hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 天元線重新招標
開啟左側

[路線計劃/RPP] 天元線重新招標

ahken 發表於 2022-7-20 00:57 來自手機 | 顯示全部樓層

city_alexander 發表於 2022-7-19 23:00
A37日間大部份時間都係30-60分一班,時間唔係咁浪費

咁咪K73囉,除非你屎水條線可以做到15分鐘一班,咁都仲有意思嘅
ahken 發表於 2022-7-20 00:59 來自手機 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-7-19 23:15
A37 30-60反而唔係最大問題,我當班人出門口之前睇ETA
佢入唔到朗屏站以南先攞命

我都知A37有佢本身問題(單程,回程都預咗要K73;仲有人都講過唔夠密都係死症嚟)
ahken 發表於 2022-7-20 01:04 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-7-20 00:10
呵欠。

真正棄標而棄得有道理既,

仲有程序公義呢?全部都可以求求其其㗎啦,已經麻木
12Lane 發表於 2022-7-20 01:10 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-7-20 00:10
呵欠。

事實上都唔係程唔程序公義問題,係而家報出黎嘅所謂「新聞」係咪事實都冇人證實到。背後幾多官商勾結利益輸送冇人會知,佢真係觸動到「紅線」,佢可以一野凍結戶口令間公司執粒都仲得,都唔係冇先例。就算有咩內情,以前公司都可以叫做同政府頂下嘴,製造下輿論,而家就唔同,咩野都枱底傾掂,不利消息又唔可以指向政府,所以來來去去都係得「城巴棄標」一面之詞,真正實情已經冇可能再呈現公眾眼前。
舊嘅香港已經唔存在啦…

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
DR2458 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

city_alexander 發表於 2022-7-20 01:10 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2022-7-20 00:57
咁咪K73囉,除非你屎水條線可以做到15分鐘一班,咁都仲有意思嘅

K73用唔到九巴月票
KM8453 發表於 2022-7-20 01:20 來自手機 | 顯示全部樓層
呵欠。

四個小點:

1.  入標過程,究竟係城巴主動不顧一切衝入場,抑或運輸署亦有鼓勵巴士公司投標?城巴有否會錯意,等等?凡之種種箇中細節,誰是誰非,唔係討論區需要或者能夠釐清嘅事情,大家再激辯都唔會有答案。

2.  前車可鑑,城巴成功投得 50M 之後,反而傳出 K54 獲批經屯門公路往屯門市中心。同樣道理,元朗區議會討論呢條新線時,多次提出條線應該拓展服務範圍,加上 77 綠小取消,難保有一日運輸署會突然批准鐵巴開條「K73X」,天恆經濕地直出元朗西,或其他類近服務。投標之時,城巴好有可能未必知悉呢個風險。用最大力度去 defend 城巴:如果城巴知道 TD 可以係新界西北咁樣 engage 鐵巴,佢地未必會入標。

3.  承上段,城巴係 54 區條區內線陷入兩難困局:快唔夠 K54,網絡不及 67A。記得之前都提出過,默許城巴棄標,改良走線,有機會係「1 換 1」,反正城巴熟悉天水圍市場,車務亦有能力安排,九巴呢區亦做得差,佢應該有興趣。

4.  最後一點,好似 tina 版友所謂,天水圍(北)交通問題非常大,不論居民、關注組織、議員、署方,大家只係想要解決方法解決問題。既然大家坐埋檯傾到計,點解唔試下?日日逼 761P,好多學生同街坊都逼到怕,但無其他選擇,依家先要焗搭。

不如再退後一步睇,重新招標,搵邊個做?九巴?佢一直放棄天水圍北部市場;鐵巴?K54 都唔知要用幾多車;嶼巴,佢母公司應該忙緊睇實盤數,做抗疫生意可能更開心。又要即戰力,又要有心做,又要有資源,兜兜轉轉不過係城巴罷。
neoplan720p 發表於 2022-7-20 01:51 | 顯示全部樓層

KM8453 發表於 2022-7-20 01:20
四個小點:

1.  入標過程,究竟係城巴主動不顧一切衝入場,抑或運輸署亦有鼓勵巴士公司投標?城巴有否會 ...

1. 絕對認同現今天北巴士服務垃圾(包括265M長期唔夠載、265B兜到天荒地老兼旺角止步、69C得上下繁服務),有極大提升空間。

2. 而你提出既「資訊唔流通」,無法判斷實際情況,
其實正正就係我之前於另一post提出既招標問題。
歸根究底,整個招標程序完全唔公開、毫無準則,
對乘客來講,
完全不利。
-> 有d區點解唔駛招標,直接判俾某公司(如水泉澳、康城);有d得幾棟樓又要招(如青富苑)。
-> 招標既計分準則又應唔應該公開?
例如「班次」、「收費」、「轉乘」、「車內設施」既佔比。
-> 入標後唔跟標書內容,應否有懲罰?
-> 棄標有無懲罰?
-> 入標後幾耐先可以提出更改定線、減班?

呢d資訊封閉,
只會不斷引起爭議。
而家巴士服務既面向係公眾,
理應公眾都有一定知情權,
至少知道政府係用咩準則去開標,同埋用咩準則去審視入標內容。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
10598C 發表於 2022-7-20 06:53 來自手機 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-7-20 00:41
皇后山問題
皇后山佢棄標九巴可以即刻接咗4條線做,所以城巴唔敢搏
招標過程問題

個人覺得城巴棄得好,但最主要原因係條線真係太垃圾,本身棄標呢個行為絕不可取

天北出元朗絕對值得有一條快線,但並非一定要同東頭工業區擺做一條線
而家條線仲要踩埋落有用車限制嘅宏達路、鳳池路

一直覺得德業街應該比 622 做,或者起碼獨立成線,free 返天北元朗線元朗段出嚟去其他地方,做到更多潛在嘅客

而家呢條走線明顯唔打算將濕地班客接駁去朗屏站,專心做天北來往元朗;
相反東頭因為有 611 系去雞地,所以新巴士線只可以去元朗西,但又想接駁到朗屏站

天北元朗線其實真係應該考慮覆蓋雞地同 YOHO
去元朗西掹車邊車程慢啲都仲有 K73
tina 發表於 2022-7-20 07:07 來自手機 | 顯示全部樓層

(未打完,更新緊)

講咁多其實想講返元天線主要問題係同心村
當初元天線開辦嘅其中一個初衷係為咗方便同心村居民接駁鐵路
但其實同心村根本唔洗條呢條線,反而係要加強返611系列同接駁九龍服務

如果當初條元天線唔做德業街,咁就可以行晒成條大馬路
狗公屎水一定掙蹦頭
932gz6061 發表於 2022-7-20 08:35 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-7-20 00:20
但若果放棄完標再投再中
呢個大龍鳳仲難收科

咁好難聽講,係都吹佢唔漲

成件事都係37分帳架啦,運吉衰3成屎衰7成

咁運吉於心有愧咁比番屎都係logical嘅,但岩唔岩呢又另計