hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 菁田/紫田有可能有輕鐵嗎?
開啟左側

菁田/紫田有可能有輕鐵嗎?

he_01 發表於 2022-7-26 11:15 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-7-26 11:08
菁田及和田區根本無預留用地嚟起輕鐵。

坦白,K54去兆康應該仲快過輕鐵。

要睇到時上落客要幾耐 畢竟巴士上落客都慢啲
同埋輕鐵點起都好多唔同形式 好似東北支線咁景峰去兆康0燈位+唔用直角彎位其實幾快
he_01 發表於 2022-7-26 11:16 來自手機 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2022-7-26 10:59
一早九鐵時代已經話輕鐵唔會再起因為蝕錢。而家變左屯馬線接駁甚至已經有人話不如拆左佢。講真我絕對贊成拆 ...

大棠路連一號月台都大翻新緊 應該唔會
toyl 發表於 2022-7-26 12:02 | 顯示全部樓層
依家維持總車卡數目下換車唔擴充輕鐵車隊,
結果好多線寧願整多D拖卡載2/3都唔夠,都唔加人用單卡加密班次騰空部份車卡出嚟,
所以類似506物體都無得返生。
重組開新線都唔想,何況係開新支線?
bennyho1004 發表於 2022-7-26 16:19 | 顯示全部樓層

好似城巴50m已經做緊輕鐵功能,某程度上慳唔少錢。輕鐵重鐵/brt都唔係,成本高,根本用巴士做點都好過而家。屯門南延線通車後更加應該拆輕鐵用巴士做接駁
cky 發表於 2022-7-26 19:08 來自手機 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2022-7-26 16:19
好似城巴50m已經做緊輕鐵功能,某程度上慳唔少錢。輕鐵重鐵/brt都唔係,成本高,根本用巴士做點都好過而家 ...

傻啦,講到拆輕鐵好鬼容易咁
睇下 50M 多人坐定 505+507 多人坐先啦
lzengalau 發表於 2022-7-26 19:33 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-7-26 11:08
菁田及和田區根本無預留用地嚟起輕鐵。

坦白,K54去兆康應該仲快過輕鐵。

寶田對出果條南北向單車徑, 其實係輕鐵預留位, 將507拉長停寶田, 和田其實係可以的. 至於和田經紫田去兆康, 刻意唔留就無辦法勒.
推介: http://www.lrticsc.hk
lzengalau 發表於 2022-7-26 19:34 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2022-7-26 12:02
依家維持總車卡數目下換車唔擴充輕鐵車隊,
結果好多線寧願整多D拖卡載2/3都唔夠,都唔加人用單卡加密班次 ...

五期車返晒黎之後總卡數係多宜家10卡.
一個二個只係以建築成本去睇一個公交系統好唔好真係好片面.  巴士既運作成本點數都高過鐵路.
推介: http://www.lrticsc.hk
barking 發表於 2022-7-26 20:34 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2022-7-26 10:59
一早九鐵時代已經話輕鐵唔會再起因為蝕錢。而家變左屯馬線接駁甚至已經有人話不如拆左佢。講真我絕對贊成拆 ...

又唔係肯定既。
天北(第5期)輕鐵係一片睇淡情況下,後來居上。
相比北區轉接不便的巴士系統,輕鐵係好嘢嚟。

he_01 發表於 2022-7-26 20:41 來自手機 | 顯示全部樓層
lzengalau 發表於 2022-7-26 19:34
一個二個只係以建築成本去睇一個公交系統好唔好真係好片面.  巴士既 ...

只係大家都覺得營運者點都唔會再起輕鐵姐
AVBWU291 發表於 2022-7-26 21:08 | 顯示全部樓層

lzengalau 發表於 2022-7-26 19:34
一個二個只係以建築成本去睇一個公交系統好唔好真係好片面.  巴士既 ...

鐵路 嘅 variable cost 係遠低於 巴士,但你有冇諗過,現有輕鐵系統未賺過錢?任你 marginal cost 點低,都低唔過 marginal income,更加唔好講回本啦。

如果輕鐵真係咁有效率,點解其他新市鎮唔起?連曾經建議過嘅一堆支線都唔見影,預留位又攞咗嚟起其他嘢。

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論