hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴唔夠冷氣嘅情況一直冇改善!
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴唔夠冷氣嘅情況一直冇改善!

FY5856 發表於 2022-7-29 16:33 來自手機 | 顯示全部樓層

呢樣野要多謝啲環保團體同孱弱人不停投訴所致

而家搭緊架過檔 MMC
啲冷氣又唔差喎
SP4657
GK3258 發表於 2022-7-29 16:48 來自手機 | 顯示全部樓層
ML3941 發表於 2022-7-29 00:05
今日YC378都唔夠冷氣
DENSO GD5真係好差

較24度咩牌子都差啦
屋企都唔會較24啦
psypericarp 發表於 2022-7-31 10:20 來自手機 | 顯示全部樓層
架青BB 既冷氣要用災難形容,車箱起碼27-28度,我只能夠話坐緊風扇車,冷氣完全只出最細既風,又唔涼,同時間我就算坐蛋/或者妖后咁差都好過呢架垃圾
HE7921 發表於 2022-7-31 10:35 來自手機 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2022-7-28 16:44
依家九記啲車,名副其實係「空調巴士」,吾係「冷氣巴士」,只會係提供空氣調節效能 ...

所謂既空調巴士,夏天就提供冷氣,冬天就提供暖氣
tridents 發表於 2022-7-31 11:42 | 顯示全部樓層
論冷氣, 多年來城記平均好過九記新記.

過往經驗天氣去到 35 度 Denso 容易出現散熱壓力高, 而影響製冷效能.

Konvekta 雖然製冷量比 Denso 高, 但天氣 30 度多 d 已經出現散熱壓力高, 情況比 Denso 嚴重, 及更早出現唔夠凍情況.

雖然 Denso 制冷量比其它牌子低, 但維修容易, 天氣熱時散熱壓力高既情況亦容易跟, 而現時 Denso 機件設計在維修方面比以前容易, 商用車裝 Denso 有佢原因.

冷氣凍唔凍要睇幾樣, 如冷氣泵到期大修未, 冷及熱鈣有無又屈又摺影響出風量, 喉管有無漏等, 就算車內大風, 但車尾熱鈣散唔到熱, 車廂內仍會唔夠凍.

記得有次座 4009 樓上風弱制冷力低, 臨到總站前頂唔順打去熱線反映.  幾個月後再遇返 4009 樓上風力大咗好多, 但制冷量依然極低.
HR889@3C 發表於 2022-7-31 16:47 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2022-7-26 17:57
九巴嚟講 其實好似得Wright車身好少少

感覺上橙蛋比直梯歐五蛋涼少少, 以前搭直梯歐五蛋冷氣都算凍
今年搭真係熱到不得了, 坐一個鐘都唔覺有涼意
請勿下車 發表於 2022-7-31 16:53 來自手機 | 顯示全部樓層

車窗遮光程度亦有影響吧,有批3ATENU用3M偏藍窗紙,隔一隔陽光直射嘅熱已經差好遠
AP149 發表於 2022-8-1 00:31 | 顯示全部樓層
he_01 發表於 2022-7-26 17:57
九巴嚟講 其實好似得Wright車身好少少

我覺得蛋先至係災難級喎,如果坐上層走廊位,個風口點較都吹唔到自己,MMC嘅話冇冷都叫做有風吹下
低級趣味扮高級:369
HL1352@68A 發表於 2022-8-1 01:44 | 顯示全部樓層
人3請勿下車 發表於 2022-7-31 16:53
車窗遮光程度亦有影響吧,有批3ATENU用3M偏藍窗紙,隔一隔陽光直射嘅熱已經差好遠 ...

之前某一期960 961 968掛牌都有貼(蛋除外)
960 個時好似係TV-UA
961個時好似掛緊SD
968掛牌UE同UF, 唔記得TY有乜份
UF係偏藍個隻, 唔知乜牌子
UE個批無記錯係貼3M CR70, 唔知而家甩哂未

*近排坐968批W牌E6X坐親都熱到爆, 特別係WM6965 WM6895, 唔記得邊架坐到我頂唔順跳左車
pyromancy 發表於 2022-8-1 17:32 | 顯示全部樓層

今日坐厹101
又熱又焗又唔夠氧
心諗係唔係無開……