hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 阿爺發文指電動巴士在香港發展失敗
開啟左側

阿爺發文指電動巴士在香港發展失敗

szeto993 發表於 2022-8-2 15:17 來自手機 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2022-8-2 11:11
換電池型式可能可行, 但現實上你無架生, 我比兩個成年人你, 你做到一野抆出+插入就同我換左架巴士舊電再講 ...

上面講過換電要去指定service point,做估計香港都係巴士公司廠內換,廠方有呢個選項就要有工具同相關訓練做出嚟,只係私家車市場嚟講Tesla無咗影,得返國內尉萊汽車有但之前有聽過都係Service Point唔夠之類嘅問題

當Tesla都不斷新增充電站,甚至係石油公司都參一腳去做嘅,電動車只會越來越方便但充電要時間真係硬傷

呢幾年氫燃料電池車政策未傾掂,石化燃料確實係商用車界比較好嘅選擇
nwfb1001 發表於 2022-8-2 15:26 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2022-8-2 15:02
講到換電存在短路風險,係唔係應該有數據去Support?

Tesla可以用家自己換電未?
nwfb1001 發表於 2022-8-2 15:29 | 顯示全部樓層
cx838 發表於 2022-8-1 19:41
以現時城巴路線,得9/56可能有機會用到氫巴。隨非有保險公司有每部車幾億的保額啦,一個係市區爆,邊個負 ...

喺廠自轉最適合
szeto993 發表於 2022-8-2 16:57 來自手機 | 顯示全部樓層

nwfb1001 發表於 2022-8-2 15:26
Tesla可以用家自己換電未?

Tesla無咗下文,但中國蔚萊呢?人哋就投資換電方案
https://inews.hket.com/article/3161631/【電動車】蔚来內地換電站數量破800座%E3%80%80累計換電服務超620萬次
680X 發表於 2022-8-3 14:29 來自手機 | 顯示全部樓層
現階段叫ADL Volvo 開發天燃氣版mmc 同B8L 實際過用混能同電池電動車比香港,似終現階段好難有電池夠香港推冷氣行長途
HE7921 發表於 2022-8-3 19:16 來自手機 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2022-8-1 22:48
東京用咗咁耐Toyota Sora,你話呢?

不如叫代理皇冠車行引入黎香港啦
szeto993 發表於 2022-8-3 20:20 來自手機 | 顯示全部樓層

HE7921 發表於 2022-8-3 19:16

人哋話危險唔適合香港
stevechau 發表於 2022-8-4 16:46 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2022-8-2 15:00
姐係架巴士由東京站去有明就唔關市中心事就唔危險?

你quote我本身既回覆就無話佢危險與否, 只係講日本果邊實際使用上係去左一個極其理想既環境而用得好啫~
stevechau 發表於 2022-8-4 16:58 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2022-8-2 15:17
上面講過換電要去指定service point,做估計香港都係巴士公司廠內換,廠方有呢個選項就要有工具同相關訓練 ...

因為就算你用service point型式去做, 時間、用地同埋配套設施係本地都係有硬傷~
唔係單單政策配合, 甚至更上馬逼巴士公司買車買硬件買配架生就搞得掂~

唔好講話要搵一個大電壓站基建係專for巴士公司用, 安裝比tesla supercharge v3更高壓、樁數更多既充電站出黎~
而家連V3都好難搵到個場係可以同時叉30部tesla既場呢, 配合起黎要幾大工程??

就算想轉氫能, 用好似入油咁入液態氫既形式去比巴士用, 一樣係本地係難到唔識形容
首先儲存液態氫既車同油站, 兩個缸都唔可能細, 呢個暫時睇返黎係各個發展氫能國家都係未能解決既問題~
一間巴士廠咁多架車要入氫, 個缸要做大幾多先滿足到需求?? 本地現有既巴士廠能夠同時改建嗎??
定係邊度刮到地唔使起樓, 可以興建咁大規模既巴士廠去做到呢樣野(講到呢度我已經撇開左得一個大巴士廠入, 派車難度係幾何級數增加既問題)
唔係諗住而家既政府會改政策, 立亂比你係油站上蓋起樓掛??
重型車行全電能, 而家玩到上太空想去火星果個Elon Musk團隊都係突破唔到充電既傳統難關, 呢方面出親乜都係賣緊假大空
同時國內地大物博、任起唔嬲都搞唔掂安置氫能設施&維持優秀續航距離既平衡
加上技術大國由德國(BMW)賣比日本(豐田)既氫能都係縮細設施上面碰釘, 豐田自己賣Mirai都賣唔郁, 想入氫都唔知可以去邊度入~
呢D問題even充電大國、氫能車發展大國都一樣頭痛到搞唔起, 何以見得短期內(10-20年)我地可以好成熟咁由柴油車過渡去電動大巴??
點解決呢D野我都仲係悉目以待中, 解決到先係電動車輛真正成熟、可用既開始~

stevechau 發表於 2022-8-4 17:06 | 顯示全部樓層

HE7921 發表於 2022-8-3 19:16

起左至少一個輸入氫能既站再講啦
都未講而家要用氫能車, 成本上係一件幾咁貴既事黎