hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港鐵巴士K54開辦消息
開啟左側

[路線消息] 港鐵巴士K54開辦消息

10897106606 發表於 2022-7-19 23:47 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-7-19 23:05
我理解係要過元朗區議會,
咁元朗區議會一直都唔想當區嘅A線及E線停屯門(屯赤轉乘站應該除外啦)。
所以變 ...

雖然我頭先爆曬粗咁鬧,但忽然又估到佢logic,佢應該係想盡量減少站數令行車時間減少,所以善用循環線嘅特性,南行停紅橋,北行就停新墟街市,咁就夾埋可以停少兩個站,如果虹橋要去和田,一係就反方向搭返去市中心循環點(估計要多用8分鐘),一係就上景峰搭67A
 樓主| FBI2 發表於 2022-7-19 23:51 | 顯示全部樓層
10897106606 發表於 2022-7-19 22:47
「屯公三站」開始傾向斬件,近來幾條新線都唔齊三個站: E36A飛新墟街市;A36飛屯市同街市;50同55飛屯市;k ...

想放暑假都唔駛講粗口既
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
10897106606 發表於 2022-7-19 23:57 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-7-19 23:51
想放暑假都唔駛講粗口既

睇嚟你似就快放暑假多啲,仲徘徊喺:「老師,佢講粗口」嗰個年紀
KC3555 發表於 2022-7-20 00:08 | 顯示全部樓層

咁老實講,對和菁居民嚟講,停少咗呢兩個站有幾咁重要?
去紅橋,停南行就真正去到紅橋井財街,返和菁兩邨又唔使過天橋。咁,其實有幾多和菁居民要去澤豐?井財街紅橋返和菁兩邨,兜埋個市中心又唔使落車,坐多5—10分鐘遊下車河,506仲係循環線都不知幾多人咁鍾意過屯門公園嗰邊返碼頭,寧願坐多10分鐘兜圈都肯。
去新墟街市,停南行就去仁愛堂堆大排檔,又要過天橋先去新墟買餸,坐多三個站就返轉頭唔使過天橋,上返車返和菁又方便。
試問,停少兩個站,利多於弊咁多,加上,屯門公路巴士停站又出站真係好危險,慢線大把重型車輛開到70咁衝,公路停站本身就係嚴重道路設計錯誤。咁何解必要停呢兩個站呢?
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
lrv1092 發表於 2022-7-20 00:36 | 顯示全部樓層
元朗區議會反對個班都dq晒啦,依家世界和平
不過,唔停晒屯公三站都好既,塞少d
Fuk19805 發表於 2022-7-20 00:47 | 顯示全部樓層
10897106606 發表於 2022-7-19 15:57
睇嚟你似就快放暑假多啲,仲徘徊喺:「老師,佢講粗口」嗰個年紀

咁你係咩?巴士阿叔你鍾意吊就吊我鍾意吊就吊?
IG: mhlam307_photospam
cky 發表於 2022-7-20 03:04 | 顯示全部樓層

10897106606 發表於 2022-7-19 23:57

唔識規舉,打就企定
除非你嚟錯地方
cky 發表於 2022-7-20 03:18 | 顯示全部樓層
K58 係咪大家想像中咁多客?

改咗路富泰早繁係多咗人搭嘅
但係都係去屯馬線
一去番西北就打回原形

早兩星期下晝六點左右坐 K58
過咗兆康站就得番我同另一個客
然後一直左兜右兜去到新圍先有一個客上,再響石排先開始多人上,最尾我同晌富泰上車的那位晌鳴琴落車。

咁多年觀察,富泰去良景新圍一帶真係唔多客,就算學生客都係中學或者 70區內小學生為主,富泰係 71 區照計就唔會有好多小學生會用得著,落置樂或屯馬站都一早轉晒落 K51 啦,邊仲同你遊西北車河。
lsc04d11 發表於 2022-7-20 06:32 來自手機 | 顯示全部樓層
其實港鐵巴士根本唔存在要與50M競爭 點解淨係加K58轉乘而冇其他? 定係plan時候K58仍然在兆康北 所以都係俾人去富泰用?  老實講 宜家最唔方便係來往富泰  想轉K51,2,3都話兆康落搭一搭屯馬綫再轉都ok(但一定係搭K54直接喺市中心轉最正)
AVBWU291 發表於 2022-7-20 08:44 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2022-7-20 06:32
其實港鐵巴士根本唔存在要與50M競爭 點解淨係加K58轉乘而冇其他? 定係plan時候K58仍然在兆康北 所以都係俾 ...

都可以 K58 富泰/青松 一帶 上車,轉 K54 特快落 市中心 嘅。

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論