hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 菁田/紫田有可能有輕鐵嗎?
開啟左側

菁田/紫田有可能有輕鐵嗎?

toyl 發表於 2022-7-27 08:59 | 顯示全部樓層

he_01 發表於 2022-7-27 08:14
香港主要係過波口慢

仲有就係月台只得1個拖卡長度、部份車站設計出問題。
例如石排站擺埋一齊,燈前無問題,但放燈後如果多過1列車要埋站就影響交通燈運作,所以下繁鳴琴路都會因為呢盞燈搞到塞車……

仲有就係合拼後例書修改,2架單卡都唔可以一齊埋站一齊上落客。
所以先講,如果佢有D線拖卡載7成唔到,倒不如2架單卡加密班次好過,同樣出多1個司機,點都高效率過巴士。
barking 發表於 2022-7-27 11:58 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2022-7-26 22:31
講真,如果佢最後揀有軌電車,真係寧願要返輕鐵好過。反而如果唔用路軌,專用通道用無人駕駛嘅電容/電池 ...

用智軌ART有冇可能
Sienta 發表於 2022-7-27 20:28 來自手機 | 顯示全部樓層
香港某一間鐵路公司研究緊新輕鐵,大家不妨觀望下。
lzengalau 發表於 2022-7-27 21:50 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2022-7-27 07:00
用人口密度高嘅西北輕鐵網絡,直接對比全港專營巴士嘅pax/km,閣下係勁嘅。試下全個輕鐵網絡周圍啲站變哂 ...

若果變成鄉郊鐵路, 客量跌時 km 數都一樣減, 出黎個數唔一定大跌.預左有人接受唔到專營巴士 3.14 呢個事實,  但西北鐵巴 6.9 又唔見講兩句... 無他既, 同一區又兩家都咁流水亦做緊差唔多形式既生意, 然而粒數出黎相差近3倍, 根本就係巴士本身係做唔到輕鐵咁既效率. 就算專營巴士只計流水線都去到 6.9 都係咁話.

pax/km, 不論車大車細, 車快車慢, 車密車疏, 服務質素高低, 出黎既係一個公正中立既 kpi , 電車咁慢又無冷氣, 都做到 9.6, 港島果堆 2 仔 8 仔 5b 十仔喺度做緊乜野?
路面公交營運者無得到政府資助咩? 道路興建維修, 交通燈, 照明/隧道通風等, 政府有無以用者自付原則收足各營運者錢呀? 就係因為無, 營運成本少左一截, 車費先至少一截, 亦都令營運者喺市況好既情況下有錢賺.
菁田果邊, 係有心起輕鐵既, 點會駁唔到去麒麟彎位?
最後,巴士想粒數高D, 就應該諗下點樣以同一 km 數載多D客, 或者載同一客量而行少D km.

推介: http://www.lrticsc.hk
lzengalau 發表於 2022-7-27 21:52 | 顯示全部樓層
Sienta 發表於 2022-7-27 20:28
香港某一間鐵路公司研究緊新輕鐵,大家不妨觀望下。

若果講緊"雙層"果間, 佢地只不過想將歐洲低地台版本引入洪水橋.
推介: http://www.lrticsc.hk
巴士的膠 發表於 2022-7-28 00:12 來自手機 | 顯示全部樓層
barking 發表於 2022-7-27 11:58
用智軌ART有冇可能

重點係保留輕鐵相對巴士嘅優勢:

乘降快(闊車門,同時可以上/落)
閘內自由換乘(例如由屯門去洪水橋,即使直車要等好耐,都可以去兆康轉車)
專用通道、優先通過路口

用返輕鐵系統最大好處係可以直入大馬路、屯中等現有輕鐵嘅大站,但輕鐵基建投資額大,轉彎半徑大,車輛貴等都係事實。

如果用智軌/路面電車,理論上會比較經濟,但顧問報告一直迴避咗整合洪水橋、元朗南EFTS落輕鐵對成個網睇嘅規模效益嘅好處。

當然,如果你話例如長遠係拆咗輕鐵,長遠做一套新系統刷埋GDP又另當別論。
tonytsang_hk 發表於 2022-7-29 06:49 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2022-7-28 00:12
重點係保留輕鐵相對巴士嘅優勢:

乘降快(闊車門,同時可以上/落)

輕鐵一卡真係太長...成廿米...10-15會合理好多
toyl 發表於 2022-7-29 09:11 | 顯示全部樓層
tonytsang_hk 發表於 2022-7-29 06:49
輕鐵一卡真係太長...成廿米...10-15會合理好多

所以前面都話……係咪真係要開咁多拖卡?多返D人手開密少少單卡,隨時係總車卡比原有總拖卡X2少D都會載得曬
XL2135/D343344 發表於 2022-7-29 20:00 | 顯示全部樓層
54區有輕鐵,就會咁樣行:
藍圈為新站,綠色為新線
JH_LE4612 發表於 2022-7-30 02:23 來自手機 | 顯示全部樓層

lzengalau 發表於 2022-7-27 21:50
若果變成鄉郊鐵路, 客量跌時 km 數都一樣減, 出黎個數唔一定大跌.預左有人接受唔到專營巴士 3.14 呢個事 ...

咪住先....你指嘅係 pax-km (兩個乘埋)定係pax/km (total pax除 network length)先?後者嘅話pax跌唔代表network length會跌架喎,定我理解錯啲乜野?後者嘅話,population density跌,demand跌,pax跌,network length冇變,pax/km應該跌?前者嘅話 pax數大都可以扯高 pax-km總數。而西北鐵巴正正就係有大棠,流浮山,龍鼓灘呢啲鄉郊所以pax/km先低左 hch。

不過我同意就算巴士嘅效率都可以更高呀,所以佢入十二米車我贊成呀,應該要入多啲添,淨係掃管笏曾咀都 justify到多五六架。

巴士公司好,政府半擁有嘅港鐵都好,都要睇住條數,同股東交代,冇錢賺嘅項目唔會貿貿然玩,如果單睇kpi嘅話香港大把地方應該起輕鐵添。54區人唔係少,密度都高,但規模比起當年成個天北都細,economy of scale細即係成本都高左 (你零舍買多兩三架輕鐵,除翻開每架一定貴過同第五期一下三十架咁買)。如果冇錢賺嘅,巴士成本低過輕鐵,當然用巴士做就算,乘客可能會覺得效率緊要,但營運商唔係咁冧呢,何況巴士嘅靈活性同站位一定靚過輕鐵,why not?