
翠麗咁細地方,點放到咁多車?

261泳池個站行去翠麗,都只係隔左個運動場就到~

自己實地行路行下由翠麗往返天平,同埋搞清楚270同埋70K兩者本應嘅定位係乜,先至再傾啦
busnrail_fans 發表於 2022-7-15 20:28 | 顯示全部樓層

hoaaa 發表於 2022-7-15 10:22
九巴想在北區玩八達通短途回贈優惠? 如果系,70k 可以扔理。 70K係一條太長嘅流水線重複太多 ,聯和墟同石 ...

70K仲如上水北來往粉嶺南呢個全日跨區線做唔到嘅獨市位
除非277P全日(呢層應該絕對冇可能)
或者273D按一直以嚟民間嘅建議,上水段延長去翠麗天平啦
htpxcw 發表於 2022-7-15 21:18 來自手機 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2022-7-14 19:51
270a之前長期日日開30
之後d客倒走晒
係而家先成日私自加班

270A依家6-7點收工九龍塘都仲有位坐(開8-10嘅話),舊時一定打爆車
自從東鐵加速後轉尖沙咀快咗好多,客流失得幾明顯
石頭 發表於 2022-7-16 04:09 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2022-7-15 20:24
自己實地行路行下由翠麗往返天平,同埋搞清楚270同埋70K兩者本應嘅定位係乜,先至再傾啦 ...

講講下又變左翠麗往返天平既?
明明行一個運動場距離就有車搭去屯門及銅鑼灣,
點解要入天平村入面搭車?

270同70K都係短途線,
270本來係翠麗往返上水站及天平往返上水站都用最直接路線~

70K定位改黎改去,不停同其他線重疊往返上水站客源,
到底想點真係無人知道啦~
九巴可能覺得清河好多人搭車去天平,聯和墟好多人搭車去華明掛~
kay 發表於 2022-7-16 14:18 | 顯示全部樓層

石頭 發表於 2022-7-16 04:09
講講下又變左翠麗往返天平既?
明明行一個運動場距離就有車搭去屯門及銅鑼灣,
點解要入天平村入面搭車? ...

當年70K比人貫通華明上水轉車站
不過佢一口氣綁左咁多個區
每個區都有人穿梭去隔離區
基本上無得改

而且70K同當年73 73A
上水到華明呢段路接近
世界很簡單 人類很複雜