hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 天元線重新招標
開啟左側

[路線計劃/RPP] 天元線重新招標

edhong 發表於 2022-7-19 23:43 | 顯示全部樓層

開30、60不如唔好開好過啦,你估有ETA萬能嘅咩
簽名被屏蔽
tina 發表於 2022-7-19 23:47 | 顯示全部樓層
edhong 發表於 2022-7-19 23:43
開30、60不如唔好開好過啦,你估有ETA萬能嘅咩

其實係架,所以由此至終我都話緊A37無論係走線同班次方面都係廢到無倫

只不過A37密車都冇用,佢朗屏根本少之又少人去
所以我咪話A37最大罪係走線,之後先係班次

當你開得密,唔通要班人由大橋攞住啲餸去朗屏搭條垃圾A37咩

265B 22年不變
edhong 發表於 2022-7-19 23:54 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-7-19 23:47
其實係架,所以由此至終我都話緊A37無論係走線同班次方面都係廢到無倫

只不過A37密車都冇用,佢朗屏根本 ...

炮北膘客咪會囉。

不過新線要睇個站擺邊喇,路過元朗西而無站真係叫佢回家午睡好過啦,269D執客唔多唔少因為個站位靚啫。
簽名被屏蔽
tina 發表於 2022-7-19 23:56 | 顯示全部樓層

edhong 發表於 2022-7-19 23:54
炮北膘客咪會囉。

不過新線要睇個站擺邊喇,路過元朗西而無站真係叫佢回家午睡好過啦,269D執客唔多唔少 ...

我諗西極都停元廣啦

根據城巴性格大馬路插得一支旗得一支旗
分分鐘元朗西隔離個小巴站都照擺
265B 22年不變
neoplan720p 發表於 2022-7-20 00:10 | 顯示全部樓層
呵欠。

真正棄標而棄得有道理既,
係 IF 城巴棄50M。
因為50M係招標之後,
先突然彈出一條K54,
仲要直接搶走來往市中心呢塊大餅。
招標後突然改變路線既前景,
絕對有權發老脾、投訴,甚至棄標。

但而家個case,
係招標前後,
狀況並無任何改變。
唔理運吉第一次劃線之前,
有無同任何一間巴士公司傾過定線,
但巴士公司覺得條線無潛力既話,
最簡單做法咪唔入標囉。

等條線自然流標,
運吉一係放棄,
一係重新劃線再招標,
到時先再按新走線既潛力,
去判斷入唔入標囉。

而家你唔理三七廿一亂入標,
支標俾左你,
但你先話:丫,我地蝕得太甘啦,無資源去做呢條線啦。
咁你當初入標做乜勁???
呢個關乎誠信問題喎。

如果好似50M咁,
運吉劃完條元天線之後,
突然再私下俾條更具吸引力既線予另一間巴士公司做,
咁就係唔公平。
但而家並無呢個狀況出現。

我真係唔明某d天北板友,
為左想快d有條「天北 <-> 元朗」巴士快線,
就無視哂一切程序公義(雖然而家香港都無),
話城巴棄標完全無問題。
R哂頭……
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
neoplan720p 發表於 2022-7-20 00:16 | 顯示全部樓層
如果因為定線問題而棄標,
然後再私下同運吉夾埋討論改走線,
再「扮」重新招標,
但其實已經暗地裡俾某間公司既話,
咁我就覺得城巴正死蠢啦。

投完皇后山堆線之後,
應該發老脾棄標,
然後拎住枝槍逼垃圾運吉改哂堆皇后山線入聯和墟,
食哂狗公堆線既客。

79X入左聯和墟既話,
而家全日開緊20分啦隨時。
一個唔該,78X入聯和墟再順走入觀塘道,
條277X收左半截皮啦。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
KW2523 發表於 2022-7-20 00:19 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-7-20 00:10
呵欠。

真正棄標而棄得有道理既,

54區招標應該係一組過批 冇得棄單丁一條線
屎水想做50 56 950就要用生命值硬接50M

當然, 而家咁棄標改線法絕對係屎水責任
初版條線一睇就知係完全唔夠客都亂入
規矩玩壞咗可以好大鑊

係屎水搵運桔改線招嘅 咁加埋成個制度都係智障
一個工程合約招標都可以改嘢 只係招標一方俾唔俾
但巴士就乜都唔改得 運桔決定晒所有野 淨係搵條友執行
JX9097 發表於 2022-7-20 00:20 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2022-7-19 23:31
正常黎講係唔可以中完標冇啦啦好快改線

686都玩左成年幾先係RPP上面出現

但若果放棄完標再投再中
呢個大龍鳳仲難收科
tina 發表於 2022-7-20 00:41 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-7-20 00:16
如果因為定線問題而棄標,
然後再私下同運吉夾埋討論改走線,
再「扮」重新招標,

皇后山問題
皇后山佢棄標九巴可以即刻接咗4條線做,所以城巴唔敢搏
招標過程問題
反而呢條天元線佢係唯一投標者,變相佢就算惡啲運輸署都咬佢唔入
中間其實77系列取消都有人借佢過橋嚟屈入大馬路,但TD口頭話公平競爭/已經plan定晒唔想改
到最終屎水發老脾唔撈(有機會係跟劇本),混吉又冇佢計

現有服務問題
但講到底狗公比屎水踩入大馬路又係佢自己抵死
本身天北嘅交通已經差到一個點,濕地仲係差入面最差個個
但狗公又蠢到豬咁唔開條濕地直去荃灣西站嘅線
大佬,掃管笏都有條61P啦,濕地有乜理由乜Q都冇
加上運輸署劃K76S劃到勁衰。

現有服務差、新增資源極少、唔肯批村巴
呢幾個原因咪搞到TD焗搞呢條線
比著平時嘅TD,城巴棄標咪棄咗佢。

現時招標問題
想幫混吉講幾句嘅

其實混吉都俾濕地公園以致成個天水圍北嘅交通搞到冇咗半條人命
始終濕地冇村巴、天北服務差、265M收車問題呢三樣以至居民經常TCU(aka 煩TD)
仲驚動埋垃圾會議員出嚟嘈
咁混吉想盡快拆咗濕地問題都合理嘅

最大爭議位係城巴應否經營元天線
我話就話係天北人,但我其實都冇話偏頗邊間公司

其實城巴經營 vs 重新招標都各有各好壞嘅

城巴經營
優點
1)可以節省時間及資源,盡快開辦新路線
2)打破九巴壟斷

缺點
1)壞咗個頭,城巴彈出彈入行為好核突
2)增加服務範圍會影響現有營辦商(包括輕鐵 K巴 九巴甚至A37)

重新招標
優點
1)公平
2)可能因為九巴嘅加入令成條線更好

缺點
1)太浪費時間

點睇就各有各好,作為街坊想多啲服務係合理嘅
其實有冇懲處我哋都唔知,就算有佢都唔會講出嚟啦,好風光咩
265B 22年不變
ahken 發表於 2022-7-20 00:55 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2022-7-19 22:45
其實普遍中標而棄標都係有懲罰。因為自由投標,中左,再棄,你係浪費緊人地資源。有啲公司嚴緊到係要重新 ...

都係果句,而家嘅香港,乜都有可能發生

所以我對屎水再中標已經無感覺(當然,都係果句,因此冇得用月票就好唔抵)