hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴有意新增皇后山至尖沙咀新線
開啟左側

[小道消息] 城巴有意新增皇后山至尖沙咀新線

ENS529 發表於 2022-7-24 23:37 來自手機 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2022-7-24 23:27
狗巴一向壓渣聯和墟,270C 冇得入皇后山佢會肯全日?

等下囉, 等到聯和墟上面個粉嶺北發展區成形,
而運輸署又唔玩嘢走去另外玩招標嘅,
270C應該都有機會拉上去再改全日服務~
dennis28a 發表於 2022-7-24 23:39 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2022-7-24 23:33
到時會唔會60-120分鐘1班?

成功批到先算,粉火直出線一直受保鐵政策打壓,
單憑聯和墟十居其九運輸署唔會批做全日。

如果唔係就好似 673 咁,東鐵一過海就等比運輸署迫害,
迫到要佢加兜華明證明加大覆蓋範圍防殺線。
惡意回復是不道德的行為。
ryumew 發表於 2022-7-24 23:40 來自手機 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2022-7-24 17:31
幾時開出大圍

等待B8
HR1377 發表於 2022-7-24 23:45 | 顯示全部樓層

B8不經皇后山
jocosben 發表於 2022-7-24 23:45 來自手機 | 顯示全部樓層
Steven_BUS 發表於 2022-7-24 23:06
若果出現 皇后山(流水響) 至 沙田(經:大埔) 線由九巴營運
九巴就會將73A (連同73) 搬入去, 兼且拉疏班次 ...

73A好好地做緊粉南大窩西,根本無可能拉到去皇后山,你竟然咁認真覆佢
asv98.kw131 發表於 2022-7-24 23:52 來自手機 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2022-7-24 23:31
好難相信會有賺
平日非繁都客量寥寥,上星期三搭下繁1800班次仲係坐唔滿,得6、7成客量 ...

係少賺囉(少賺都叫有吖)
巴士公司嘅收費已經係計埋非繁,如果下下要滿座先有錢賺,咁全港路線應該蝕到喊。
79X 本身行收費平嘅青沙,收費又唔係平,有賺都合理嘅。(雖然我一開始聽到都覺得驚訝)
jocosben 發表於 2022-7-25 00:03 來自手機 | 顯示全部樓層

asv98.kw131 發表於 2022-7-24 23:52
係少賺囉(少賺都叫有吖)
巴士公司嘅收費已經係計埋非繁,如果下下要滿座先有錢賺,咁全港路線應該蝕到 ...

但日中非繁見79X客量真係10-20人個種…
asv98.kw131 發表於 2022-7-25 00:10 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2022-7-25 00:03
但日中非繁見79X客量真係10-20人個種…

其實大把路線都係咁,但係最終都有賺,例如 73K 79K 673 673P,繁忙時間唔會企(79K 甚至連窗口都未必滿),非繁忙時間都係 10 - 30 人坐,淨係假日比較好客,咁就夠生存,已經唔需要開源節流。
忍一時之氣 滅自己威風
transbus 發表於 2022-7-25 00:26 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-7-24 23:31
咁正常啦。

據聞今次紅巴有興趣唔入皇后山照燒錢全日,

冇其他軌北地區生意,單靠一個聯和墟好難頂270c全日..

278A返嚟,
都尚且單係喺聯和墟球場已經每班落到10-15個人。

270c?
返到聯和墟範圍,
雖然未衰到373咁剩返兩個人,
但係都做唔到火車過海前嘅673返嚟咁多人。

狗如果咁多車燒嘅話,
粉嶺最好有架元朗車,
因為無論70K定273A,
都係區內兜到冇譜先至轉到。

唔啱就死保270B同900啦,
至少我都係呢幾日睇文,
先知道673 978以外會有人咁轉,
而且270B/280x/286x/287x同900都可以做到有客互轉,
相對於面聖無望仍然要搞大嘅270c,
應該蝕極有限掛..
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
dennis28a 發表於 2022-7-25 00:48 | 顯示全部樓層

transbus 發表於 2022-7-25 00:26
冇其他軌北地區生意,單靠一個聯和墟好難頂270c全日..

278A返嚟,

900 會死保,因為仲有增長空間,而家只係短暫陣痛。

270C 全日與否,就係睇下紅巴想唔想保粉北江山。
惡意回復是不道德的行為。