hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E36A 元朗 方向加停 新墟街市
開啟左側

[路線消息] E36A 元朗 方向加停 新墟街市

ccchhhuuunnn 發表於 2022-7-22 17:18 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-7-21 20:24
繁忙時間塞埋站起上黎唔係人咁品呢。
非繁就冇意見

+1
良大帝話屯公唔塞
HR1377 發表於 2022-7-22 17:36 | 顯示全部樓層
E36A最好改經元朗大馬路好過行元朗公路
kmb63x 發表於 2022-7-22 17:47 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-7-22 16:10
新墟個站咁細,遲啲通返關條B3X又多返人去排嘅話,個站食唔食到咁多綫咖?
P.S. 個站仲有無擴闊空間? ...

新墟個站整完之後已經長咗好多而且每班車係新墟街市上落十幾個時間唔會好長
如果K54做得密, 再有50/55, 54區客會唔會選擇58M/X/960係新墟轉K54/50/55
tina 發表於 2022-7-22 18:10 | 顯示全部樓層

一次過覆啦,費事煩

分開幾個區睇好似實際啲,係度概括地拗係冇意義

E36
博愛交匯處-凹頭:唯一選擇,但該區人口不多
形點:大大個西鐵站係隔離
大馬路(康樂路-大棠路段)
對比番E36同614嘅班次

路線 614 E36

路線614 E36
班次(繁忙時間) 16-18 15-20
班次(非繁忙時間) 16-22 20-25
收費 6.2 13.9
乘車時間(以大棠路近中銀至市中心巴士總站計)
使用google map及行車紀錄片及MTR MAP估算
43m 15-25m

其實班次就差唔多嘅,咁巴士嘅班次係非繁忙時間就遜色少少之後搭車時間就明顯地巴士快,當然個價錢係決定咗個速度
估計可能搶到輕鐵少少客嘅,但你話搶得多我就一定有保留

元朗狗屋-元朗公園:真心想坐巴士嘅可能68A會啱佢哋
始終價錢差一截,但搭車時間只係差10分鐘左右

E37
天水圍市中心-天逸邨:新招標路線更快,更平
天富苑:一樣要比較

路線 E37 K76>西鐵
班次(繁忙時間) 20西鐵:3-8
K76:3-5
班次(非繁忙時間) 15-20西鐵:3.5-7
K76:3-10
車費 13.9 5.5
乘車時間(以天富站至市中心巴士總站計)
使用google map及行車紀錄片及MTR APP估算
20-30(E37)
5(步行)

25-35分鐘
7(K76)
4(步行)
8(西鐵)
3(步行)
3(輕鐵)
5(步行)

30分鐘

天富起計嘅話,因為E37要行朗天路以及經天水圍南。所以時間應該相若
至於價錢就肯定黨鐵完勝。
而E37實際上只會贏到舒適度,深信願意轉坐嘅乘客唔會特別多

天瑞邨及天頌苑:照舊要比較

路線 E37705
班次(繁忙時間)天北+天南+天頌特車

除返開平均係7.5-10
705:6
K76:3-5
班次(非繁忙時間) 15-20西鐵:3.5-7
705:7-10
車費 13.9 5.5
乘車時間(以天瑞商場至市中心巴士總站計)
使用google map及行車紀錄片及MTR APP估算
3(步行)
20(E37)
5(步行)

28分鐘
1(步行)
8(705)
3(步行)
8(西鐵)
3(步行)
3(輕鐵)
5(步行)

31分鐘

受惠於E37係後經天南,導致E37無論係速度定繁忙時間嘅班次都有較為出色嘅表現
估計E37會有一定數量嘅乘客轉投

天耀圈:想坐巴士有更快嘅E36A;亦都有更快嘅西鐵競爭。預計難以吸客

============

咁我前後對比返兩個先
E36:
因為輕鐵614班次較為疏落,小巴亦需要經下路
而且東成里一段尚未有巴士及小巴前往屯門
預計需求係會較E37高,故此我亦同意E36線於非繁忙時間及假日停屯公三站
唯建議先試辦半年,視乎前往屯門的乘客是否有新增及前往機場的乘客有沒有減少才可作永久改動

至於繁忙時間方面,因屯公三站較擠塞
故此並不建議E36線於繁忙時間停站

E37:
現時由天耀圈前往機場一帶,已經有E36A及西鐵線。故此預計需求較低
而天北亦準備開辦前往屯門的招標路線。預計要停站難度較高

事實上,天水圍一帶只有嘉湖北、天瑞邨及天頌苑一帶沒有直達巴士前往屯門
個人較建議E36A線加經天瑞邨、天華路及嘉湖北一帶。以填補空缺
亦可補償E34P/E34S線取消後前往東涌北的漏洞。

而E36A改經天華路後,預計E37不經天水圍北特車需求會下跌
可以考慮抽返班車上天北

總結
E36:非繁忙時間及假日停站,先做半年
E37:不經天水圍北特車每小時削減1班,同時段正車增加至15分鐘
E36A:加經天華路

天北客:多咗車去東涌機場
天瑞嘉北多咗條全日線去屯門及東涌北
元朗客就非繁有車去屯門
E36A可以吸多啲客
四贏

講完~
265B 22年不變
bestwishes706 發表於 2022-7-22 19:45 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-7-22 18:10
一次過覆啦,費事煩

E36真係可以繁時照停屯公三站,唔使分時段停唔停 太煩,只要通勤方向減到30分班,抽車加密E36S班次就可以

宜家朝早屯公塞車,愈近形點嗰班就唔會坐(一係坐去大欖嘅E36S,一係去坐西鐵),咁加密E36S好過宜家咁兩頭唔到岸平衡服務咁款

元朗通勤方向谷密E36S算啦,正線喺重疊時間掛吓名開30做就夠
tina 發表於 2022-7-22 19:50 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2022-7-22 19:45
E36真係可以繁時照停屯公三站,唔使分時段停唔停 太煩,只要通勤方向減到30分班,抽車加密E36S班次就可以 ...

其實我有個方案嘅
將成條E36拆三條

E36S開15先
之後E36斬到落30
開條新線E36B

元朗西開>屏山>藍地>屯公三站>東涌及機場
開0710 0740
收13.9

試下水溫
如果E36客量暴瀉,就可以繁時拆兩條
如果E36 keep住有咁上下,咪有得佢繼續
265B 22年不變
bestwishes706 發表於 2022-7-22 19:59 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2022-7-22 19:50
其實我有個方案嘅
將成條E36拆三條

青公洪水橋至藍地係唔會有E線服務,龍運一定係谷客坐A34,所以真係冇咩可能有E線行洪水橋

不過我見宜家朝早早繁都仲有大馬路客坐E36正線去機場,真係唔知咩原因,或者要等熟E36嘅版友解答吓
kmb63x 發表於 2022-7-22 20:29 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2022-7-22 19:59
青公洪水橋至藍地係唔會有E線服務,龍運一定係谷客坐A34,所以真係冇咩可能有E線行洪水橋

不過我見宜家 ...

朝早元朗公園會見有人上E36, 架車有半滿以上元朗警署/元朗公園上E36係快, 但谷亭街/YOHO就係E36S快
宜家屯公七點半前係唔點塞的, 加埋中線碌到去30橋前先入慢線上30橋
我搭開A36元公落屯公會行慢線, 通常最順, 停埋紅橋上客繼續行慢線到差唔多杯渡先CUT返中線
有幾次入咗屯發路出, 仲快過隔離部E37上橋

A34又係顛, 朝早洪水橋去到屯赤要55分鐘+, 視乎堆燈有幾順
遲下54區入咗伙出入興貴街寶田果四支燈有排玩
GD1570 發表於 2022-7-22 21:38 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2022-7-22 20:29
朝早元朗公園會見有人上E36, 架車有半滿以上元朗警署/元朗公園上E36係快, 但谷亭街/YOHO就係E36S快
宜家 ...

根據之前朝朝07:30-08:00由天水圍自駕返屯門嘅經驗,
喺正常情況下,富泰位3收2真係要行慢線會係最快,
所以巴士嚟講基本上KEEP住條慢線去到3收2就已經係最快可以落到屯公。
經驗所反而係行快線有機會更慢,因為好多時中線車見到慢線嘅車攝入嚟,
中線嘅車就會攝入去快線,令到快線去車嘅速度比慢線更慢

當然啦,有TA就真係另計,分分鐘塞返去洪水橋都有份。

A34又係顛, 朝早洪水橋去到屯赤要55分鐘+, 視乎堆燈有幾順
遲下54區入咗伙出入興貴街寶田果四支燈有排玩

A34啲時間真係可以日日唔同...
試過平日傍晚要成33分鐘先由洪水橋去到盈豐園,
今晚就26分鐘就到咗了;

朝早機場頭班車快嘅話20分鐘就過大興體育館,
慢嘅話要成25-28分鐘都仲喺大興邨。

你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2022-7-22 22:01 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2022-7-22 18:10
一次過覆啦,費事煩

嘉湖北、天瑞邨及天頌苑無巴士直達機場?
係咪我MISS咗啲乜嘢?

唔理上面嘅問題…
E36A要入埋天華路嘅話,咪變咗天水圍漫遊?
依家朝早紅橋入到德業街都要成35分鐘左右,
其實已經算耐,仲要兜到入天華路,會唔會50-60分鐘先由屯門大會堂入到德業街?
係咁嘅話其實全程可能真係要90分鐘啵,太耐了。
你有你可愛,我有我好笑。