hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴北區齊收車
開啟左側

[突發!] 九巴北區齊收車

S3bl430 發表於 2022-7-26 18:56 | 顯示全部樓層

GM 發表於 2022-7-26 18:46
70k 收到20/30 又點解釋?
車長話公司編定收車

首先,根據schedule of service, 70K依個時段係開20分鐘,
其次,一班正常班次後的預設班次係難以證明70K開30分鐘一班

另外, 九巴經常都無入機, ETA預設班次並非真實班次

ROUTE NO. 70K
From Wah Ming Headway(minutes)
Mondays to Fridays (except Public Holidays)
05:40 a.m. to 06:00 a.m. 20
06:00 a.m. to 07:30 a.m. 15
07:30 a.m. to 10:30 a.m. 20
10:30 a.m. to 02:00 p.m. 15
02:00 p.m. to 03:00 p.m. 20
03:00 p.m. to 04:30 p.m. 15
04:30 p.m. to 12:30 a.m. 20

Saturdays, Sundays and Public Holidays
05:40 a.m. to 12:00 p.m. 20
12:00 p.m. to 05:30 p.m. 15
05:30 p.m. to 12:30 a.m. 20

錯字連篇
ATE7025 發表於 2022-7-26 18:59 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2022-7-26 18:46
70k 收到20/30 又點解釋?
車長話公司編定收車

70K 冇需要解釋啦,建議使用TCU
不過70K 遲早再減班

Kj2052 發表於 2022-7-26 19:00 來自手機 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2022-7-26 18:59
70K 冇需要解釋啦,擺明收車,建議使用TCU
不過70K 遲早再減班

再減
長途線比人短途用會越嚟越嚴重
GM 發表於 2022-7-26 19:02 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-7-26 18:56
首先,根據schedule of service, 70K依個時段係開20分鐘,
其次,一班正常班次後的預設班次係難以證明70K開30 ...

8:50開左車之後
第2張圖 9:15 顯示 下一班開9:20

你覺得唔係開30 唔通開40?

挺老九都唔好咁出面
常備TCU 出行唔洗怕
S3bl430 發表於 2022-7-26 19:04 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2022-7-26 19:02

如果你想有說服力一點,請cap 第二個站實際到站時間,而唔係用預設班次講故事
ETA預設班次係唔可信的

我唔係支持九巴,我只係唔喜歡看圖作文

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
GM + 1 大師級作品

查看全部評分

錯字連篇
Kj2052 發表於 2022-7-26 19:04 來自手機 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2022-7-26 19:02

70k朝早成日過鐘
好大機會成班踢去清河開
GM 發表於 2022-7-26 19:06 | 顯示全部樓層

Kj2052 發表於 2022-7-26 19:04
70k朝早成日過鐘
好大機會成班踢去清河開

踢去清河開就唔會一早知道要開30
20/30/20/30 顯然有規律
常備TCU 出行唔洗怕
ATE7025 發表於 2022-7-26 19:07 | 顯示全部樓層
kmb270b 發表於 2022-7-26 18:46
278X上星期同一時段仍然開8分鐘一班
唔知點解佢連繁時最高峰時段都收埋
978係今日上繁已經收車 0703~0720 ...

278X 不嬲都成日收車

至於978 因為客量問題朝早好似係編定收車,不過夜晚應該冇收,只係灣仔北塞車影響。960直情利源東街已經頂閘

270B 下繁正班成日同中載拖埋一齊行,客量唔平均,收番起加班車都好正常⋯⋯

Kj2052 發表於 2022-7-26 19:11 來自手機 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2022-7-26 19:07
278X 不嬲都成日收車

至於978 因為客量問題朝早好似係編定收車,不過夜晚應該冇收,只係灣仔北塞車影響 ...

278x咁收法唔驚倒客?

已經批過幾次減,減的幅度又唔細,我唔知狗巴想減到幾多先收手,減完班可以仲繼續收車
kitarolo 發表於 2022-7-26 19:14 | 顯示全部樓層

即使實際有車嘅班次、
路上無交通事故亦疏過SoS
上TCU投訴最常見回覆就係
車長缺勤、壞車,當然呢類不可抗力
是否集中於某啲區/路線可自行判斷

ETA無入機不是新鮮事
有對手就倒客俾對手、
獨市位例牌拉疏都硬食