hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴793開辦消息
開啟左側

[路線消息] 新巴793開辦消息

Mercer 發表於 2022-8-8 10:05 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-8-7 23:58
深水埗客車費貴左
又疏車左

根本係智力測試, 升級降級服務, 提早出公路, 唔塞都會影響搭既感覺, 轉落地底就一去冇回頭.
油麻地旺角特快去美孚依吓太過有F1 版味道.

十四鄉準居民 恭喜晒!
JX9097 發表於 2022-8-8 10:16 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-8-8 02:16
298C係穩陣嘅, 始終將隧冇車直去九龍城/旺角/深水埗/荔枝角,
795X做油麻地獨市係好, 但蘇屋/美孚唔預非繁 ...

相信九巴會慢慢加強98E同298C
再陰下陰下98C
至於98E/ 298C會唔會全日就真係難講
一嚟要睇班客受唔受畀多$1-2
二嚟旺角《》山上依然要靠98C

至於795X...
依家都唔算過門不入大角咀嘅
行西廊一定係順住落始創
入大角咀隨時令油麻地難預時間
同時亦失去美孚特快,得不償失

795X若果變全日
唔知會唔會「激發」九巴開條將隧版嘅93P嚟應戰
JX9097 發表於 2022-8-8 10:19 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-8-8 02:17
如果縮短為循環線 康城--觀塘繞道--觀塘商貿區--康城 有冇得諗呢, 呢個用車數目 分分鐘夠開多1倍班次 ...

咁樣行?
私驚偉業行街+海濱道塞死多啲
JX9097 發表於 2022-8-8 10:20 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-8-8 02:18
近年將軍澳出旺角嘅新線條條都貴, 尚德296C先$8.8, 坑口98E $12.2, 康城298C $12.2, 795P $13.4
...

依家巴士公司借啲意行條高速就加你$1-2
296C算係異類...飛九龍城都冇加價
有「競爭」係唔同啲
HR1377 發表於 2022-8-8 10:22 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-8-8 02:49
暫時 55 未必想拉到入將軍澳咁遠,
同長遠黃巴想係觀碼插番 2-3 個泊位,而家一定唔會放棄觀碼總站。
...

觀碼2-3個泊位諗住俾哪些路線?

55有冇計劃諗住全日和改經觀塘道?
JX9097 發表於 2022-8-8 10:23 | 顯示全部樓層
kentbryo 發表於 2022-8-8 09:38
真呀, 真係見到都想笑
有796P, 796X, 793呢3條遊車河線
797又疏到做唔到轉車線

認同康城兜喵將軍澳同調景嶺太兜
但康城自己亦唔夠客直出
依家叫做有98/ 797送你上轉車站算係咁
若果康城唔係「公海」...隨時98都未必會出現

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
214P_world + 5 精闢見解

查看全部評分

ricky 發表於 2022-8-8 10:37 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-8-8 10:16
相信九巴會慢慢加強98E同298C
再陰下陰下98C
至於98E/ 298C會唔會全日就真係難講

298C同795X走線唔同,前者有條件做全日,但98C行山有佢嘅龐大客源,298C做全日班次或會疏過98C。

評分

查看全部評分

前荃葵青區居民
JX9097 發表於 2022-8-8 10:43 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-8-8 10:37
298C同795X走線唔同,前者有條件做全日,但98C行山有佢嘅龐大客源,298C做全日班次或會疏過98C。

...

論客量一定係秀茂坪撐住嘅98C多
298C就算全日都只會預佢係
12/ 15繁時,20非繁,30逆向
kentbryo 發表於 2022-8-8 10:47 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-8-8 10:23
認同康城兜喵將軍澳同調景嶺太兜
但康城自己亦唔夠客直出
依家叫做有98/ 797送你上轉車站算係咁

康城都唔少客啦琴日星期日夜晚十點
98都可以下層坐滿, 上層廿幾人
加埋成50人返康城

平時796P康城出既客, 根本同TKO差不多
仲要有啲康城客分左去797,98呢啲轉車線
如果796P,796X 是旦一條唔兜TKO, TKL,
肯定多好多人坐
轉車線啲客又會回流坐直車, 根本就唔少人

仲未計康城仲有四期+海茵莊園未入伙
成個區成8萬人點會嘔唔到客出黎
li1872903 發表於 2022-8-8 10:56 | 顯示全部樓層

kentbryo 發表於 2022-8-8 10:47
康城都唔少客啦琴日星期日夜晚十點
98都可以下層坐滿, 上層廿幾人
加埋成50人返康城

應該796P/X縮短返入將軍澳黎加密班次,然後797/98又加密,康城人全部上晒轉車站轉車,唔係用咁多錢黎起個轉車站黎做乜

評分

查看全部評分