hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 兩巴在新界的理想定位
開啟左側

兩巴在新界的理想定位

sunhoo 發表於 2022-7-25 23:42 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

小弟係新晉巴迷,見香港嘅專利巴士市場因城巴拓展新界網絡而烽煙迭起,開post講下小弟心目中兩巴在新界嘅角色應該點樣定位。

就新界往來市區嘅長途線來講,比較理想嘅局面係,兩巴各自都有一張具規模效益嘅轉乘網絡,各自對某些地方提供直車服務,對其餘地方俾到轉車選擇。睇番每一個特定地方去一個目的地,一間公司俾到直車而對家以轉乘網絡cover得到,咁就ok,叫做有適度競爭。直車由邊間做就無所謂。

為左達至兩巴各自都有一張還算完善嘅網絡,一個區嘅對外線完全由一間壟斷就唔太合適。好似皇后山同54區嘅對外招標線由城巴投得,而揀D非招標範圍嘅對外線俾九巴,咁做係ok嘅。

我地睇兩巴在屯門的覆蓋。現時係,九巴網絡可以話覆蓋屯門同市區每個地方,但城巴網絡在屯門只cover到屯門南(連同青山公路)同54區(連同屯公頭兩個站)。市中心,山景大興,良田建同富泰藍地等諸多屯門地區,係城巴網絡嘅盲點。市區果邊,城巴已經以投得54區對外線為契機,將自己嘅屯門對外網絡拓展至九龍大部分地方,但係就爭深長荔同土瓜灣未cover到。城巴網絡如果可以在屯門同市區分別補埋呢D盲點,對整個屯門對外巴士生態都會有好大得益。

點補呢堆盲點呢?我會建議城巴開條屯市至土瓜灣同啟德線。始終啟德係城巴据點又有發展潛力,而且日後行中九幹一定快過搭鐵。

新界東果邊,城巴据點暫時只有皇后山,而且新界東出九龍嘅路太多,唔似新界西出九龍可以集中在一個轉車站轉乘……城巴想在新界東打造可同九巴媲美嘅對外路線網絡,仲有好多路要行。

最後講翻區內線……我就覺得除左駁鐵功能最好交俾鐵巴之外,其餘區內線邊個做都無所謂。區內行程就唔適合再轉車啦,一條線嘅市場無空間俾兩間公司同時做,而俾邊間做都唔會有太大分別,既然已經唔考慮接駁其它交通工具嘅功能。

PS 城巴投得嘅天水圍至元朗招標線,好難發揮最大駁鐵效果,因為城巴做,轉港鐵無優惠,而沿途多數地方已有鐵巴駁去第個鐵路站。呢條線係會以往來大馬路客為主。
Happypig375 發表於 2022-7-25 23:51 | 顯示全部樓層

「市中心,山景大興,良田建...係城巴網絡嘅盲點。」50、55停屯公同埋成條50M你食咗?
「網絡拓展至九龍大部分地方,但係就爭深長荔同土瓜灣未cover到」大量城巴E車已經遍佈九龍廿年,包括深長荔同土瓜灣
「建議城巴開條屯市至土瓜灣同啟德線」同61X重疊

明明城巴係有網絡,但係連54區轉E車免費都冇,實在太唔進取喇
轉乘 就係咁簡單 慳水 慳力 慳時間 啦啦啦~
 樓主| sunhoo 發表於 2022-7-26 00:21 來自手機 | 顯示全部樓層
Happypig375 發表於 2022-7-25 23:51
「市中心,山景大興,良田建...係城巴網絡嘅盲點。」50M你食咗?
「網絡拓展至九龍大部分地方,但係就爭深 ...

-50M你食咗?
新界對外線,通常模式係每個新界地方都直出公路,到轉車站先轉車。屯門呢D地方以50M轉對外線,先上去54區再出公路,唔太吸引。不過有得轉都好過無。

-大量城巴E車已經遍佈九龍廿年,包括深長荔同土瓜灣
城巴的確無咩心機充分利用佢個網絡搞轉乘……可惜。

-「建議城巴開條屯市至土瓜灣同啟德線」同61X重疊
61X行龍翔道,在土瓜灣覆蓋面亦都有限。城巴如果做屯啟呢個市場,現時應該行5幹,未來改行中九幹。如果經承啟道順帶做埋土瓜灣,只停新山道以後站點,應該可以避到61X。
Happypig375 發表於 2022-7-26 00:39 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2022-7-26 00:21
-50M你食咗?
新界對外線,通常模式係每個新界地方都直出公路,到轉車站先轉車。屯門呢D地方以50M轉對外 ...

5幹紅隧口塞死

中九幹通車後,土瓜灣唔可以608轉乘咩?做咩行回頭路

61X依家土瓜灣都唔多客,興奮線開通後唔應該再放西北線載空

轉乘 就係咁簡單 慳水 慳力 慳時間 啦啦啦~
 樓主| sunhoo 發表於 2022-7-26 01:02 來自手機 | 顯示全部樓層
Happypig375 發表於 2022-7-26 00:39
5幹紅隧口塞死

中九幹通車後,土瓜灣唔可以608轉乘咩?做咩行回頭路

ok,唔去土瓜灣,只做啟德囉。希望啟德嘅商業發展儘快成熟,儘快養起新界西嘅全日線啦。
S3bl430 發表於 2022-7-26 01:04 | 顯示全部樓層
我覺得唔好太強調"網絡", 直接競爭往往兩敗俱傷,
我反而會諗點樣幫兩巴"分工"

例如將中西灣仔區以外的新開辦新東過海長途巴士線分比善巴,
新界往返九龍/新界線基本歸九巴,至於中上環線就投標處理
錯字連篇
FY5856 發表於 2022-7-26 01:21 來自手機 | 顯示全部樓層

運桔偏幫屎水,其實係縱容甚至幫助屎水入侵同蠶食老九既利益,亦同時犧牲緊乘客利益。好心屎水就咪係到搞屎棍啦。

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
GK3258 + 2 直程就係

查看全部評分

znc1911e 發表於 2022-7-26 05:09 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2022-7-26 01:02
ok,唔去土瓜灣,只做啟德囉。希望啟德嘅商業發展儘快成熟,儘快養起新界西嘅全日線啦。 ...

咪玩啦啓德咪一樣有興奮綫
啓德道路網又完全係唔User Friendly每個路口掘頭路兜入去
仲有啓德剩低未賣堆商業地城規都已經全部準備改劃返做住宅
鬼需要架巴士去大西北
kay 發表於 2022-7-26 07:06 | 顯示全部樓層
依家已經爭食爭到出面
理想定位唔會係依家發生既事
世界很簡單 人類很複雜
GD1570 發表於 2022-7-26 08:21 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2022-7-26 01:02
ok,唔去土瓜灣,只做啟德囉。希望啟德嘅商業發展儘快成熟,儘快養起新界西嘅全日線啦。 ...

只做啟德?望吓條78X吧!
你有你可愛,我有我好笑。