hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 交廣吹水料數則
開啟左側

[小道消息] 交廣吹水料數則

wahfu 發表於 2022-7-22 10:38 來自手機 | 顯示全部樓層

chowchi 發表於 2022-7-22 09:27
>天水圍至元朗新線,如無意外城巴會做番,暫定編號為67,而城巴也有意投天水圍至屯門新線。

如果編號係真, ...

以免混亂,城巴九龍新界區路線應該全部前面加一個C。
toby_tl10 發表於 2022-7-22 10:41 | 顯示全部樓層
1/ 104入境下站紅隧make sense嘅(assume唔係講緊拉入灣仔道);但係104 905縮短九巴唔制係正常,最多104學101開多啲中環調頭特班
2/ 950咁快開全日?定係搵藉口拉930入摩頓台咋
8/ 行中灣繞快得滯,容易唔夠客,過海後跟690P就得
9/ 795P幾時加班?
To infinity... and beyond
asv2 發表於 2022-7-22 10:42 | 顯示全部樓層

63 65 66 呢啲號碼問題要解決有幾難,
合併咗之後咪可以改號碼囉
塞晒入 6 系 (e.g. 6B 6C 6D) 咪多返 3 個號碼用

Mercer 發表於 2022-7-22 10:48 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-7-22 09:32
出面傳緊另一個係 905 縮中環換 934 入會展站大幅加強,某公司唔想對家抽車加強新區服務

104 入灣仔道比對 ...

基本上灣仔多人果邊, 即係101 111 行果邊, 都係冇車去倒旺角, 搭鐵又要轉車, 905 就唔當佢係戰力啦

如果灣北冇人就不如放手算, 次次去完188 都行返去搭117 171.
十四鄉準居民 恭喜晒!
HR1377 發表於 2022-7-22 10:50 | 顯示全部樓層
Mercer 發表於 2022-7-22 10:35
8/ 城巴有意申請獨營將軍澳至中環特快線,配合將藍通車,經康城和中灣繞。由於九巴表示沒興趣,故城巴會自 ...

城巴開辦將軍澳至中環過海隧巴線,以及797縮短至九龍灣,睇嚟善水有心理準備輸石礦場支標
kentbryo 發表於 2022-7-22 10:50 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2022-7-22 10:41
1/ 104入境下站紅隧make sense嘅(assume唔係講緊拉入灣仔道);但係104 905縮短九巴唔制係正常,最多104學 ...

795P要全日化啦
唔洗再捱796P, 793TKO區內兜半個鐘既垃圾線
12Lane 發表於 2022-7-22 11:00 來自手機 | 顯示全部樓層

wahfu 發表於 2022-7-22 10:38
以免混亂,城巴九龍新界區路線應該全部前面加一個C。

混亂嘅只係巴迷。
純用數字就係最簡單直接,反而用英文字咪一樣成班長者連睇同讀都唔識,59X叫「五十九交叉」。

其實為咩搞到咁複雜,67咪67,69咪69,5xx 7xx一樣大把冧把未用,係中意迫埋去一個數字開ABCDMX仲要擺明係獨立全日線。
nwfb1001 發表於 2022-7-22 11:00 | 顯示全部樓層
61233 發表於 2022-7-22 10:16
成個感覺自從RPD之後九記越做越頹,除900同皇后山線外,已經冇咩心機做,咩都被ban
反而屎水開始越做越有, ...

平行時空?
kentbryo 發表於 2022-7-22 11:00 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2022-7-22 10:28
9/ 由於城巴在康城區收視欠佳,故不傾向再新增資源給康城區,但會透過區內資源整合去加強康城區服務。

一 ...

城巴自己搞衰自己
797 拉長搞到脫班, 用多左車, 但係冇撈到客, 仲要CUT到半個鐘..之前9個字一班.....
而家98搞得好好, 因為啲康城轉車客倒哂落98

796X, 796P出九龍既, 就兜TKO兜半個鐘先上隧道..都仲唔夠
拉長埋條796C..變做793, 就當服務左康城客
成個package根本唔practical..喺區內兜半個鐘先入隧道, 有咩可能吸到頭站客呀
本身諗住開條797 做駁腳線, 而家又CUT 到半個鐘
其實根本冇做好出九龍既服務俾康城
明明1條795P全日化+796X做TKO區內流水同出九龍城/土瓜灣/尖東+797密車做駁腳就搞掂...有力同MTR一拼
偏偏啲線就兩頭唔到岸, 下下想兜多啲地方兜客, 延長哂車程, 新客吸唔到, 舊客倒走哂, 之後再CUT班無限LOOP

所以根本城巴自己攞黎...
fly831 發表於 2022-7-22 11:00 | 顯示全部樓層

Mercer 發表於 2022-7-22 10:48
基本上灣仔多人果邊, 即係101 111 行果邊, 都係冇車去倒旺角, 搭鐵又要轉車, 905 就唔當佢係戰力啦

如果 ...

近大道東既去旺角都仲勉強有條113擦邊既, 不過真係冇乜存左感囉

我自己早排喺合和附近做完野落旺角, 行隧道去灣仔站都兩三個字, 如果有隧巴交通正常既已經過左海了
最愛猛男