hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵為 洪水橋站 設立官方網頁
開啟左側

港鐵為 洪水橋站 設立官方網頁

cky 發表於 2022-8-19 00:55 來自手機 | 顯示全部樓層

吳宗錡 發表於 2022-8-16 18:56
(各項無相關)
希望現有西北鐵路會起支線連接洪水橋新發展區,特別係洪水橋西鐵站

新洪水橋
洪水橋口
洪水橋西屯馬洪水橋
甚至真係叫翻洪水橋都冇問題

至於紅水橋
過往一些屯門鄉的民間資料的確有用過呢個名
不過既然宜家都慣用咗洪水橋
無必要拘泥
再講
要拘泥名稱
紅水 洪水 都唔係好名
新界佬要講風水講意頭
早就改做鴻瑞橋啦

(即係曾經何時邊條鄉紳夠話要求將天水圍改名做添瑞圍一樣咁白癡)

jpoon 發表於 2022-8-19 02:05 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2022-8-19 00:55
至於紅水橋
過往一些屯門鄉的民間資料的確有用過呢個名
不過既然宜家都慣用咗洪水橋
無必要拘泥
再講
要拘泥名稱
紅水 洪水 都唔係好名
新界佬要講風水講意頭
早就改做鴻瑞橋啦

(即係曾經何時邊條鄉紳夠話要求將天水圍改名做添瑞圍一樣咁白癡)

但大尾篤都被改名做大美督啦
要改名真係唔出奇
港鐵亦都鍾意亂改名
http://jpoon9394.blogspot.com/
ryandroid 發表於 2022-8-19 08:37 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-8-19 02:05
但大尾篤都被改名做大美督啦
要改名真係唔出奇
港鐵亦都鍾意亂改名

大尾篤唔係政府關注嘅地方
鄉事改名都唔會點理
獅頭嶺村隔離座山都未改過名

(新) 洪水橋係政府重點發展
開始發展就非必要都唔會改名
除非改名嚟紀念某某領導就係另一回事

最多改洪水橋輕鐵站做洪元路輕鐵站就算
jpoon 發表於 2022-8-19 14:39 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2022-8-19 08:37
大尾篤唔係政府關注嘅地方
鄉事改名都唔會點理
獅頭嶺村隔離座山都未改過名
咁大角咀個站都可以叫奧運站,何文田站又唔近何文田,再遠啲長沙灣站響荔枝角,洪水橋站要改名有幾出奇?或者廈村想要個站叫廈村,然後搞到好似錦上路站咁,為咗唔得罪兩邊要改名都未定呢
http://jpoon9394.blogspot.com/
ryandroid 發表於 2022-8-19 23:00 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-8-19 14:39
咁大角咀個站都可以叫奧運站,何文田站又唔近何文田,再遠啲長沙灣站響荔枝角,洪水橋站要改名有幾出奇?或 ...

若果你話唔知有冇嘅羅湖南站改名就合理啫
洪水橋點同其他比
係大西北未來市中心
洪水橋站個名係中港兩地十幾年關於鐵路文件都係用呢個名
係洪水橋新發展區現時唯一鐵路站兼新市中心地段
點會唔係叫洪水橋站?

大角咀改奧運係特別情況
何文田純粹沿用鐵路文件嘅用字
長沙灣站邊個話喺荔枝角?

你覺得洪水橋唔啱使
即係等於你話何文田站唔近何文田
咁港鐵有冇改何文田站名
冇嘅話憑咩話洪水橋站又因為唔近依家嘅洪水橋要改做相距甚遠嘅廈村?
jpoon 發表於 2022-8-20 01:00 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2022-8-19 23:00
若果你話唔知有冇嘅羅湖南站改名就合理啫
洪水橋點同其他比
係大西北未來市中心

何文田站係無改名,但馬頭圍站同土瓜灣站最後分別改咗名做土瓜灣站同宋皇臺站囉
長沙灣站係荔枝角係手文之誤,應該話荔枝角站係長沙灣先啱
仲有錦上路站最初叫錦田,後尾因為八鄉嘈所以所叫錦上路站,所以洪水橋站最後係咪真係咁叫呢?佢可能只係一個項目名而唔係正式名稱囉
ryandroid 發表於 2022-8-20 08:13 來自手機 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2022-8-20 01:00
何文田站係無改名,但馬頭圍站同土瓜灣站最後分別改咗名做土瓜灣站同宋皇臺站囉
長沙灣站係荔枝角係手文 ...

依家嘅宋皇臺站同土瓜灣站
最早期的確係叫馬頭圍站同土瓜灣站
走線亦係行馬頭圍道

後尾話填海就將走線改行土瓜灣道
政府先將九龍城碼頭附近個站改做土瓜灣道嘅土瓜灣站
而原本土瓜灣站近馬道圍道就改名做馬頭圍站

依家嘅土瓜灣站改返啱只係回歸原點
依家嘅宋皇臺站亦可能同最早嘅馬頭圍站嘅位置唔同咗而順便改名都無可厚非

咁請問長荔深、洪水橋站以前有冇其他名?
長荔深、洪水橋站係咪搬過位?

深水埗站、長沙灣站、荔枝角站的確係喺以前長沙灣嘅海邊度
所以上面條馬路都叫長沙灣道
咁以前未有站名個東西南北嘅模式時
中間個站叫長沙灣
西面個站離荔枝角個海岬只有400米左右
借隔離荔枝角個名有咩大問題?

咁執著洪水橋西鐵站要改名有咩原因呢又請問?

錦上路站改名就係反映政府唔重視呢個站
改乜名都冇所謂
洪水橋站對內對外嘅宣傳係大西北來往深圳灣嘅橋頭堡
成個區連埋廈村都劃入洪水橋發展區
廈村可以反客為主要求改名做廈村站會唔會異想天開?

你舉咁多例子
不如集中講洪水橋站點解一定唔可以用洪水橋站個名好過啦
吳宗錡 發表於 2022-8-20 09:51 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2022-8-20 08:13
走線亦係行馬頭圍道

咁既然洪水橋呢個站名(大機會)會畀九廣鐵路東西線,咁輕鐵站應該改做乜名呢?
ryandroid 發表於 2022-8-20 13:37 來自手機 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2022-8-20 09:51
咁既然洪水橋呢個站名(大機會)會畀九廣鐵路東西線,咁輕鐵站應該改做乜名呢?
...

輕鐵站改做洪元路或者丹桂村都可以
jpoon 發表於 2022-8-20 13:47 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2022-8-20 08:13
走線亦係行馬頭圍道

我由#42開始都只係話洪水橋有可能改名,而港鐵亦有亂改名嘅例子,然後你就死拗洪水橋唔會改名
洪水橋站呢個名由始至終都係項目名,第時係咪叫返呢個名,港鐵同政府都可以隨時改,就好似沙中綫、東西綫、南北綫一樣
P.S. 美孚站以前叫荔灣站,荔枝角近美孚站多過荔枝角站