hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴有意新增皇后山至尖沙咀新線
開啟左側

[小道消息] 城巴有意新增皇后山至尖沙咀新線

sq285 發表於 2022-7-24 17:48 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2022-7-24 17:26
其實最費解就是279A入皇后山被ban,始終皇后山來往新界西的需求很大。

因為279A/B拉入皇后山全日就可以用大欖隧道轉車站打對家

望吓54區就知
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
S3bl430 發表於 2022-7-24 17:52 來自手機 | 顯示全部樓層
我諗大部份客都會搭78A+港鐵。另外,城巴執下皇后山路線九龍和港島走線先啦
sq285 發表於 2022-7-24 17:54 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-7-24 17:52
我諗大部份客都會搭78A+港鐵。另外,城巴執下皇后山路線九龍和港島走線先啦 ...

條979?明明自己喺香港島做據點就咪鬼死都要香港站做總站啦
HR1377 發表於 2022-7-24 18:00 | 顯示全部樓層

TD Ban九巴270C後,城巴轉過頭想開79P
相信79P有機會直接全日
巴士的膠 發表於 2022-7-24 18:21 來自手機 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2022-7-24 17:44
留名開56A同261X直球對決。

56入皇后山,拉去屯門站幫輕下小巴絕對係德政,始終小巴成日都無位,有巴士至少有車坐。

荃葵不如拆79X做埋,一條經青沙跟240X做荔枝角、葵涌,繁忙時間服務,一條西九開,兜尖沙咀、彌敦道、旺角/深水埗尾站。長沙灣俾轉乘算。
sq285 發表於 2022-7-24 18:25 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2022-7-24 18:21
56入皇后山,拉去屯門站幫輕下小巴絕對係德政,始終小巴成日都無位,有巴士至少有車坐。

荃葵不如拆79X ...

79X做埋荃葵係幫城巴擴張版圖定幫佢放血?
巴士的膠 發表於 2022-7-24 18:25 來自手機 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2022-7-24 17:48
因為279A/B拉入皇后山全日就可以用大欖隧道轉車站打對家

望吓54區就知

調轉俾79X行大欖,等班客互轉967/9系,屎水又肯唔肯?始終屎水堆988/9全部都唔停青沙,6/979可見將來都唔會全日到。
sq285 發表於 2022-7-24 18:28 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2022-7-24 18:25
調轉俾79X行大欖,等班客互轉967/9系,屎水又肯唔肯?始終屎水堆988/9全部都唔停青沙,6/979可見將來都唔 ...

79X改行大欖條線長咗,隧道費貴咗,客唔會多咗但又唔收得貴,又係放血
睇嚟你都幾唔鍾意城巴咁

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
tomy2001 + 10 給你一個like (哈! 睇嚟佢都幾唔鍾意城巴.

查看全部評分

ENS529 發表於 2022-7-24 18:29 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-7-24 17:23
講真,皇后山真係城仔渣庄,有優先開線權都合理,當然優先送死權都合理(好似20A和78X咁死法)。 ...

270C唔拉得入去而批准開79P都唔係問題,
但唔該行返龍山隧道, 唔好諗住經聯和墟祥華啫~

至於之後佢行青沙定獅隧,
我諗都無得阻佢(去送死)~
jocosben 發表於 2022-7-24 18:30 來自手機 | 顯示全部樓層

應該同79X整合一下,深、旺、尖做好分工同畫線