hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 議員爭取皇后山往返上水巴士,最終花落誰家? ...
開啟左側

議員爭取皇后山往返上水巴士,最終花落誰家?

sunhoo 發表於 2022-8-9 15:12 來自手機 | 顯示全部樓層

就算而加運輸署跪低承認佢當初錯估需求,在招標線唔可以大改嘅制度下,想彌補翻當初嘅錯都唔得。我就覺得,與其期望存在一個萬能嘅上帝(期望運輸署一定會正確預計未來需求)不如寄託於一個靈活而完善嘅制度,令到如果招標時錯估需求都可以後期改正。
sunhoo 發表於 2022-8-9 15:25 來自手機 | 顯示全部樓層
Happypig375 發表於 2022-8-9 15:10
仲有一堆行政失當 https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2132640-1-1.html

我就覺得,運輸署在皇后山最大嘅行政失當,就係將皇后山對外線同聯和墟對外線兩個市場格硬分開,唔俾用一條線同時做埋,搞到聯和墟對外線服務不足而皇后山對外線服務過剩。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Happypig375 + 1 + 10 城巴入聯和墟就九巴即刻加班加車.

查看全部評分

Mercer 發表於 2022-8-9 15:40 | 顯示全部樓層
Happypig375 發表於 2022-8-9 15:10
仲有一堆行政失當 https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2132640-1-1.html

Ban 左屎水出月票, 同搞咁多港島同巴士好似既AMS 線, 仲有一邊招標, 一邊就K54 78A, 比佢開堆根本冇人搭既線, 都係行政失當

見倒936B 我見倒都已經好感動, 行得屏麗俓, 駛_行長沙灣
當初要行長沙灣就比你行屏麗俓, 之後改返行山, 真係幾_樣衰
仲要比人打劫埋936A

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Happypig375 + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

十四鄉準居民 恭喜晒!
12Lane 發表於 2022-8-9 15:56 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-8-9 14:43
點會預計唔到?
運吉班人無常識?

無左公民社會政府係可以亂黎架啦。
巴士公司都叫食自己,選擇性收車加車,但運吉班友可謂近乎冇責任。

區內都未搞掂就搞區外線都係新區發展「方針」,開條全日西九線觀塘線,其實居民最想要可能係出上水、大埔最多去埋新城市,至少近呀嘛,沙田傢俬舖都有做皇后山入伙優惠啦,下下出九龍真係費時失事,78A轉火車仲要唔係特別就腳果隻。多人搭都只係同213m一樣,焗搭,焗轉。

評分

Happypig375 + 1 + 10 給你一個like

查看全部評分

3asv@59x 發表於 2022-8-9 16:16 來自手機 | 顯示全部樓層
全日條279B拉上皇后山,加落車拍卡咁咪得囉!279A就話同279X有重疊,279B基本上大把獨市位啦,元朗天水圍都爭住轉
sq285 發表於 2022-8-9 17:16 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-8-9 15:56
無左公民社會政府係可以亂黎架啦。
巴士公司都叫食自己,選擇性收車加車,但運吉班友可謂近乎冇責任。

招標四條皇后山港島九龍線
又疏畫線又亂嚟,到頭來最好搵係指明九巴做半買半送嗰條78A

好啦,以為佢醒目,54區招標畀返條區內線全日養住
點知突然爆出鐵巴K54直達市中心
招標條50M和田出嚟仲要兜菁田兆康建生先返田景,真係多謝哂

康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
Happypig375 發表於 2022-8-9 19:43 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2022-8-9 17:16
招標四條皇后山港島九龍線
又疏畫線又亂嚟,到頭來最好搵係指明九巴做半買半送嗰條78A

50M同K54本身應該由輕鐵做,但係0066表示輕鐵蝕錢唔會再擴建

輕鐵實驗最終失敗收場
轉乘 就係咁簡單 慳水 慳力 慳時間 啦啦啦~
jocosben 發表於 2022-8-9 21:32 來自手機 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2022-8-9 15:25
我就覺得,運輸署在皇后山最大嘅行政失當,就係將皇后山對外線同聯和墟對外線兩個市場格硬分開,唔俾用一 ...

呢個係專登,唔入聯和墟係唔想有直接競爭

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
GM + 1 精闢見解

查看全部評分

FBI2 發表於 2022-8-9 22:16 來自手機 | 顯示全部樓層
聽講蟈蟲話自己搞得掂,會再加車落503K,老運也不願意見到九城係上水至皇后山呢個餅度打生打死,所以傾向唔批巴士線。
neoplan720p 發表於 2022-8-9 22:55 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2022-8-9 15:12
就算而加運輸署跪低承認佢當初錯估需求,在招標線唔可以大改嘅制度下,想彌補翻當初嘅錯都唔得。我就覺得, ...

招標制度固然有問題,
我之前都寫過篇文講過。

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2147081-1-1.html

當然問題唔止咁少,
不過今次我想point out 既,
係除左制度之外,
運吉班友都責無旁貸。

(情況就如歐美既民主制度,唔代表個政府唔會做錯。而如果做錯的話,制度上當然會容許人民踢走現屆政府,但同時政府亦受議員、人民監察、批評。同理,就算招標制度完善左,都唔代表操控呢個制度既運吉唔會犯錯。而如果犯錯,點解唔可以俾人媽叉?)
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。