hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E36A 元朗 方向加停 新墟街市
開啟左側

[路線消息] E36A 元朗 方向加停 新墟街市

lsc04d11 發表於 2022-7-23 10:14 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-7-23 09:04
坦白:我唔係太明E36A兜入天水圍為乜@@
又無行晒整個天水圍,E37又無得轉乘E36A去東涌(有錯請更正),純 ...

咁又唔難明 龍運要整條屯赤嘅東涌非市中心車
東涌就要包東涌北同逸東
自然另一端就要包哂屯元天(元既部分仲要係打朗業街添) 搞到個網絡豐富啲

然而呢條線整出黎就係為俾人轉,根本所有非N線都有轉乘優惠嫁啦(上次我搭R33屯赤落轉E36去東涌都可以免費)  唔明點解你覺得E37轉E36A要錢。。。。

所以我個人都成日講 將E36A變成E33A縮到屯赤迴旋處 令屯元天所有客都要轉乘咪算囉 又唔會話里程短左而收少左 因為去到屯赤都仲要補差價啦  但起碼密車啲囉(喺宜家A線仲係咁疏既年代,暫時keep住E36A呢種走線都暫可既。。。。)
kmb63x 發表於 2022-7-23 10:24 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2022-7-23 01:20
同意在怡文中學或海堤灣畔上落進入東薈城,已經算係東涌市中心。

可惜E36A的走法和城巴不同,公路後要先 ...

試過怡文中學落向前行上樓梯就東薈城
真係比消防局落近,呢十分鐘係入迎東調頭耐啲但計返整體加埋一程過就可以接受
最好當然係加返E線轉乘比人轉䪺東涌北
不過問心如田唔去東涌市中心有E36/37同E36A揀就一定唔會揀E36A
情況有啲似轉車站返景峰唔揀62x返新屯中唔揀259d咁
JV1376 發表於 2022-7-23 10:30 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2022-7-22 13:42
其實根底裡以公司作風正常應該都想E36/E37起碼停紅橋(來回)/新墟街市(北行),假設維持不入屯發路/屯喜路 ...

因為本身E43拍烏蠅無乜人坐,來回又各自得兩班,同E37C近似,如果加停屯公三站多返啲客搏下加多幾班又無乜所謂,反而E36/E37本身主力做元天來往後勤區,有一定客量,加停屯公三站咪浪費緊車上大部份人嘅時間/搞到目標客群上唔到車
kmb63x 發表於 2022-7-23 11:08 | 顯示全部樓層

JV1376 發表於 2022-7-23 10:30
因為本身E43拍烏蠅無乜人坐,來回又各自得兩班,同E37C近似,如果加停屯公三站多返啲客搏下加多幾班又無 ...

唔係應該話個餅本身就咁大,多人搭咗什至多到唔夠載就可以加班
宜家唔係馬鞍山出九龍81c/87d/680/682果種停亞公角/第一城用多啲時間又要停燈位令到條線可以開到密車
最多話搶咗E33或者搭去市中心轉乘E33嘅客令E33減班俾元朗/天水圍加班服務
到時會話係屯門人打劫元天線定元天線打劫屯門車
arfung 發表於 2022-7-23 11:29 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2022-7-23 10:14
咁又唔難明 龍運要整條屯赤嘅東涌非市中心車
東涌就要包東涌北同逸東
自然另一端就要包哂屯元天(元既部分 ...

很多屯赤線都能互相(優惠補差價/免費)轉乘,但偏偏就<封殺>了E36A屯元天轉其他E車入後勤區。始終德業街/紅橋等都是E36A既E車獨市位,唔比人優惠而焗客上A車/行遠d再搭其他車/轉車,食相有點難看,不過可能公司都慣左。

識得有人返工後勤區住近紅橋站,原本期望E36/E37路過加站,就可以一程車,但最後落空了,連E36A免費轉乘E33/36/37都無。 聽說要轉車出市中心再排E33,時間多了一倍,車費又多左駁腳費(但佢唔會用A33x)。當然不知道有幾多呢類乘客。
arfung 發表於 2022-7-23 11:33 來自手機 | 顯示全部樓層
JV1376 發表於 2022-7-23 10:30
因為本身E43拍烏蠅無乜人坐,來回又各自得兩班,同E37C近似,如果加停屯公三站多返啲客搏下加多幾班又無 ...

如果E43能只能服務東涌和上水粉嶺,公司不會想/搏加班因為大前提不影響A43。但如果屯門能夠跳站停車,情況可能有分別, 當然未有數據估算中途站上落的乘客會有幾多,始終班次特別少就唔會多人特登等。
Sita1004-1017 發表於 2022-7-23 11:48 來自手機 | 顯示全部樓層

其實N年前已經出現呢個怪現象,紅橋只有N30通宵服務無日間服務咁多年,甚至成個屯門得VIP區+市中心有E33搭,大家咪又係咁坐;偏偏依家淨係為咗一個站要打劫元朗區資源係咪無謂

咁樣做法我真係寧願E36全日變返E36S算數,而且屯門區道路情況非常不穩定,飛站根本係明智決定

kmb63x 發表於 2022-7-23 12:07 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2022-7-23 11:48
其實N年前已經出現呢個怪現象,紅橋只有N30通宵服務無日間服務咁多年,甚至成個屯門得VIP區+市中心有E33搭 ...

將個怪現象變返正常先至係合理
作為乘客特別係YOHO客當然希望E36變晒E36s
而且返元朗方向嘅鳯池村朗庭園自轉亦好唔吸引
巴士公司考慮完大欖嘅隧道費都唔會覺得全日行大欖可以變返以前E34B客量
無咩誘因令佢全日改返轉頭,而且大馬路去東涌真係快咗
nokia 發表於 2022-7-23 12:09 來自手機 | 顯示全部樓層
紅橋可以搭A36去轉車站轉E線。  迎東邨出面有幾個房署地盤,等到入伙,E36A多人搭啲,班次就密啲。 E36A天水圍來回元朗,唔應該走去塞元朗公路,行返鳳池村、朗屏站、Yoho,可以學68F係Yoho兜個圈
Sita1004-1017 發表於 2022-7-23 12:21 來自手機 | 顯示全部樓層

nokia 發表於 2022-7-23 12:09
紅橋可以搭A36去轉車站轉E線。  迎東邨出面有幾個房署地盤,等到入伙,E36A多人搭啲,班次就密啲。 E36A天 ...

E36A走線又差客量又差想加密?諗多左