hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴70K調整班次
開啟左側

[路線消息] 九巴70K調整班次

htpxcw 發表於 2022-7-17 20:09 | 顯示全部樓層

首先70K有2個位係唔甩得:
1. 北區醫院<>聯和天平翠麗
2. 華明圈<>聯和天平翠麗

前者以前或者仲可以用太平+上官嚟精簡非繁時段清河圈走線,但依家啲學校部分全日部份半晝,全天候都有學生搭,已經冇基礎做了
華明圈方面,可以用273D延長至天平(經翠麗)取代(唔可以直入翠麗,因天平會冇咗車去粉南),277E就改總站去翠麗。華明<>聯和交比277X,上水<>聯和墟交比261/78K/79K,但兩者都需要九巴先搞拍卡機。仲可以順便逼龍豐買餸清河客搭273A/B(尤其273B非繁客量一直麻麻)
咁就可以70K跳過華明圈,用祥華做循環點。

GM 發表於 2022-7-17 20:35 | 顯示全部樓層
htpxcw 發表於 2022-7-17 20:09
1. 北區醫院聯和天平翠麗
2. 華明圈聯和天平翠麗

跳過華明

就改皇后山至清河了
皇后山比祥華更多需要

粉嶺名都一帶去天平有73B 79K 261 673.....
北區醫院有78K

常備TCU 出行唔洗怕
htpxcw 發表於 2022-7-18 11:37 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2022-7-17 20:35
跳過華明

就改皇后山至清河了

去上水+醫院我覺得會用78K兜入去算(有需要就比多一兩班78補償沙頭角),路程上更合理
要皇后山兜曬聯和天平翠麗先去到上水,啲客未必受落
尤其九巴咁鍾意諗縮數,踢華明換皇后山慳唔到資源
GM 發表於 2022-7-18 12:59 | 顯示全部樓層

htpxcw 發表於 2022-7-18 11:37
去上水+醫院我覺得會用78K兜入去算(有需要就比多一兩班78補償沙頭角),路程上更合理
要皇后山兜曬聯和 ...

78A 轉 73B 78k 79K 261 673依堆線都唔洗兜曬天平+翠麗

純粹提供多一個直車選擇

70K上水走線太迂迴

78K 成車客 不建議 兜皇后山
反建議79K兜 同時加到20MIN 一班
常備TCU 出行唔洗怕
htpxcw 發表於 2022-7-18 16:14 來自手機 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2022-7-18 12:59
78A 轉 73B 78k 79K 261 673依堆線都唔洗兜曬天平+翠麗

純粹提供多一個直車選擇

咁79K要拉埋去北區醫院
同埋去上水時間比78K直入新運路用多成8-10分鐘
反而用78K做問題不大,反正78A都係78K車,到時改多個78B皇后山開經聯和墟粉嶺站新運路入上水+太平就得,繁時10全日20
busnrail_fans 發表於 2022-7-19 00:09 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2022-7-16 04:09
講講下又變左翠麗往返天平既?
明明行一個運動場距離就有車搭去屯門及銅鑼灣,
點解要入天平村入面搭車? ...

講翠麗來往天平,因為閣下似乎唔係太清楚呢兩個地方之間實際步行路線同埋距離係點,絕對唔係「一個運動場距離」咁簡單
同埋翠麗行去天平同行去上水市中心步程相約,當區人搭跨區車都係行去選擇多嘅市中心,絕少聽講會有人特登行去天平

270本應就係翠麗/天平來往當區市中心/鐵路站駁腳線,但係厹就選擇開接近兩位數字/兩位數字嘅班次,搞到好多時等車連車程同直接行路差唔多,又死都唔肯俾BBI,搞到當區人非繁/天氣清爽/拎唔多嘢嘅時候時敬而遠之,厹見冇人搭就繼續做衰佢,惡性循環也

70K服務範圍以至班次上,擺明係做緊北區各屋苑之間嘅中短途流水穿梭角色,但係厹死都要用佢嚟做埋跨區線轉乘駁腳嗰範
273B同埋278K後期都加返各大跨區線嘅BBI,但係270嗰段死都要用skip翠麗嚟交換條件,完全覺得翠麗係唔需要同上水南/粉嶺其他屋苑地區有任何聯繫嘅
busnrail_fans 發表於 2022-7-19 00:16 | 顯示全部樓層

htpxcw 發表於 2022-7-17 20:09
1. 北區醫院聯和天平翠麗
2. 華明圈聯和天平翠麗

新273D改做翠麗總站來回經天平都得嘅叫做俾天平人除咗261同埋270之外,多條上水市中心直達線返入去(70K, 277E/P要兜翠麗)
但係就變咗翠麗段應該得真係要往返嘉福/華明嘅人先會搭,冇得點執往返上水市中心嘅人嘅雞
busnrail_fans 發表於 2022-7-19 00:24 | 顯示全部樓層
htpxcw 發表於 2022-7-18 11:37
要皇后山兜曬聯和 ...

硬係覺得厹/運吉最後只會開條79A之類嘅物體,行503/K上水段唔會行嘅地方(馬會道靈山段、翠麗、今年度BBI提到79K會延長過去嘅上廣二期、又或者清河),去同503/K上水段補漏拾遺,實際係避免同503/K重疊
去係咁椅解決皇后山當區認為來往上水得綠van係唔夠嘅問題

KC3555 發表於 2022-7-19 00:39 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2022-7-15 09:40
如果56號有機會全日,睇死屎水都會將上水段走線維持原狀(會唔會有粉嶺段就唔敢講)

寧願同261(甚或44/ ...

56如果全日,加上劉國勳同羅庭德加持,入皇后山應該係必然,兩邊已經強烈要求中加上城巴實在係有興趣咁做。
而站在運輸署角度,應該歡迎56入皇后山過於261系。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
石頭 發表於 2022-7-19 02:14 | 顯示全部樓層

busnrail_fans 發表於 2022-7-19 00:09
講翠麗來往天平,因為閣下似乎唔係太清楚呢兩個地方之間實際步行路線同埋距離係點,絕對唔係「一個運動場 ...

唔係翠麗來回天平,

係翠麗去到有261同673搭既巴士站"上水游泳池",

"天平村天怡樓"對面,真係隔左個運動場咁遠囉~