hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 978 減班
開啟左側

[服務調整] 978 減班

天空之神 發表於 2022-7-21 12:47 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2022-7-21 12:33
隧道費&月票坐底有十幾個全費客
係白做,仲未計薪酬燃料等成本,唔夠客
就真係A43都被迫拉疏,寧願倒客去其 ...

40 分一班唔係 51 首創咩?
kmb270b 發表於 2022-7-21 12:48 來自手機 | 顯示全部樓層
計我話 其實反正嗰啲棉花路都有位 不如將978拉過去救下非繁客量好過
ES464470X 發表於 2022-7-21 12:48 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-7-21 12:12
978最難搞既地方,
係頭尾站問題。

978非繁時吸引唔到華明圈一帶乘客問題, 九巴已計劃今年內拉673回程兜入華明圈睇下拉到幾多客,(673都受東鐵過海影響客量)
安排673回程拉入華明圈已反映九巴已唔介意放棄673 上水/聯和墟客

JC8385 發表於 2022-7-21 12:56 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2022-7-21 12:37
大把線都會頂閘啦 咪都係咁樣減
銀碼大就大晒咩

唔好意思銀碼大真係大哂
不過978係衰成本都太貴姐
kitarolo 發表於 2022-7-21 12:57 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-7-21 12:47

51以往出過30-40嘅時間表
(錦上路站年代)如果定點嚟計呢?
asv98.kw131 發表於 2022-7-21 13:23 來自手機 | 顯示全部樓層
衰過 N373 …… 老九唔知遲啲係唔係打算將 978 縮時,然後 N373 延長服務時間呢?($25.6 變 $42,西隧變紅隧,大欖隧道變獅子山隧道)
mokmk1456 發表於 2022-7-21 13:24 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-7-21 12:47

好似何文田18先係
neoplan720p 發表於 2022-7-21 13:27 | 顯示全部樓層
ES464470X 發表於 2022-7-21 12:48
978非繁時吸引唔到華明圈一帶乘客問題, 九巴已計劃今年內拉673回程兜入華明圈睇下拉到幾多客,(673都受東鐵 ...

無野搞拎黎搞,
673咁兜法,咪又係倒走埋聯和墟同埋潛在既皇后山轉乘客。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
FBI2 發表於 2022-7-21 13:33 來自手機 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2022-7-21 13:23
衰過 N373 …… 老九唔知遲啲係唔係打算將 978 縮時,然後 N373 延長服務時間呢?($25.6 變 $42,西隧變紅 ...

N373應盡快減至30/60分鐘一班
toby_tl10 發表於 2022-7-21 14:31 來自手機 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2022-7-21 12:27
今次只係將無人搭時段改為私去青沙止蝕。

978私對站唔係行獅隧紅隧?

其實40/60分班真係唔開好過。

有冇可能將部分私對站班次改為載客特別班?華明一站直達會展站,免費轉乘960/978北行班次